25 Μαΐ 2019

Γιώργος Ζάψας: «Τη δεύτερη Κυριακή θα κόψουμε το νήμα»

Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα αμφισβήτησης του συστήματος διοίκησης που έχει εγκαθιδρύσει ο απερχόμενος περιφερειάρχης, διαφαίνεται κοινός τόπος για στήριξη από παρατάξεις που μετέχουν στις εκλογές


   Την προσδοκία ότι το «Κοινό των Ηπειρωτών» θα πετύχει τη μεγάλη ανατροπή και θα κόψει πρώτο το νήμα στον β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών, εκφράζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ηπειρωτικός Αγών".
   Όπως αναφέρει, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά για την παράταξή του και πίστη του είναι πως θα υπάρχει μια «απελευθερωτική ψήφος» στις επαναληπτικές εκλογές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψή του για τις συνεργασίες, καθώς θεωρεί δύσκολο να υπάρξει συνεργασία με τον Αλέκο Καχριμάνη, αλλά εύκολο να υπάρξουν συμφωνίες με τις άλλες παρατάξεις, καθώς και προεκλογικά διαφαίνεται κοινός τόπος.
   Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Ζάψα στο δημοσιογράφο Αποστόλη Τζελέτα:
Η παράταξη του νυν περιφερειάρχη εμφανίζεται, για μια ακόμη φορά, ως φαβορί να έχει τα υψηλότερα ποσοστά την 1η Κυριακή. Που νομίζετε πως οφείλετε αυτό, όταν, μάλιστα, το λογικό θα ήταν να έχει μια φθορά από τη μακρά παραμονή της στην εξουσία; Κάνει κάτι καλά ή εσείς και οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν μπορείτε να πείσετε ότι μπορείτε καλύτερα;
Δε θα συμφωνήσω με αυτή την εκτίμηση. Υπάρχει φθορά, υπάρχει αμφισβήτηση, που εκφράζεται, μάλιστα, με νέα παράταξη στον χώρο της κεντροδεξιάς, παρά την υποστήριξη λίγων ευνοημένων από το σύστημα διοίκησης που έχει εγκαθιδρύσει ο απερχόμενος περιφερειάρχης, κατά τη μακροχρόνια παραμονή του στην εξουσία. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα, που θα αντέξει μέχρι τις 26 Μάη. Η αντιπολίτευση έχει τις δικές της ευθύνες, αλλά δε θα επωμιστεί τις ευθύνες της σημερινής περιφερειακής αρχής. Ο κ. Καχριμάνης θα τις πάρει μαζί του. Εμείς ως αντιπολίτευση κάναμε το χρέος μας και ερχόμαστε με μια νέα αυτοδιοικητική παράταξη και πρόταση για να διεκδικήσουμε την περιφέρεια. Από τα μηνύματα που έχουμε, θεωρούμε ότι η πρότασή μας είναι πειστική και αυτό θα φανεί πολύ σύντομα.
Αν καταφέρετε και είστε στον 2ο γύρο των εκλογών, τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε πως μπορείτε να πετύχετε την ανατροπή; Θεωρείτε πως θα έχετε την ανοιχτή στήριξη των άλλων παρατάξεων;
Είμαστε σίγουροι ότι η εκλογή θα πάει σε δύο γύρους και αυτό που εισπράττουμε είναι ότι τη δεύτερη Κυριακή θα κόψουμε το νήμα. Θα πρόκειται για μια μεγάλη ανατροπή μιας πολύχρονης παραμονής στην εξουσία του κ. Καχριμάνη. Αυτό, όμως, δεν είναι πρόβλημα για εμάς. Ίσα ίσα. Η αλλαγή είναι στοιχείο δημοκρατίας. Τη δεύτερη Κυριακή αποφασίζουν οι πολίτες για περιφερειάρχη. Έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους στα πρόσωπα των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων. Θα είναι μια απελευθερωτική ψήφος και πιστεύω ότι αυτή την ψήφο θα την κερδίσουμε εμείς. Σε σχέση με τη στήριξη άλλων παρατάξεων, θα φανεί από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.
Έτσι κι αλλιώς όμως, έχει δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα αμφισβήτησης της σημερινής διοίκησης του κ. Καχριμάνη, από παρατάξεις που μετέχουν στις εκλογές, το οποίο μπορεί, κάτω από συνθήκες διαλόγου και συζήτησης –το νέο θεσμικό πλαίσιο το επιτρέπει- να καταλήξει να αποτελέσει πλειοψηφία στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.
Παρά τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα «αντικαχριμανικό» μέτωπο προεκλογικά, αυτές δεν ευοδώθηκαν. Λανθασμένοι χειρισμοί, προσωπικές φιλοδοξίες; Που το αποδίδετε;
Ποτέ δε θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα «αντικαχριμανικό» μέτωπο. Κάναμε κριτική, καταγγείλαμε την απουσία σχεδίου, τις στοχευμένες αναθέσεις, τις κατευθυνόμενες προγραμματικές συμβάσεις, αλλά ως εκεί. Το ζήτημα για εμάς ήταν να προβάλουμε τη δική μας πρόταση και, αν και οι άλλες παρατάξεις έχουν προγραμματικά σημεία στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε, κι από τι έχουμε δει αυτό μπορεί να συμβεί, υπάρχει έδαφος για συμφωνία. Δε χρειάζεται να ταυτίζεσαι με αυτόν που έρχεσαι σε διάλογο. Αρκεί να συμφωνείς στα βασικά. Νομίζω στα βασικά μπορούμε να συμφωνήσουμε με άλλες παρατάξεις, που υπαινίχθηκα πριν ότι μπορούμε και να δημιουργήσουμε την πλειοψηφία που χρειάζεται το περιφερειακό συμβούλιο, ώστε να έχουμε μια ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή για την Ήπειρο.
Πολύς λόγος έγινε για τις θέσεις των παρατάξεων στο θέμα των υδρογονανθράκων. Η δική σας θέση είναι ότι θα επιδιώξετε να υπάρχουν περισσότερες περιοχές, που θα αποκλειστούν από τη διαδικασία εξορύξεων; Κι αν δεν το πετύχετε; Θα έρθετε σε σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει την παράταξή σας;
Οι άλλες παρατάξεις δεν είχαν καμία θέση. Μόνο εμείς έχουμε και τη λέμε. Ήδη έχουν αποκλειστεί οι περιοχές Natura. Θα αποκλειστούν κι άλλες περιοχές ευαίσθητες περιβαλλοντικά, που έχουν να κάνουν με τα επιφανειακά και υπόγεια νερά, και βεβαίως εκείνες τις τουριστικές περιοχές, που τα προηγούμενα 40 χρόνια αναπτύχθηκαν τουριστικά, στην παράκτια ζώνη και στην ενδοχώρα. Θα λάβουμε υπόψη και τι λένε οι 18 δήμοι. Οι μέχρι σήμερα αποφάσεις των δήμων είναι αντικρουόμενες. Διατυπώνονται διαφωνίες, αλλά ταυτόχρονα δίνονται άδειες για τη διευκόλυνση της έρευνας. Εμείς έχουμε καθαρό λόγο στο ζήτημα αυτό. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει δημόσιος διάλογος με τους φορείς, την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία. Βασικό κριτήριο είναι και θα παραμείνει η ωφέλεια της Ηπείρου και των Ηπειρωτών. Εμείς είμαστε αυτοδιοικητική παράταξη, δεν κυβερνούμε τη χώρα. Άλλο η κυβέρνηση, άλλο η περιφερειακή διοίκηση. Η Ήπειρος θα συμβάλει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μέχρι εκεί που μπορεί.
Ο εκλογικός νόμος οδηγεί αναπόφευκτα σε συνεργασίες, αν φυσικά δεν έχουμε εκλογή περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή; Θα μπορούσατε να συνδιοικήσετε με τον Αλέκο Καχριμάνη και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Εμείς πιστεύουμε στο νέο θεσμικό πλαίσιο και την απλή αναλογική. Αποτέλεσε σημείο σύγκλισης δύο περιφερειακών παρατάξεων για να δημιουργηθεί το «Κοινό των Ηπειρωτών». Πιστεύουμε στις συνεργασίες και τον διάλογο. Ως επόμενη περιφερειακή αρχή, εκ των πραγμάτων θα ανοίξουμε τον διάλογο και θα αναζητήσουμε προγραμματικές συμφωνίες, αλλά, γνωρίζοντας τον τρόπο που διοίκησε ως σήμερα ο κ. Καχριμάνης, θεωρώ πολύ δύσκολο να υπάρξει συνεργασία μαζί του. Θα είναι ευκολότερο να υπάρξει συμφωνία με τις παρατάξεις εκείνες που, ήδη, προεκλογικά διαφαίνεται ένας κοινός τόπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.