11 Οκτ 2021

Κωδικός «πνίξτε τις... πλημμύρες» ή αλλιώς... «πέρα βρέχει»!

Η σιωπή για τις ευθύνες στη βόρεια Εύβοια, η λίστα Πέτσα και η ηλιοθεραπεία Μητσοτάκη


   Οι – προδιαγεγραμμένες – πλημμύρες στα καμένα της βόρειας Εύβοιας δεν βολεύουν επικοινωνιακά την κυβέρνηση, όπως δεν την βολεύει και η αυταπόδεικτη σχέση των νέων καταστροφών με τις ανεξέλεγκτες φωτιές του καλοκαιριού. Οπότε, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ήταν εκείνος που έδωσε πρώτος την γραμμή μέσω ΣΚΑΪ – «δεν συνδέονται τα καμένα με τις... ζημιές κοντά στην θάλασσα» και τα προσκείμενα στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωση συμμορφώθηκαν πάραυτα. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, ένα 24ωρο αργότερα, απέδωσε τις καταστροφές στον Θεό, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να τα βάλει μαζί του».
   Το πρωί της Δευτέρας, η Εφημερίδα των Συντακτών μπορεί να έχει ως πρώτο θέμα σήμερα τη νέα, δραματική καταστροφή στην Εύβοια με τίτλο «H Eύβοια πνίγηκε, η κυβέρνηση πέρα βρέχει» - για τα συστημικά όμως και φιλικά προς το Μαξίμου media ισχύει μόνον το... πέρα βρέχει.
   Κανένα εξ αυτών δεν αξιολογεί τις πλημμύρες στην Εύβοια ως πρώτο θέμα και για κανένα δεν υφίσταται ζήτημα ευθυνών και ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης.
   Τα ΝΕΑ αφιερώνουν στο θέμα μόνον ένα μικρό «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Φοβούνται χειρότερες καταστροφές» . Και στις εσωτερικές σελίδες το σχετικό ρεπορτάζ συνοδεύεται από σχόλιο υπό τον τίτλο «Η αξιοπιστία της Πολιτείας», το οποίο λέει ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι «η διασφάλιση της ζωής των κατοίκων».
   Η εφημερίδα γράφει, συγκεκριμένα, ότι ο κρατικός μηχανισμός «θα πρέπει, ουσιαστικά, να καταφέρει ένα μικρό θαύμα ενόψει του δύσκολου χειμώνα: να ολοκληρώσει σε χρόνο-ρεκόρ (λαμβάνοντας υπόψιν το μέγεθος των έργων) τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και να αντιμετωπίσει τυχόν νέες έκτακτες συνθήκες με μοναδικό στόχο την διασφάλιση της ζωής των κατοίκων».


     Στον Ελεύθερο Τύπο οι πλημμύρες στην Εύβοια είναι δεύτερο θέμα με τίτλο «Πυρ, βροχή, καταστροφή». Eδώ πάντως, κόντρα στην γραμμή Πέτσα, η εφημερίδα σημειώνει στον υπότιτλο ότι «πνίγηκε η βόρεια Εύβοια μετά την λαίλαπα του Αυγούστου».



   Το liberal.gr προτιμά να προβάλει δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού ο οποίος λέει ότι είναι «αδύνατον να υλοποιηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα σε λιγότερο από ένα χρόνο». Και προσθέτει πως «η εκπόνηση και ολοκλήρωση μελετών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε λιγότερο από 1,5 μήνα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ είναι πραγματικά πολύ γρήγορες».


   Κοινώς, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα γρήγορα και αποτελεσματικά και δεν φταίει ποτέ για τίποτα – διότι όλες οι κρίσεις προέρχονται από εξωγενείς, πρωτοφανείς παράγοντες.

   Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος το είπε εκτενέστερα:
   «Αυτοί», έγραψε, «για να αποποιηθούν ευθύνες θα γίνουν και flatearthers (υπέρμαχοι της θεωρίας ότι η γη είναι επίπεδη). Η λογική τους είναι απλή: Για τις πλημμύρες δεν φταίει η ΝΔ που δεν έκανε αντιπλημμυρικά. Για το ότι οι φωτιές έκαψαν τα πάντα δεν φταίει η ΝΔ που δεν έκανε αντιπυρικό σχεδιασμό. Για τους 15.000 νεκρούς δεν έχει καμία ευθύνη η ΝΔ που δεν στήριξε το ΕΣΥ».
   «Για την αδυναμία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια δεν φταίει η ΝΔ που παίρνει μέτρα ασπιρίνες και ιδιωτικοποιεί τα δίκτυα. Για το ότι η νέα γενιά δουλεύει για χαρτζιλίκι δεν φταίει η ΝΔ που δεν αυξάνει τον βασικό μισθό και ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις. Και φυσικά, για την χρεοκοπία δεν φταίει η ΝΔ που κυβερνούσε μέχρι το 2009 και οι πολιτικές 40 χρόνων. Γενικά αυτοί δεν φταίνε για τίποτα. Δεν κυβερνούν. Τουρίστες είναι. (No offence κ. Μητσοτάκη)».
   
   Ειδικά ως προς το ζήτημα του κυβερνητικού «τουρισμού», πάντως, η «Δημοκρατία» στο δικό της πρωτοσέλιδο ανέδειξε πλήρως και τις δραστηριότητες του πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο που πνιγόταν η βόρεια Εύβοια.
   «Συμπάσχει με τους σεισμόπληκτος και τους πλημμυροπαθείς ο κύριος πρωθυπουργός!» είναι ο τίτλος της εφημερίδας που συνοδεύεται και από τις σχετικές φωτογραφίες: Από την μία πλευρά οι φωτογραφίες με τους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας και τους σεισμόπληκτους της Κρήτης και από την άλλη οι εικόνες του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει ηλιοθεραπεία μαζί με την σύζυγό του σε μπιτς μπαρ στο Μαράθι το Σάββατο και να απολαμβάνει βόλτα με το ποδήλατο στην εξοχή των Χανίων την Κυριακή.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.