30 Σεπ 2011

Τα καυδιανά δίκρανα

Ούτε κάτω από Π περνάω, ούτε από Γ κρεμιέμαι

Η φράση "περνώ μέσα από τα καυδιανά δίκρανα" σημαίνει "αναγκάζομαι να υποστώ ταπεινώσεις".
Η φράση προέρχεται από την ταπεινωτική ήττα του ρωμαϊκού στρατού στο Καύδιο, στην Αππία οδό, όπου ο ρωμαϊκός στρατός υποχρεώθηκε να περάσει κάτω από ένα ζυγό. Τον ζυγό αυτό σχημάτισαν τρία δόρατα σε σχήμα δικράνου, τα δύο μπηγμένα κάθετα στο έδαφος και το τρίτο πάνω τους σε σχήμα Π.
Αυτό συνέβη κατά τον δεύτερο Σαμνιτικό πόλεμο, όπου ο ρωμαϊκός στρατός ηττήθηκε από τους Σαμνίτες, των οποίων ο στρατηγός Πόντιος Ερέννιος ανάγκασε τους νικημένους Ρωμαίους να περάσουν κάτω από τον ταπεινωτικό ζυγό.

Μιας και ο ΝΑΣ αναφέρθηκε ονομαστικά στο άτομό μου στις "Επισημάνσεις" της 28ης Σεπτεμβρίου, θα ήθελα να του πω ότι συμφωνώ σχεδόν με όλα όσα έγραψε, εκτός από ένα πράγμα, στο οποίο διαφωνώ κάθετα, οριζόντια, διαγώνια, όπως θέλετε εσείς:

Θα υπήρχε ήττα και μάλιστα ταπεινωτική, εάν αποδεχόμουν να σκύψω και να περάσω κάτω από τα δίκρανα.
Δεν το έκανα και η οσφύς μου συνεχίζει να παραμένει στην προτέρα κατάσταση.
Όσο για τους Σαμνίτες, ακολούθησαν άλλοι δύο πόλεμοι εναντίον των Ρωμαίων, στους οποίους ηττήθηκαν και τις δύο φορές, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.