14 Δεκ 2017

Ευχάριστα τα νέα για τη Λευκάδα

9+3 σημαντικές ανακοινώσεις στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων νήσων

   Σημαντικές ανακοινώσεις για τη Λευκάδα υπήρξαν, τόσο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και από τους αρμόδιους Υπουργούς, κατά τη διάρκεια του 7ο Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που διοργάνωσε η Κυβέρνηση, από κοινού με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, το διήμερο 4 και 5 Δεκεμβρίου 2017.
   Σύμφωνα με ενημερωτικό Δελτίο του Δήμου Λευκάδας, υπήρξε παρουσία του Δήμου, με τους Δήμαρχο Κων/νο Δρακονταειδής, τους Αντιδημάρχους Θανάση Περδικάρη, Κώστα Σέρβο, Χρήστο Κατηφόρη, Γιώργο Φίλιππα και τον Δημοτικό Σύμβουλο Ευτύχη Ζουριδάκημ ως εκπρόσωπο της Δημοτικής Παράταξης «Μαζί για τη Λευκάδα μας» και στις επτά (7) θεματικές συνεδρίες, με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις στο σύνολο των θεμάτων που συζήτησε και επεξεργάστηκε το Συνέδριο.
   Ειδικά για τη Λευκάδα, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ανακοινώθηκε ότι:
   • Για τη σύνδεση Λευκάδας με Αιτωλοακαρνανία, ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό ότι, μέσα στο 2018, θα ολοκληρωθεί με τις απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις, σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες, ο σχεδιασμός και τα τεύχη του διαγωνισμού για τη μόνιμη υποθαλάσσια σύνδεση της Λευκάδας, ένα έργο πνοής για την περιοχή.
   • Τον ερχόμενο Μάρτιο θα λειτουργήσει επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή γραμμή που θα συνδέσει μεταξύ τους Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.
   • Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με τοποθέτηση του Υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα του Δήμου Λευκάδας για σύσταση επιδοτούμενης ακτοπλοϊκής γραμμής που θα συνδέει τα νησιά Καστός και Κάλαμος με τη Λευκάδα.
   • Ανακοινώθηκε, από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη, η χρηματοδότηση του Δήμου Λευκάδας με το ποσό των 270.000 ευρώ για την ανακατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων μαζικής άθλησης.
   • Σε περίπου ένα (1) μήνα αναμένεται η χρηματοδότηση του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ περίπου με την υλοποίηση του οποίου θα αντιμετωπισθεί ολοκληρωτικά και αποτελεσματικά το μεγαλύτερο πρόβλημα πολλών δεκαετιών.
   • Για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Περιφέρειας και ύστερα από τις τοποθετήσεις και ομιλίες τόσο του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου όσο και του Πρωθυπουργού υπήρξαν ανακοινώσεις – δεσμεύσεις:
   α) Η Λευκάδα να γίνει κέντρο των διετών σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, δομών για τις οποίες έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση
   β) Να δημιουργηθεί στη Λευκάδα ερευνητικό ιστορικό ινστιτούτο που θα συνεργάζεται με το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
   γ) Απόφαση δημιουργίας πανεπιστημιακής σχολής, σχετικής με τη θαλάσσια οικονομία, μέχρι τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους
   δ) Διασφάλιση της πίστωσης που υφίσταται στο Υπουργείο Παιδείας για ανακατασκευή του Κέντρου Νεότητας και χρησιμοποίησή του για στέγαση των νέων εκπαιδευτικών – ερευνητικών δομών που θα δημιουργηθούν.
   Πέραν των παραπάνω διακριτών δεσμεύσεων και ανακοινώσεων τοπικού ενδιαφέροντος, υπήρξαν και γενικές κυβερνητικές εξαγγελίες, που αφορούν και τη Λευκάδα, με πιο σημαντικές:
   • Εφαρμογή της ρήτρας Νησιωτικότητας και για τα Νησιά του Ιονίου (επιδότηση προϊόντων, κλπ).
   • Σημαντικές τροποποιήσεις – ρυθμίσεις σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα κατατεθεί τους πρώτους μήνες του 2018, σχετικά με τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα (η Λευκάδα έχει μεγάλο πρόβλημα με ανεπιτήρητα βοοειδή) και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
   • Εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και στα Ιόνια Νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.