27 Ιαν 2018

Εθνική ευθύνη και υπευθυνότητα

Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί και την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με ευαισθησία, με ενδιαφέρον και κυρίως με άδολο πατριωτισμό, για το «Μακεδονικό»

   Αναμφισβήτητα η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός ήταν καθοριστική για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για την εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης απαραίτητου για να γίνουν τα επόμενα βήματα. Άλλωστε, από όλες τις πλευρές τονίζεται ότι το «Μακεδονικό» είναι σύνθετο και δύσκολο ζήτημα που απαιτεί προσεκτικές κινήσεις, πολύπλοκη διαπραγμάτευση, ρεαλιστική τακτική και μακροπρόθεσμη στρατηγική. Διότι, εκτός από τη σημασία που έχει το ονοματολογικό και η αποκήρυξη του αλυτρωτισμού σε όλες του τις μορφές, και μάλιστα με εγγυήσεις από τη γείτονα χώρα, υπάρχουν και άλλα θέματα κρίσιμα για την περιοχή, όπως η σταθερότητα της ΠΓΔΜ, ζήτημα καθοριστικής σημασίας για τα δυτικά Βαλκάνια.
   Η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί πως είναι ο πρωθυπουργός της πρώτης μη ακραίας εθνικιστικής κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ, έκλεισε στο ανώτερο επίπεδο την πρώτη φάση της διερευνητικής διαπραγμάτευσης και άνοιξε τον νέο κύκλο της ουσιαστικής. Υπάρχει συνεπώς η ύλη και τα πρώτα αποτελέσματα για να γίνουν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα οι απαραίτητες εκτιμήσεις τής μέχρι στιγμής πορείας.
   Σήμερα, μετά τη συνάντηση στο Νταβός και την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των διαπραγματεύσεων και με δεδομένο ότι μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις, όχι εν θερμώ, αλλά με συνυπολογισμό όλων των παραμέτρων, ο πρωθυπουργός, αφού χθες ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς ανοιχτά και με ειλικρίνεια τόσο για τη συνάντηση με τον Ζάεφ όσο και για τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων.
   Ορισμένοι βιάστηκαν την προηγούμενη περίοδο να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία», «μη ενημέρωση» και άλλα μικροκομματικά. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο, όταν υπάρχουν σαφή δεδομένα και αποτελέσματα στην πορεία των μακρών διαπραγματεύσεων, να μην ενημερώνει τα κόμματα. Αντιθέτως. Αν χρειαστεί, μάλιστα, να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις, πιστεύουμε πως ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών για διευκρινίσεις. Βεβαίως εδώ δεν πρέπει να επικρατούν τακτικισμοί κατώτεροι των περιστάσεων και ο νοών νοείτω.
   Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί με αγωνία, με ευαισθησία, με ενδιαφέρον και κυρίως με άδολο πατριωτισμό τις εξελίξεις για το «Μακεδονικό». Παρακολουθεί και την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ας αντιληφθούν όλοι ότι η συγκυρία του 1992 ήταν άλλη και άλλη είναι του 2018. Ας δουν όλοι τι έγινε και τι χάθηκε τότε. Και τι έγινε επί 25 χρόνια. Κανείς από τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις δεν πρέπει να ξεχνά πως όλοι κρίνονται. Και μάλιστα για τα εθνικά θέματα όπως το «Μακεδονικό», οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, κρίνονται εξίσου, αν όχι και πιο αυστηρά από την κυβέρνηση, εάν υποτάσσουν τα πάντα στα μικροκομματικά συμφέροντα, επιλογή που ούτε εθνική ευθύνη ούτε υπευθυνότητα δείχνει.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.