19 Φεβ 2020

Έτοιμο να ξεκινήσει γεωτρήσεις ανατολικά της Κρήτης το «Oruc Reis»

Στο οικόπεδο 15, το οποίο, σύμφωνα με την Τουρκία, έχει «παράνομα» καταλάβει η Ελλάδα και ανήκει στην ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης


   Εν αναμονή της ανάρτησης των χαρτών, που περιλαμβάνει το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, εντός των επομένων ημερών από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ, το «Oruc Reis» είναι έτοιμο να ξεκινήσει φέτος τις δραστηριότητες του ανοιχτά της Κρήτης, σε περιοχή που έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες.
   Σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης αναμένεται να κατευθυνθεί το «Oruc Reis» για να διεξάγει γεωτρήσεις εντός του 2020, σύμφωνα με το σχέδιο του τουρκικού πετρελαϊκού οργανισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει η Yeni Safak.
   Πρόκειται για το οικόπεδο 15, το οποίο, σύμφωνα με τη γειτονική χώρα, έχει «παράνομα» καταλάβει η Ελλάδα και ανήκει στο θαλάσσιο χώρο που ορίζει το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης για τη δικαιοδοσία των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσία των θαλάσσιων ζωνών.
   Η Άγκυρα περιμένει τη δημοσίευση των συντεταγμένων των θαλάσσιων συνόρων, που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο ο ΟΗΕ θα αναγνωρίσει τη συμφωνία.
   Μετά τη δημοσίευση θα αρχίσει η αποστολή του ωκεανογραφικού πλοίου «Oruc Reis». Φέτος θα αρχίσουν και οι ενέργειες ενός τρίτου πλωτού γεωτρύπανου, το οποίο θα φτάσει στην Τουρκία τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
   Μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματός (AKP) στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως το νέο πλοίο είναι ένα «εξαιρετικό πλοίο θαλάσσιων γεωτρήσεων» που μπορεί να κάνει γεωτρήσεις στα 11.400 μέτρα, αλλά δεν διευκρίνισε πού θα επιχειρεί.
   Τέλος, νέες τουρκικές προκλήσεις σημειώθηκαν από αέρος σήμερα, καθώς ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στις 11 π.μ. στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, και πέταξε πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά στα 22.000 πόδια. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά κατά πάγια τακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.