30 Οκτ 2021

Συνεχίζεται ανεξέλεγκτα το ράλι ακρίβειας στην Ελλάδα

- Στο 3% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, από 1,9% το Σεπτέμβριο, αύξηση από 10 έως 30% σε προϊόντα και υπηρεσίες
- Αυξάνεται η ανησυχία σε χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα για τον καλπασμό της ακρίβειας, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα
- «Η κυβέρνηση δεν έχει ρίξει λευκή πετσέτα μόνο στην πανδημία, αλλά και στο θέμα της ακρίβειας», τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ


   Ολοένα και αυξάνεται η ανησυχία σε χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα για τον καλπασμό της ακρίβειας, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
   Νέα μεγάλη άνοδο αναμένεται να παρουσιάσει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, δείχνοντας ότι η ακρίβεια αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» για την ελληνική οικονομία.
   Σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί τον Οκτώβριο στο 3%, από 1,9% το Σεπτέμβριο.
   Την ίδια ώρα, ένα έτερος προάγγελος ανατιμήσεων στα βασικά προϊόντα χτυπάει την πόρτα της ελληνικής οικονομίας.
   Ειδικότερα, μεγάλη άνοδο 19,9% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 8,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

  Αυξήσεις προϊόντων έως 30%
   Αντιμέτωποι με μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε αρκετά προϊόντα αναμένεται να βρεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι καταναλωτές, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για τις επιχειρήσεις για απορρόφηση των αυξήσεων του κόστους παραγωγής και λειτουργίας.
   Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), το 68% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμούν πως οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, καθώς όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις.
   Ως εκ τούτου, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν πως οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμά πως η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%.
   Την ίδια στιγμή, σε πρόσφατη έκθεσή της η Eurobank αναφέρει ότι τους επόμενους μήνες οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών ενέργειας αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά το εμπορικό ισοζύγιο, καθώς οι αποφάσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τις ποσότητες που θα καταναλώσουν δεν θα προσαρμοστούν άμεσα στα νέα επίπεδα τιμών.

  ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση έριξε λευκή πετσέτα και για την ακρίβεια
  Η κυβέρνηση αρνείται να δρομολογήσει ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών προτάσσοντας την πίστη της στο δόγμα της δημοσιονομικής ορθοδοξίας
   Με σταυρωμένα τα χέρια παρακολουθούν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου τον καλπασμό της ακρίβειας καθώς η κυβέρνηση αρνείται να δρομολογήσει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την προστασία των καταναλωτών.
   Η Ν.Δ. εμφανίζεται προσδεμένη στο δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας -παρά τα αιτήματα των χωρών του Νότου για την ανάγκη ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας- επισείοντας τον κίνδυνο της διόγκωσης των ελλειμμάτων. Η πυκνότητα των δημόσιων παρεμβάσεων άλλωστε του Θεόδωρου Σκυλακάκη, με σκοπό να εξαλείψει τις προσδοκίες για τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων έναντι της ακρίβειας, έχει τεθεί στο στόχαστρο των γαλάζιων βουλευτών.
   "Ο αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική δεν εισηγείται δαπάνες" είναι το κυνικό μότο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, που διαμηνύει με κοφτό τρόπο ότι "ολοκληρώσαμε με το επίδομα θέρμανσης". Κυρίως όμως, στρέφοντας το βλέμμα του στο επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη, υπερτονίζει την αντίθεσή του στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους.
   Καμπάνια για την ακρίβεια ξεκινά το επόμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρώντας ότι η κατάσταση έχει οδηγηθεί εκτός ελέγχου με την κυβέρνηση να περιορίζεται απλώς στον ρόλο παρατηρητή μπροστά από ένα ράλι τιμών που προκαλεί οικονομική ασφυξία σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. «Η κυβέρνηση δεν έχει ρίξει λευκή πετσέτα μόνο στην πανδημία, αλλά και στο θέμα της ακρίβειας κοιτάζοντας άπρακτη τις τιμές σε βασικά είδη ανάγκης, -πέραν της τιμής του ρεύματος- να εκτοξεύονται», αναφέρουν στελέχη της Κουμουνδούρου με την επισήμανση πως η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα έχει θετικά στοιχεία και θα στηρίζεται στην ανάδειξη των σημαντικών προτάσεων του κόμματος.
   Από τα ραντάρ του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οδηγήθηκε σε αδιέξοδο η χώρα εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό κ. Αμυρά κι όχι από τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκρέκα ο οποίος τύποις συνόδευε τον πρωθυπουργό στο εξωτερικό. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι απλούστατα η κυβέρνηση είτε δεν ενδιαφέρεται είτε δηλώνει απόλυτη αδυναμία να ελέγξει την κατάσταση, κάτι που έκαναν τα παλαιότερα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις σε ανάλογες κρίσεις καθώς φρόντιζαν να έρθουν σε συνεννόηση και συμφωνίες με τα super market.
   Στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ είναι απολύτως αναγκαία γιατί θα τονώσει την αγοραστική δύναμη των μισθωτών στρωμάτων βοηθώντας στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η αύξηση αυτή θα ενισχύσει και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση του τζίρου τους, επομένως η αύξηση του κατώτατου μισθού όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση αλλά συγχρόνως θα αποσυμπιέσει και τις επιχειρήσεις. Μάλιστα θυμίζουν πως η ΝΔ ασκούσε κριτική και το 2019, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, αφού κατήργησε τον υποκατώτατο. Εκείνο που συνέβη τότε ήταν να καταγραφεί γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας και αύξηση της ενεργούς ζήτησης και της ιδιωτικής κατανάλωσης, κάτι που οδήγησε σε ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης και μείωση του κινδύνου φτώχειας.
   Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επικρίνει τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη που ομιλεί για αδικαιολόγητο πανικό, θυμίζοντας πως, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, διαβεβαίωναν πως με 150 εκατομμύρια ευρώ θα αντιμετώπιζαν την ενεργειακή κρίση, εκτιμώντας μάλιστα πως θα είναι παροδική.
   Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που καταψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους και εξαντλητικούς ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.