10 Μαρ 2020

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο: Ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φάτο

- Σύμφωνο... "εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη" αρκέστηκε να ζητήσει από την Άνγκελα Μέρκελ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης φεύγει μόνο με ευχολόγια, δεν διεκδίκησε σύνοδο κορυφής, κυρώσεις και μετεγκαταστάσεις


   Σύμφωνο... "εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη" αρκέστηκε να ζητήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης από την Άνγκελα Μέρκελ, που χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη στάση της Τουρκίας "να προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, τους οποίους οδηγεί σε αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα"... Πέραν τούτου, ουδέν...
   Κάπως αλλιώς είχαν ονειρευτεί οι διοργανωτές το χθεσινό Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βερολίνο, στον “Οίκο της Οικονομίας”. Επί μήνες το προετοίμαζαν, μέχρι και τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Έλληνα πρωθυπουργού διασφάλισαν, και ήλπιζαν σε έναν.... ορυμαγδό από επενδυτικές συμφωνίες. Ωστόσο, η συγκυρία τούς χάλασε τα σχέδια.
   Από τη μια η κρίση με τον κορωνοϊό -με τη Γερμανία να μετράει χθες τους πρώτους νεκρούς, τα χρηματιστήρια να βιώνουν μια ακόμη “μαύρη Δευτέρα” και πολλές επιχειρήσεις να φοβούνται την κατάρρευση- κι από την άλλη η νέα κρίση με την Τουρκία -που εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες, πιέζει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, και ανασύρει μνήμες 2015- έριξαν βαριά τη σκιά τους πάνω στο “μείζον οικονομικό ραντεβού” που οραματιζόταν το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.
   Οι προβολείς της δημοσιότητας, για το γερμανικό κοινό, έπεσαν στη Μέρκελ, που επανέλαβε από το βήμα του Φόρουμ τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας λόγω κορωνοϊού. Και για το ελληνικό κοινό, στην παραδοχή του Μητσοτάκη ότι η επέλαση του κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους και την υλοποίηση των φοροελαφρύνσεων που έχει υποσχεθεί. Τέλος, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Μέρκελ για την Τουρκία και η κοινή τους επιθυμία να αναθεωρηθεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, την οποία παζάρευε χθες ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

  “Πλήρης αλληλεγγύη”...
   Η Μέρκελ λοιπόν προσέφερε την “πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη” της Γερμανίας στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι είναι “απαράδεκτη” η στάση της Τουρκίας “να προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, τους οποίους οδηγεί σε αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα”, και αποκάλυψε ότι οι διαπραγματεύσεις της ηγεσίας της Ε.Ε. με τον Τούρκο Πρόεδρο είναι “καλά προετοιμασμένες”, ώστε να υπάρξει ένα “νέο στάδιο” στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, το οποίο πιθανότατα θα παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής στα τέλη του μήνα.
   Βέβαια, η Μέρκελ κράτησε τις ισορροπίες, απέφυγε να μιλήσει για “εκβιασμό” της Ευρώπης από τον Ερντογάν, εξέφρασε την κατανόησή της “για το μεγάλο βάρος που αναλαμβάνει η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες”, ενώ θύμισε κι ότι “κανείς δεν εγκαταλείπει την πατρίδα του ελαφρά τη καρδία, ούτε καν οι οικονομικοί μετανάστες”.

  ...και “εθελοντικό” σύμφωνο
   Η καγκελάριος δεν χρειάστηκε να γίνει πιο συγκεκριμένη -για τα περί στήριξης και αλληλεγγύης- καθώς ο Μητσοτάκης είχε φροντίσει, στη δική του ομιλία, να ευχαριστήσει για τη βοήθεια που παρείχαν στην Ελλάδα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. “Όταν χρειαστήκαμε, αγαπητή Άνγκελα, τους φίλους μας αυτοί μας στήριξαν”, είπε. Ιδιαίτερα.... απαιτητικός δεν ήταν ο Μητσοτάκης για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, καθώς ζήτησε “να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη”.
   Ο εθελοντισμός δεν πόνεσε ποτέ κανέναν. Άλλωστε, η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει αποβραδίς να ηγηθεί μιας «συμμαχίας προθύμων» για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, «προκειμένου να μην αφήσουμε την Ελλάδα να υπερβεί μόνη της» το πρόβλημα.

  Οι όροι για τη νέα συμφωνία
   Πάντως, ο πρωθυπουργός διατύπωσε τους όρους που θέτει η ελληνική κυβέρνηση για μια νέα συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας: “Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news. Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως π.χ. κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα”. Προφανώς θέλει τη στήριξη της Μέρκελ για να ισχύσουν αυτοί οι όροι - και μένει να δούμε εάν θα την έχει.
   Μητσοτάκης και Μέρκελ μίλησαν βεβαίως και για την οικονομία, τις “εξαιρετικές” διμερείς σχέσεις, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και RWE για την κατασκευή ηλιακού πάρκου στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και τη Διεθνή Έκθεση του Σεπτεμβρίου, όπου η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα. Κι έδωσαν το καλό παράδειγμα... συμπεριφοράς στην εποχή του κορωνοϊού. Χαμόγελα αντί χειραψίας.

  ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης φεύγει μόνο με ευχολόγια
  Δεν διεκδίκησε σύνοδο κορυφής, κυρώσεις και μετεγκαταστάσεις
   Η εμφάνιση του πρωθυπουργού στο Βερολίνο δεν ήταν το άκρον άωτον της... διεκδικητικότητας, κάτι που στηλίτευσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας τι δεν έθεσε ο Μητσοτάκης στη Μέρκελ: “Διεθνοποίηση του τουρκικού εκβιασμού δεν είναι μόνο ενημέρωση αλλά και διεκδίκηση προκειμένου η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο πρωθυπουργός δυστυχώς δεν φαίνεται να διεκδίκησε τίποτα”, σημειώνει το γραφείο Τύπου και συνεχίζει: “Ούτε μισή αναφορά σε έκτακτη σύνοδο και κυρώσεις στην Τουρκία. Ούτε μισή αναφορά στην ανάγκη διαμοιρασμού των βαρών και νέου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη όπως το 2016. Ούτε μισή αναφορά στην ανάγκη για επανεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη, ώστε να έχουν κίνητρα να μείνουν εκεί”.

  Τα παιδιά και η -ανέτοιμη- “συμμαχία των προθύμων”
   Τι είναι πιο σημαντικό για τη γερμανική κυβέρνηση; Η σωτηρία των παιδιών ή το μήνυμα αποτροπής; Η ειλικρινής απάντηση είναι: το δεύτερο. Αφενός, όμως, υπάρχει μια μεγάλη πίεση από τις προοδευτικές δυνάμεις -ναι, υπάρχουν κι αυτές- και από δήμους να περιθάλψουν στην επικράτειά τους παιδιά και οικογένειες που σαπίζουν σήμερα στη Μόρια, αφετέρου κάπως πρέπει να βοηθήσει και η κυβέρνηση Μέρκελ τον “προστάτη των ευρωπαϊκών συνόρων” Μητσοτάκη στο προσφυγικό. Γι' αυτό και τη νύχτα της Κυριακής, ο κυβερνητικός συνασπισμός βρήκε τη χρυσή τομή. Αποφάσισε μεν να βάλει πλάτη στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, αλλά με... μέτρο, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση ότι ο δρόμος προς τη Γερμανία από τη Μόρια είναι ανοιχτός.
   Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, 1.000 έως 1.500 παιδιά που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας (βαριά άρρωστα ή ασυνόδευτα κάτω των 14 ετών) μπορούν να μεταφερθούν από τα προσφυγικά στρατόπεδα των ελληνικών νησιών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σ’ αυτές που θα συμμετέχουν σε μια “συμμαχία των προθύμων”. Μια συμμαχία που δεν υπάρχει ακόμη.
   Το σημαντικό για τη γερμανική κυβέρνηση ήταν να μην κάνει οποιαδήποτε μετεγκατάσταση μόνη της, αλλά μαζί με άλλες ¨πρόθυμες” χώρες. Ώστε να μείνει ηχηρό το μήνυμα αποτροπής. Επιπλέον, έριξε τον αριθμό που είχαν προτείνει οι δήμοι, οι Πράσινοι και η Αριστερά από τις 5.000 σε λιγότερο από το ένα τρίτο. Ωστόσο, πάλι η Μέρκελ κατάφερε να το πουλήσει ως... δώρο χθες στον Έλληνα πρωθυπουργό, που είπε κι ευχαριστώ.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.