2 Δεκ 2017

Λεωνίδας Τσουμάνης: Όταν τα Επιμελητήρια ανοίγουν δρόμους για την ανάπτυξη

- Φιλοδοξούμε να αλλάξουμε ριζικά κι οριστικά την πραγματικότητα των λίγων και "εκλεκτών"
- Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι πηγές εξεύρεσης πόρων και η τεχνογνωσία αξιοποίησής τους υπάρχει. Το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει. Ας κερδίσουμε, λοιπόν, το χαμένο χρόνο, αξιοποιώντας τα!

   Η υγιής λειτουργία του θεσμού των Επιμελητηρίων αποτελεί έναν πολύ βασικό και σημαντικό κρίκο στην αναπτυξιακή αλυσίδα της περιοχής που ενεργοποιούνται.
   Τα Επιμελητήρια σε πολλά κράτη του κόσμου και στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ αποτελούν βασικούς συνομιλητές της εκάστοτε εξουσίας στον αναπτυξιακό σχεδιασμό τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
   Συγκεκριμένα, έχοντας θεσπίσει επιμέρους επιτροπές μελέτης και επεξεργασίας ευρωπαϊκών προγραμμάτων και διεθνών χρηματοδοτικών εργαλείων, ειδικεύονται στην απορρόφηση και τον προσανατολισμό πόρων για να εξυπηρετούν τις τοπικές ανάγκες.
   Αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού είναι ολόκληρες περιοχές να αναδεικνύουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και να αναπτύσσουν καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως η πράσινη οικονομία, οι ψηφιακές υπηρεσίες ή ο εναλλακτικός τουρισμός.
   Και παράλληλα, αξιοποιώντας προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, ενισχύουν την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων, αξιοποιούν δίκτυα και διεθνείς εκθέσεις, προκειμένου τα προϊόντα τους να γίνουν αναγνωρίσιμα, να αποκτήσουν υψηλή ζήτηση.
   Είναι γνωστό, δυστυχώς, ότι αυτή η τεχνογνωσία, σε όποιο βαθμό είχε αναπτυχθεί στην Ελλάδα, έμενε πίσω από κλειστές πόρτες και διαχέονταν σε λίγους κι "εκλεκτούς".
   Με τη συμμετοχή της παράταξής μας στις προσεχείς εκλογές για την νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου, φιλοδοξούμε να αλλάξουμε ριζικά κι οριστικά αυτή την πραγματικότητα. Να κάνουμε "κοινό κτήμα" την πληροφορία και τη συμβουλευτική, να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες και να προσφέρουμε καινοφανείς υπηρεσίες προς τα μέλη του Επιμελητηρίου, να αξιοποιήσουμε τη νέα πραγματικότητα της ίδρυσης Γεωπονικής Σχολής -ανοίγοντας δρόμους διαδραστικής σύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας και έρευνας με επιχειρήσεις της περιοχής-, να είμαστε, δηλαδή, με συνέπεια και σοβαρότητα σταθερά προσανατολισμένοι στο πώς θα βελτιώσουμε την εργασιακή καθημερινότητα των μελών μας, την επιχειρηματική τους προοπτική και στο πώς θα οδηγηθούμε σταθερά και γρήγορα στην ανάπτυξη.
   Δεν θα ανακαλύψουμε ξανά την Αμερική. Η διεθνής εμπειρία υπάρχει. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι πηγές εξεύρεσης πόρων και η τεχνογνωσία αξιοποίησής τους υπάρχει. Το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει.
   Ας κερδίσουμε, λοιπόν, το χαμένο χρόνο, αξιοποιώντας τα!

   Ο Λεωνίδας Τσουμάνης είναι υποψήφιος στο Τμήμα Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Άρτας, με την παράταξη «ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» και επικεφαλής τον Δημήτρη Χουλιάρα.
   • Γεωπόνος - Συντάκτης Μελετών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ΕΣΠΑ και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
   • τ. Διευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρίας Επιμελητηρίου Άρτας
   • Παραγωγός αγροτικών προϊόντων
   • Υπεύθυνος διαχείρισης και υλοποίησης Επιδοτούμενων Προγραμμάτων στο Σύλλογο Γονέων και Φίλων ΑΜΕΑ "Αγία Θεοδώρα"
   • Μέλος ΓΕΩΤΕΕ

   * Και πρώτος ξάδελφος εκ μητρός, θα πρόσθετα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.