15 Μαρ 2021

Σκυλοκούνια η σκυλοκνιά, ένα έθιμο της Καθαράς Δευτέρας στην Καμπή Άρτας

Λόγω της ιδιαιτερότητάς του, έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια


   Tην Καθαρά Δευτέρα στην Καμπή Άρτας λάμβανε χώρα ένα έθιμο του οποίου οι ρίζες χάνονται μέσα στα χρόνια και έχει τουρκική προέλευση.
   Οι κάτοικοι του χωριού έπαιρναν ένα άγριο σκυλί ή και περισσότερους σκύλους που δένονταν μεταξύ τους, το τοποθετούσαν σε έναν αυτοσχέδιο μηχανισμό, σε διχάλα ύψους τριών μέτρων, πάνω από μια λακκούβα με νερό και τον γύριζαν κυκλικά, στροβιλίζοντάς το μέχρι να πέσει μέσα στη λακκούβα, για να δεχτούν την ψυχρολουσία και τον εξαγνισμό.
   Με αυτό το έθιμο οι άνθρωποι πίστευαν ότι προστάτευαν τα σκυλιά από την ασθένεια της λύσσας και πως ο σκύλος που έπαιρνε μέρος στη σκυλοκούνια δε θα ερχόταν ποτέ σε επαφή με την ασθένεια.
   Σύμφωνα με κάποιες αναφορές έριχναν και στάχτες πάνω στον σκύλο, επίσης ήταν και υποχρεωτικό για ιδιοκτήτες άγριων σκύλων να τα πάνε στο έθιμο, αλλιώς περνούσε ομάδα με τρακτέρ και τα μάζευε,
   Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι το έθιμο υπήρχε και σε χωριά της Κοζάνης
   Το έθιμο, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, διότι, κακά τα ψέματα, όλη η διαδικασία συνιστά κακοποίηση ζώων, έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του '60.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.