29 Ιαν 2012

Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ: Αντάμωμα με ξεχωριστή σημασία

Οι Ηπειρώτες που ανταμώνουν. Οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται.
Οι Ηπειρώτες που δημιουργούν με τον ανθό της παράδοσης και της νεολαίας



   Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία οργάνωση των
αποδήμων Ηπειρωτών, με τις 450 και πλέον οργανώσεις που εκπροσωπούν 650.000 και πλέον Ηπειρώτες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, διοργανώνει την ετήσια πανηγυρική της εκδήλωση «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ».
   Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012, στις 10 π.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το μεγαλύτερο ετήσιο αντάμωμα των αποδήμων Ηπειρωτών, η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Πανηπειρωτικής.
   Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
   Η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Ηπείρου, στους διαχρονικούς αγώνες των Ηπειρωτών και το επίκαιρο περιεχόμενό τους.
   Με τη συμμετοχή εβδομήντα και πλέον χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την χώρα με δύο χιλιάδες και πλέον χορευτές, με μια πληθώρα κορυφαίων δεξιοτεχνών της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης καθώς και πολυφωνικών και χορωδιακών σχημάτων, η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» αποτελεί μια τρίωρη γιορτή που αναδεικνύει την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου.
   Ξεχωριστή η συμμετοχή στην εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων που θα πλημμυρίσει το Σ.Ε.Φ. με κρητικούς χορούς και τραγούδια, αναδεικνύοντας τους ακατάλυτους δεσμούς που ενώνουν την Κρήτη με την Ήπειρο.
   Τραγούδια για την αγάπη και την ξενιτιά, την Ιστορία και τον ίδιο τον τόπο, διανθισμένα με ποίηση Ηπειρωτών ποιητών και στίχους από την απαράμιλλη Ηπειρώτικη λαϊκή ποίηση, προβολή οπτικοακουστικών υλικών ορίζουν τη δομή μιας πραγματικά πρωτότυπης πολιτιστικής εκδήλωσης.
   «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» φέτος, με τρόπο νέο και εμπνευσμένο, φιλοδοξεί να σταθεί αντάξια στη σημασία μιας τέτοιας Πανηπειρωτικής σύναξης σε τέτοιους, δύσκολους καιρούς. Τώρα που, περισσότερο από άλλοτε, το ίδιο το Ηπειρώτικο αντάμωμα έχει ξεχωριστή σημασία. Τώρα που χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά την αξία της συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας. Κι είναι για αυτό που φέτος η συμμετοχή των συμπατριωτών μας και των φίλων της Ηπείρου θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

2 σχόλια:

  1. "Οι Ηπειρώτες που ανταμώνουν. Οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται.
    Οι Ηπειρώτες που δημιουργούν με τον ανθό της παράδοσης και της νεολαίας "

    Oi ηπειρώτες που σκύβουν στους τσιρώνιδες κλπ. Οι ηπειρώτες που μετέτρεψαν σε χαβούζα τον Αμβρακικό και σε ωραία πιάτα τις πάπιες και τα ζαρκάδια της ηπειρωτικης φύσης.
    Οι ηπειρώτες που δεν έχουν σηκώσει κεφάλι ΠΟΤΕ στην ιστορία τους, μόνο ένας Άρης περπάτησε σαν ήρωας και αυτόν τον σκώτοσαν πυροβολόντας τον απο πίσω..οι ηπεριώτες...

    Στους Ηπειρώτες Ούτε η πίτα δεν τους αξίζει, δεν δικαιούνται κομμάτι, απο τους ππιο υποτελείς λαούς των βαλκανίων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε, μάλλον για Τσέτη σε κόβω και να με συμπαθάς. Κι όταν διάβαζες Ελύτη, μάλλον δεν πρόσεξες στο "Άξιον Εστί", μάλλον δεν πρόσεξες το "Έπρεπε, λέει, να πιάσουμε τις γραμμές που κρατούσανε ως τότε οι Αρτινοί, από Χειμάρρα ως Τεπελένι. Λόγω που εκείνοι πολεμούσανε απ' την πρώτη μέρα, συνέχεια, κι είχαν μείνει σχεδόν οι μισοί και δεν αντέχανε άλλο."
    Και οι γυναίκες που μάθαινες στο δημοτικό ότι κουβάλαγαν στις πλάτες μέσα στα χιόνια εφόδια και πυρομαχικά, Ηπειρώτισες ήταν και μάλιστα Σαρακατσάνες, γι' αυτό όταν ήρθες βόλτα στο Ζαγόρι για να φας αλευρόπιτα στο Τσεπέλοβο, είδες το τεράστιο άγαλμα πριν από τους Ασπράγγελους. Η γυναίκα της Πίνδου ήταν Ηπειρώτισσα φίλε.
    Και οι Σουλιώτες που ποτέ δεν έσκυψαν κεφάλι, στην Ήπειρο ζούσαν κι ήταν Ηπειρώτες. Και μη μου πεις ότι αυτοί ήταν Αλβανοί, όπως λένε οι γείτονες, που πολύ τους "σκάει" που οι Ηπειρώτες δεν τους έσκυψαν ποτέ το κεφάλι. Γιατί άλλο Αρβανίτες κι άλλο Αλβανοί.
    Εκτός κι αν εννοείς ότι κι αυτοί από την Εύβοια και τη Σαλαμίνα και τον Πόρο και αλλού είναι Αλβανοί, οπότε μάλλον σαν τους γείτονες μιλάς κι εσύ. Γι αυτό ξεκίνησα το σχόλιο με την φράση "μάλλον για Τσέτη σε κόβω"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.