7 Σεπ 2018

Η Ν.Δ. καλύπτει το προκλητικό αίτημα Γεωργιάδη για διαγραφή των χρεών της

- Σιωπή Μητσοτάκη, "άλλα λόγια" από Σπυράκη
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο νόμος Κατσέλη έχει να κάνει με τους πολίτες και τα κόκκινα δάνεια τους και όχι με τα θαλασσοδάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ


   Καλύπτει ουσιαστικά η Ν.Δ. την προκλητική πρόταση του Άδωνι Γεωργιάδη για διαγραφή των χρεών του κόμματος κι αντί να απαντήσει στα ερωτήματα για τα οικονομικά της επιλέγει την επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσημη διάψευση ότι οι προτάσεις Γεωργιάδη δεν αποτελούν σκέψεις της ηγεσίας της Ν.Δ. ζήτησε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης επισήμανε δημοσίευμα για τον ισολογισμό της Ν.Δ. για το 2017 που αμφισβητεί τα όσα υποστηρίζει το κόμμα περί “χρηστής” διαχείρισης των οικονομικών του επί αρχηγίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
   Παρά τις σχετικές παραινέσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη αρνήθηκε να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του κόμματος και περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η Ν.Δ. δεν έχει πάρει κανένα δάνειο από το 2011, ότι το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης του 2017 χρησιμοποιήθηκε για κάλυψη οφειλών και δανείων κι ότι το κόμμα επί Κ. Μητσοτάκη έχει δώσει “δείγμα γραφής” μειώνοντας το 2017 τις δαπάνες του κατά 75,6%.
   Η Μ. Σπυράκη υποστήριξε ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έκρινε ότι τα δάνεια της Ν.Δ. είναι “απολύτως σύννομα”, ενώ επανέλαβε τις γνωστές από τις συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής επιθέσεις των στελεχών της αντιπολίτευσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα δικά του οικονομικά κι αυτά της “Αυγής”. Η Μ. Σπυράκη επικαλέστηκε και πάλι επιστολή Τσίπρα στην Εθνική Τράπεζα “περί ειδικού καθεστώτος μεταχείρισης” των δανείων του ΣΥΡΙΖΑ, τα σχετικά με το κτήριο της Κουμουνδούρου και τη μεταβίβασή του και, όπως πάντα, την υποτιθέμενη off shore που έχει μετοχές της “Αυγής”.
  Στην ίδια "γραμμή" κι ο Χρ. Σταϊκούρας
   Παρόμοια ήταν κι η στάση του τομεάρχη Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό του ΑΜΠΕ, σημείωσε ότι “τα κόμματα πρέπει να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους και να αποπληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους”. Ο Χρ. Σταϊκούρας χρησιμοποίησε όμως κι αυτός μία από τις δικαιολογίες του Άδ. Γεωργιάδη σχετικά με τους λόγους αποτυχίας στη διαχείριση των οικονομικών της Ν.Δ., δηλαδή τη μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων.
   Ο Χρ. Σταϊκούρας κατέφυγε και αυτός στην επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και χρησιμοποίησε τους ίδιους τρεις ισχυρισμούς για να αποφύγει ουσιαστικές απαντήσεις για τα δάνεια της Ν.Δ. και τη δικαίωση σε πρώτο βαθμό της Τράπεζας Πειραιώς στην αγωγή της για τη μη εξυπηρέτηση των δανείων αυτών.
  Ερωτήματα για τον ισολογισμό της Ν.Δ.
   Επικαλούμενος σχετικό αναλυτικό δημοσίευμα του analyst.gr, ο Χρ. Βερναρδάκης επισήμανε στο Twitter τρία βασικά σημεία σχετικά με τον ισολογισμό της Ν.Δ. για το 2017: Την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού της Ν.Δ. από τα 225 εκατ. ευρώ το 2016 στα 250 εκατ. ευρώ το 2017. Τον μηδενισμό της “ανώνυμης χρηματοδότησης” του κόμματος, που το 2016 ήταν στα 150.000 ευρώ. Την αύξηση των εισφορών των “λοιπών τρίτων” σε 1.932.664 ευρώ, στοιχείο που, κατά τον Χρ. Βερναρδάκη, υποδηλώνει ότι η Ν.Δ. έχει “οικονομικά ισχυρούς φίλους”.
   Σύμφωνα με τον ισολογισμό, παρά την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των εξόδων μεταξύ του 2016 και του 2017 η οικονομική διαχείριση της Ν.Δ. παρουσιάζει πολύ μεγάλη ζημία, ύψους 24 εκατ. ευρώ. Σχολιάζοντας τα επίμαχα σημεία του ισολογισμού, το analyst.gr χαρακτηρίζει “εντυπωσιακό” το ποσό του 1.932.664,81 ευρώ από εισφορές τρίτων, την ώρα που η ανώνυμη χρηματοδότηση μηδενίζεται το 2017, ενώ ήταν 150.000 ευρώ το 2016.
   Παράλληλα, οι υποχρεώσεις της Ν.Δ. για τραπεζικά δάνεια αυξήθηκαν από τα 225.258.115,11 ευρώ το 2016 στα 250.634.064,96 ευρώ το 2017, με το δημοσίευμα να πιθανολογεί πως αυτό οφείλεται στο ότι η Ν.Δ. “κατάφερε να πληρώσει μόνο ένα ελάχιστο μέρος των τόκων / εξόδων του 2017 (μόλις περί τα 2,5 εκατ. ευρώ από τα 27,6 εκατ. ευρώ), οπότε ουσιαστικά δεν εξυπηρετεί καθόλου τα δάνεια της”.
  ΣΥΡΙΖΑ: Ο νόμος Κατσέλη δεν αφορά τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων
   “Η Ν.Δ. επίσημα δεν έχει "αδειάσει" τον κ. Γεωργιάδη και την πρότασή του για ρύθμιση των χρεών. Έχω δει μόνο διαρροές, έχω δει πηγές της Ν.Δ. και της Πειραιώς, δεν έχω δει όμως επίσημα ανακοίνωση με την οποία ρητά ο κ. Μητσοτάκης να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο ίδιος να εισηγηθεί ποτέ ρύθμιση των χρεών των κομμάτων και συγκεκριμένα της Ν.Δ., όπως έγινε με τον νόμο Κατσέλη και τους πολίτες”, επισήμανε η Ρ. Σβίγκου μιλώντας στον ραδιοσταθμό του ΑΜΠΕ.
   Η Ρ. Σβίγκου θύμισε ότι όταν ο Κ. Μητσοτάκης ανέλαβε πρόεδρος της Ν.Δ. είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο νοικοκύρεμα και στη διαφάνεια στα οικονομικά του κόμματος. Η Ρ. Σβίγκου υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι “ζητούσαν από τους πολίτες να συνδράμουν οικονομικά τη Ν.Δ.. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση των οικονομικών της Ν.Δ., τι συμβαίνει με τα δάνεια και τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η πρωτόδικη απόφαση την οποία διαβάσαμε στον Τύπο”.
   Σχετικά με τις προτάσεις του Άδ. Γεωργιάδη για τη ρύθμιση των χρεών της Ν.Δ. και την επίκληση του νόμου Κατσέλη, η Ρ. Σβίγκου χαρακτήρισε το επιχείρημα του αντιπροέδρου της Ν.Δ. “προκλητικό” σημειώνοντας ότι ο νόμος Κατσέλη “έχει να κάνει με τους πολίτες βέβαια και τα κόκκινα δάνεια τους και όχι με τα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, στα οποία αφειδώς χορηγήθηκαν θαλασσοδάνεια τα χρόνια πριν την οικονομική κρίση αλλά και τα χρόνια της οικονομικής κρίσης”.
   Η Ρ. Σβίγκου σχολίασε ότι “στην εξεταστική επιτροπή που έγινε το 2016 για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ υπήρξε επαρκής συζήτηση και ενημέρωση του ελληνικού λαού ότι τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ υπερβαίνουν το ιλιγγιώδες ποσό των 400 εκατ. ευρώ” κι επισήμανε ότι “τα δύο αυτά κόμματα οφείλουν να ενημερώσουν τους πολίτες με ποιον τρόπο αποπληρώνουν και πότε θα αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά, αντί να ακούν εξοργιστικές δηλώσεις, όπως αυτές του αντιπροέδρου της Ν.Δ.”.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.