22 Αυγ 2014

Αναταραχή και διχαστικό κλίμα στις Πηγές, εν μέσω των εκδηλώσεων για το Σέλτσο

- Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολίτες Πηγιώτες διαμαρτύρονται για την παρείσφρηση άσχετης εκδήλωσης στις γιορτές για τη θυσία των Σουλιωτών το 1804
- Τίποτε άλλο δεν χωρά στην ημέρα ΤΙΜΗΣ και ΣΕΒΑΣΜΟΥ στους ΗΡΩΕΣ του Σέλτσου
- Το "Σέλτσο" ΕΝΩΝΕΙ δεν ΔΙΧΑΖΕΙ

   Έγραφα χθες (δείτε εδώ) για τις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στις Πηγές για τα 210 χρόνια από την Θυσία –Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο το 1804. Αντιλήφθηκα όμως μετά από λίγο, την ύπαρξη δημοσιεύματος στον τοπικό Ταχυδρόμο, όπου μπορεί κανείς να διαβάσει την παρακάτω ανακοίνωση δημοτικών συμβούλων (ΚΑΙ της συμπολίτευσης) του Δήμου Γ.Καραϊσκάκη:

   Σαν Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος και ελλάσονος αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας για εκδηλώσεις που για πρώτη φορά φέτος παρεισφρύουν στις 23 Αυγούστου, ημέρα τιμής και μνήμης της θυσίας του Σέλτσου, στην Ιστορική έδρα του δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, στις Πηγές. Η αντίθεση αυτή γίνεται πιο έντονη, όταν μάλιστα αυτό γίνεται με την συμμετοχή (και άρα πολιτική "συνενοχή") του Δημάρχου κου Γαλίκα, που συνυπογράφει προσκλήσεις, χωρίς να τις φέρει καν στο Δημοτικό Συμβούλιο!
   Ρωτούμε, λοιπόν,
   1) η αυτοθυσία των Σουλιωτών στην Ιερά μονή του Σέλτσου, που γιορτάζεται στις 23 Αυγούστου κάθε χρόνο, με τι τρόπο συνδυάζεται με αποκαλυπτήρια προτομής ιστορικού προσώπου που, τουλάχιστον σ' ένα κομμάτι του, εκφράζει εποχές διχασμού της πατρίδας μας;
   2) ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη με ποιά λογική συνυπογράφει και προσκαλεί σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που καμιά χρονολογική και χαρακτηριολογική συνάφεια δεν έχουν με την ιστορική σημασία της θυσίας του 1804;
   Σεβόμενοι, λοιπόν, τις αντιδράσεις των συνδημοτών μας, σεβόμενοι την ιστορία μας, σεβόμενοι κυρίως το πνεύμα του "Σέλτσου", του ολοκαυτώματος που έγινε για να ζούμε εμείς "ΛΕΥΤΕΡΟΙ', και μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του παλαιού Δήμου Τετραφυλίας, δηλώνουμε ότι η 23 Αυγούστου αποτελεί για εμάς ημέρα ΑΡΓΙΑΣ και ΤΙΜΗΣ, που τίποτε άλλο δεν χωρά...
   Υ.Γ. ευτυχώς ο χρόνος έχει 365 ημέρες...ας μείνει λοιπόν η 23 Αυγούστου ημέρα σεβασμού στην Παναγιά μας, ημέρα σεβασμού στους ΗΡΩΕΣ!
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη:
Γκούζιας Μιχάλης
Μπούκας Κώστας
Νάκος Αυγερινός
Σοφούρης Νικόλαος
Καραμπίκας Βαγγέλης
Ταπραντζή-Κοίλια Τζένη
Καλαμπόκης Παναγιώτης
Τσούνης Νικόλαος

   Κοιτάζω το επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και πραγματικά δεν βλέπω πουθενά την αναφορά για αποκαλυπτήρια προτομής. Ψάχνοντάς το λίγο παραπάνω, βρίσκω μια ανακοίνωση που υπογράφεται από "πολίτες Πηγιώτες" (κυκλοφορούν και ιντερνετικό αφισάκι, που βλέπετε στα δεξιά), που αναφέρουν:

   Με έκπληξη πληροφορούμαστε ότι την ημέρα ανάδειξης της θυσίας του Σέλτσου προγραμματίζεται εκδήλωση αποκαλυπτηρίων προτομής προσώπου άσχετου με το γεγονός.
   Η μνήμη του προσώπου, που σε στενό παρεΐστικο κλίμα οργανώνεται η τιμή του, αφορά ιστορική περίοδο 140 χρόνια μετά το 1804 (θυσία Σέλτσου) και αναφέρεται σε ένα μόνο κομμάτι του σε Ενιαίο αντιστασιακό αγώνα, ενώ ένα άλλο κομμάτι του αναφέρεται στον πρώτο εμφύλιο αδελφοκτόνο πόλεμο.
   Χρόνια τώρα η περιοχή, λαός και φορείς αγωνίζονται να αναδείξουν την Ιστορική σημασία της θυσίας του Σέλτσου, που σηματοδοτεί την ΕΝΙΑΙΑ-ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ του λαού μας και τον αγώνα του για την δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Ελληνικού κράτους.
   Οικογενειακές εκδηλώσεις, που η μόνη ευρύτητά τους εξαντλείται το περισσότερο στα όρια μιας μόνο αντιστασιακής οργάνωσης, με ιστορικό πεδίο δράσης 1,5 αιώνα μετά, και με σαφή κίνδυνο αναμόχλευσης μνήμης που μεταφέρει εμφύλια πάθη, σε μέρες μάλιστα βιολογικά κοντινές με εκείνα τα γεγονότα, προφανώς και ο καθένας μπορεί να κάνει, μια άλλη όμως στιγμή. Μπορεί ακόμη να βρίσκει επικοινωνιακά "τερτίπια" αναγκαστικής συμμετοχής κόσμου και φορέων, επιλέγοντας ημέρες που ο κόσμος έτσι η αλλιώς είναι στα χωριά μας, αλλά πάντως χωρίς να παρεμβαίνει στο Ιερό διακύβευμα της παλιγγενεσίας.
   Καλούμε τους οργανωτές αλλά και "παρατρεχάμενους" συνοδοιπόρους να ακυρώσουν οποιαδήποτε εκδήλωση εκτός επίσημου προγράμματος εορτασμού του Σέλτσου, και τον λαό μας να παραμείνει με Δημοκρατική αξιοπρέπεια παγερά αδιάφορος. 
πολίτες Πηγιώτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.