21 Φεβ 2020

ΤΕΕ Ηπείρου: Η "πολιτική αυτοτέλεια" στις μέρες των καρναβαλικών μεταμφιέσεων...

- Στην αρχή μου φάνηκε παράξενο αλλά μετά κατάλαβα: Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει ή καλύτερα, ακριβέστερα, Γιάννης πίνει τώρα, κάνε λίγη υπομονή, οδηγείς εσύ Γιάννη μου τώρα, τα συμφωνήσαμε αυτά, θα πιείς λίγο μετά...
- ΝΔ και ΚΙΝΑΛ συμφώνησαν στη συνδιοίκηση του ΤΕΕ Ηπείρου μέχρι το 2024


   Συνεργασία, λοιπόν, της ΔΚΜ (παράταξη διαχρονικά και αδιαμφισβήτητα ταυτισμένη με τη ΝΔ) με τη ΔΕΣΜΗ (παράταξη με κύρια αναφορά στο ΚΙΝΑΛ) στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου.
   Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν στα τοπικά μέσα των Ιωαννίνων τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου το πρωί, 2 μέρες μετά τις αρχαιρεσίες ανάδειξης των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ-ΤΗ, ο νέος Πρόεδρος, Γιάννης Λυκοτραφίτης της ΔΕΣΜΗ, με το νέο Αντιπρόεδρο, Γιάννη Τσίγκρο της ΔΚΜ, ξεκαθάρισε, 3,5 μήνες μετά τις εκλογές των Μηχανικών, το τοπίο της νέας ημέρας.
   Που -επιτέλους για τη ΝΔ- "μπήκε με το δεξί" για το ΤΕΕ-ΤΗ μετά από 70 ολόκληρα χρόνια.
   Πρόκειται για μια "σύμπραξη παρατάξεων" αλλά με διατήρηση της "πολιτικής αυτοτέλειας" της ΔΕΣΜΗ, είχε την ανάγκη(;) να δηλώσει ο επικεφαλής της ΔΕΣΜΗ, που μίλησε πρώτος στη συνέντευξη Τύπου.
   Τι χρεία δή ο νέος Πρόεδρος, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Δημητρίου (ΚΙΝΑΛ) μόλις τον περασμένο Μάιο και θεωρούμενος στο χώρο των Μηχανικών και στο χώρο των υπαλλήλων της Περιφέρειας Ηπείρου ως έμπειρος συνδικαλιστής, του οποίου τόσο η παράταξη όσο και ο ίδιος προσωπικά έχουν την εμπειρία της συμμετοχής εδώ και πολλά χρόνια σε διοικήσεις συνεργασίας στο ΤΕΕ, καταρχάς να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αντιπρόεδρο και δευτερευόντως να μιλήσει σε αυτήν για "πολιτική αυτοτέλεια" της παράταξής του;
   Δεν κατάλαβε, άραγε, ότι έτσι "έδωσε πόντους" στον επικεφαλής της ΔΚΜ; Ή μήπως ήταν επιλογή του να το κάνει; Ή μήπως πιέστηκε για να συμβεί; Τέταρτη εκδοχή δεν υπάρχει, μιας και μιλάμε για παιδαριώδες επικοινωνιακό του λάθος, εις βάρος και του ίδιου και της παράταξής του.
   Όταν ο Πρόεδρος δίνει ισότιμο βήμα στον Αντιπρόεδρο, στην πρώτη του δημόσια παρουσία ως Προέδρου, εκπέμπει καθαρό σήμα ποιος είναι ο κερδισμένος και ποιος ο χαμένος, ποιος ο ισχυρός και ποιος ο ανίσχυρος εταίρος της "σύμπραξης" των δύο παρατάξεων.
   Η κατάσταση χειροτερεύει στη συνέχεια, όταν ο κ. Λυκοτραφίτης αναφέρεται στο αυτονόητο ακόμη και για πρωτοεκλεγμένο έφηβο σε 15μελές σχολείου. Ότι, δηλαδή, η ΔΕΣΜΗ διατηρεί στη σύμπραξη με τη ΔΚΜ την πολιτική της αυτοτέλεια.
   Υπονοώντας, δηλαδή, τα προφανή, ότι οι παρατάξεις έχουν διαφορετικές πολιτικές αναφορές και πως η συνεργασία μεταξύ τους δεν είναι σα να μπαίνουν στο μίξερ κι ό,τι βγει.
   Αλλά ότι οι συνεργασίες είναι παραταξιακές επιλογές με πολιτικά χαρακτηριστικά (ειδάλλως δεν έχει καμμία έννοια η αναφορά του σε πολιτική αυτοτέλεια της ΔΕΣΜΗ).
   Και ότι οι συμπορεύσεις διαφορετικών παρατάξεων έχουν για ελάχιστα εχέγγυα μια κοινά συμφωνημένη πολιτική βάση, έστω και στο αδρό επίπεδο των κατευθύνσεων.
   Και ότι σε καμία περίπτωση οι συνεργασίες δεν είναι συγχωνεύσεις, δεν είναι αφομοιώσεις της μίας παράταξης από την άλλη κ.ο.κ.
   Εκτός και αν δε μιλάμε για συμπράξεις αλλά για διαχειριστικές συρραφές με στόχο τα αξιώματα και τη νομή της εξουσίας, για μοίρασμα δηλαδή θέσεων και χρόνου διοίκησης, χωρίς να υπάρχει καν ένα minimum συμφωνημένο πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας.
   Τότε μάλιστα, τότε σίγουρα, ναι, τότε έχεις την ανάγκη να μιλήσεις για πολιτική αυτοτέλεια, επειδή δε θέλεις να χρεωθείς τη θητεία του άλλου, επειδή κινδυνεύεις πραγματικά να εκτεθείς πολιτικά (αν αυτοπροσδιορίζεσαι πως ανήκεις σε άλλο πολιτικό χώρο) από επιλογές και δράσεις του συνεταίρου, του συνδιοικητή. Έχεις βέβαια ξεπεράσει πολύ εύκολα, μάλλον έχεις καταπιεί αμάσητη την έκθεσή σου ως πολιτικού αμοραλιστή, καθώς, χωρίς πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας, προχωράς σε σύμπραξη, με μοναδικό, στ' αλήθεια, διακύβευμα το μοίρασμα των θέσεων εξουσίας.
   Ομολογώ, λοιπόν, πως, όταν είδα πως πρόκειται για κοινή συνέντευξη (δε θυμάμαι κάτι αντίστοιχο τα τελευταία οκτώ τουλάχιστον χρόνια) και όταν άκουσα τον επικεφαλής της ΔΕΣΜΗ να λέει όσα είπε, μου φάνηκε -τουλάχιστον- παράξενο.
   Δεν έμεινα, όμως, για πολύ με την απορία, μιας και, αμέσως μετά τον κ. Λυκοτραφίτη, πήρε το λόγο ο επικεφαλής της ΔΚΜ, ο κ. Τσίγκρος και έσπευσε να διευκρινίσει πως είναι μια ιστορική στιγμή για την παράταξή του καθώς πρόκειται για συνδιοίκηση του ΤΕΕ Ηπείρου με εναλλαγή ρόλων Προέδρου και Αντιπροέδρου στα 2 χρόνια, στο μέσον της θητείας.
   Έτσι μάλιστα, έτσι ναι, έτσι εξηγούνται τα πράγματα...
   Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει ή καλύτερα Γιάννης πίνει τώρα, με λίγη υπομονή Γιάννης θα πιεί μετά.
   Θεωρητικές θολές συνδικαλιστικές πομφόλυγες αποκλειστικά και μόνο για το εσωτερικό της παράταξής του και για το ακροατήριό του ο ένας, την καθαρή και μεταξύ τους συμφωνημένη αλήθεια προς όλους, ο άλλος.
   Ξεχνώντας, προφανώς, ο κ. Τσίγκρος τις δηλώσεις του τρία χρόνια πριν, στις 13 Μαρτίου του 2017, ενόψει της τότε συνεργασίας της ΔΕΣΜΗ με την ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, δηλώσεις του στο Δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων και στο Γιώργο Γκόντζο, όπου -επί λέξει- είχε πει: "...δεν βρήκαν προγραμματικές συγκλίσεις, το μόνο που βρήκαν ήταν διαχωρισμός αξιωμάτων".
   Συνδιοίκηση, λοιπόν, στο ΤΕΕ Ηπείρου μέχρι τουλάχιστον τον Μάιο του 2024.
   Με τη ΔΕΣΜΗ στο ρόλο του "μικρού εταίρου" να έχει κερδίσει το 50% του αριθμού των θέσεων (3 από τις 6 συνολικά θέσεις των Προεδρείων της Αντιπροσωπείας και της Διοικούσας Επιτροπής). Έχοντας ταυτόχρονα ψηφίσει στις 2 από τις άλλες 3, που κατέλαβε ο δεξιός συνεταίρος της, τον Αντιπρόεδρο της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων και τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων.
   Με τη ΔΕΣΜΗ να έχει κερδίσει το 50% του χρόνου διοίκησης του ΤΕΕ Ηπείρου, από τώρα και για τα δυο επόμενα χρόνια, έχοντας ταυτόχρονα το 100% της ευθύνης για την επόμενη μέρα του τεχνικού κόσμου της περιοχής, καθώς ο Γιάννης Λυκοτραφίτης σε 2 χρόνια, για πρώτη φορά από το 1950, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ΤΕΕ Ηπείρου, θα δώσει τη θέση του σε δεξιό Πρόεδρο, σε μια περίοδο, μάλιστα, που ο νεοφιλελευθερισμός, είτε με επικοινωνιακές ομοβροντίες είτε με "επιτελικούς" ερασιτεχνισμούς, σαρώνει τα πάντα.
   Διατηρώντας, όμως, για να μη ξεχνιόμαστε κιόλας, την... "πολιτική του αυτοτέλεια"!

   ΥΓ: Πάντως, επειδή πρόκειται για έναν επιστημονικό θεσμικό φορέα, που αφορά 5 νομούς (Ήπειρο και Λευκάδα) με χιλιάδες μέλη και, όπως φαίνεται, υπάρχει πολύ πολιτικό "ψωμί", θα επανέλθω για το θέμα. Άλλωστε, είμαι βέβαιος, ότι ακόμα κι αν ξεχαστώ, η ετεροβαρής δεξιόστροφη συνδιοίκηση θα δώσει πολλές ευκαιρίες σε μια σειρά ζητημάτων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.