12 Δεκ 2019

Οι έξι πρωτοβουλίες - προτάσεις Τσίπρα στον (απόντα) Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας

Για να μη φτάσουμε στην ανάγκη δυναμικών στρατιωτικών πρωτοβουλιών


   Αποφεύγοντας τις αντιπολιτευτικές κορώνες για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε τις διπλωματικές αρρυθμίες της κυβέρνησης και πρότεινε στον απόντα από την Ολομέλεια πρωθυπουργό έξι πρωτοβουλίες προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν στρατιωτική σύρραξη με τη γειτονική χώρα.
   Με τον Κυρ. Μητσοτάκη να έχει αποχωρήσει από την Ολομέλεια λίγα δεύτερα πριν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβει στο βήμα, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε κρίσιμες τις στιγμές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάνοντας λόγο για «αντιφάσεις» και «αμηχανία» της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση του εν λόγω κρίσιμου ζητήματος.
   Προκειμένου να μη φτάσουμε, όπως είπε, στην ανάγκη δυναμικών στρατιωτικών πρωτοβουλιών, χρειάζεται επαναφορά της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία και γι' αυτό ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας δέσμη έξι σημαντικών δυναμικών διπλωματικών πρωτοβουλιών, για την υπέρβαση της κρίσης με την Τουρκία.

  Οι έξι πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης με την Τουρκία:
   «Πρώτον, λοιπόν, πρέπει να ζητήσετε να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους.
   Δεύτερον, και κυριότερο, να ζητήσετε την επέκταση αυτών των κυρώσεων και για πρόσωπα και εταιρείες που πιθανόν να προβούν σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.
   Και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι άκουσα ότι και η κα Γεννηματά συμφωνεί με αυτήν τη θέση.
   Τρίτον, πρέπει με απόλυτα σαφή τρόπο να μεταφέρετε στις ΗΠΑ, ενόψει του ταξιδιού σας [και ενόψει της κύρωσης της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας] ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.
   Με πρώτη και σημαντικότερη την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού EastMed που περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί η Τουρκία εξορύξεις, όσο και από την περιοχή έξω από την Κρήτη που καλύπτει η παράνομη συμφωνία.
   Καλό είναι που έχουμε μαζί μας το Ισραήλ, αλλά πρέπει να δοθεί σαφώς το μήνυμα από τις ΗΠΑ ότι θα στηρίξει μέχρι το τέλος τον αγωγό EastMed, όπως είχε δηλώσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τον Απρίλιο.
    Τέταρτον, πρέπει επιτέλους να προτείνετε τη Σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου.
   Των εγγύτερων συμμάχων μας, που μπορεί βέβαια να μην έχουν νικήσει τον λαϊκισμό όπως η Ελλάδα – όπως υπονοήσατε πρόσφατα – αλλά τουλάχιστον μπορούν να μας στηρίξουν.
   Και, παράλληλα, να ανοίξουμε μια στρατηγική συζήτηση και με τη Ρωσία η οποία αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη περιοχή και ειδικότερα στη Λιβυή.
   Πέμπτον
, πρέπει να ζητήσετε, να απαιτήσετε, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο.
   Δεν μπορούμε να μείνουμε απ’ έξω από αυτήν τη διαδικασία, μετά τα τελευταία γεγονότα ειδικά εφόσον συμμετέχει και η Τουρκία.
   Έκτον, πρέπει να δώσετε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016.
   Και ασφαλώς να ξαναρχίσουν και οι συνομιλίες για για το Κυπριακό, στη βάση που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, που χάρη και στις προσπάθειές μας συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρρες.
   Με κατάργηση δηλαδή εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.