23 Φεβ 2014

Μοναδικές εμπειρίες στη Βαρκελώνη για το Μουσικό Σχολείο Άρτας - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στην Άρτα, τον Μάιο, η τελευταία συνάντηση του Comenius

   Το Μουσικό Σχολείο Άρτας με τέσσερις μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και τρεις εκπαιδευτικούς πραγματοποίησε στις αρχές Φεβρουαρίου, από το Σάββατο 08-02-2014 μέχρι και την Παρασκευή 14-02-2014, το τέταρτο ταξίδι του στο εξωτερικό, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, στα πλαίσια του προγράμματος Comenius με θέμα: ''Our voices across Europe''. Στη συγκεκριμένη συνάντηση μαθητές από την Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία, Τουρκία, Πολωνία και Ουγγαρία φιλοξενήθηκαν από μαθητές του Escola Túrbula της περιοχής Sant Adrià de Besòs της Βαρκελώνης. (http://escolaturbula.com/)
   Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας που συμμετείχαν στη δράση αυτή, ήρθαν σε επαφή με μαθητές αντίστοιχης ηλικίας από έξι διαφορετικές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες, έλαβαν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις, είδαν τα αξιοθέατα της περιοχής της Βαρκελώνης και εξασκήθηκαν στη χρήση των διαφορετικών γλωσσών. Διασκέδασαν, έκαναν νέους φίλους και συμβίωσαν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, δίνοντας το στίγμα της δικής τους ξεχωριστής πολιτισμικής ταυτότητας.
   Πιο αναλυτικά οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Άρτας κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του ταξιδιού, ταξίδεψαν οδικώς μέχρι την Αθήνα, και στη συνέχεια αεροπορικώς μέχρι τη Βαρκελώνη όπου φτάσανε το βράδυ της ίδιας μέρας με ενδιάμεσο σταθμό την Ρώμη.
   Την Κυριακή οι μαθητές περιηγήθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης και το μεσημέρι της ίδιας μέρας συναντήθηκαν με τους συμμαθητές τους από την Ισπανία και τις οικογένειές τους οι οποίες τους φιλοξένησαν.
   Τη Δευτέρα το πρωί οι Ισπανοί μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι εκπαιδευτικοί τους, η διεύθυνση του σχολείου και οι εκπρόσωποι του τοπικού Δήμου καλωσόρισαν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από τις φιλοξενούμενες χώρες, με μια εκδήλωση στο χώρο του σχολείου που αποτέλεσε και την έναρξη των εργασιών του προγράμματος. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας οι Έλληνες μαθητές που συγκροτούσαν ένα μικρό μουσικό σχήμα παρουσίασαν μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο σχολείο από τους Ισπανούς συμμαθητές τους και αφού γευμάτισαν πήραν μέρος στο πρώτο εργαστήριο της συνάντησης με θέμα την παρουσίαση ενός μεγάλου συνθέτη από κάθε χώρα. Από την Ελλάδα παρουσιάστηκε η ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Το βράδυ της ίδιας μέρας ακολούθησε η καθιερωμένη συνάντηση των εκπαιδευτικών με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων που θα υλοποιούνταν τις επόμενες μέρες.
   Την Τρίτη το πρωί οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της Βαρκελώνης γνωρίζοντας σημαντικά σημεία από την Ρωμαϊκή και Μεσαιωνική Βαρκελώνη. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι όλες οι ξεναγήσεις γίνονταν κατά ομάδες από τους ίδιους τους Ισπανούς μαθητές, που παρουσίασαν με ένα εκπληκτικό τρόπο την πόλη τους στους συμμαθητές τους από τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Palau de la Música Catalana, ένα μοναδικής ομορφιάς κτήριο με μια πολύ σημαντική αίθουσα συναυλιών για την πόλη της Βαρκελώνης. Στη συνέχεια ο δήμαρχος της περιοχής Sant Adrià de Besòs, στην οποία ανήκει το σχολείο, καλωσόρισε και μοίρασε αναμνηστικά δώρα σε όλους τους μαθητές και τους εκπροσώπους της κάθε χώρας στο τοπικό Δημαρχείο. Το βράδυ ακολούθησε εργαστήριο στο χώρο του σχολείου με θέμα την παρουσίαση και εκμάθηση από όλους τους μαθητές ενός παραδοσιακού χορού της Καταλονίας.
   Την Τετάρτη το πρωί οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ξεναγήθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης με σκοπό να γνωρίσουν την ιδιαίτερη τεχνοτροπία στην αρχιτεκτονική του Antoni Gaudi και συγκεκριμένα επισκέφτηκαν το Parc Güell,το Casa Batlló, τη Pedrera και την εκπληκτικής ομορφιάς Sagrada Familia. Το βράδυ ακολούθησε ένα ακόμα μουσικό εργαστήριο στο χώρο του σχολείου με θέμα τη μουσική των δεκαετιών του ’70 και ’80 στην Ευρώπη.
   Την Πέμπτη το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μοναστήρι Montserrat και αφού οι φιλοξενούμενοι περιηγήθηκαν στους χώρους του μοναστηριού και στον Καθεδρικό της Μονής παρακολούθησαν μια μικρή μουσική παρουσίαση της εξαιρετικής παιδικής χορωδίας που διαθέτει το Μοναστήρι. Το μεσημέρι παρατέθηκε ένα γεύμα με παραδοσιακά φαγητά της Καταλονίας και το απόγευμα της ίδιας μέρας οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν επιλεγμένα σημεία της πόλης κοντά στη θάλασσα. Το βράδυ οι μαθητές κάθε χώρας παρουσίασαν ένα παραδοσιακό χορό από την πατρίδα τους, τον οποίο δίδαξαν στους συμμαθητές τους από τις άλλες χώρες και αφού παρουσιάστηκε ένα τοπικό δρώμενο της Καταλονίας με την επωνυμία ‘The Giants’ ακολούθησε ο αποχαιρετιστήριος χορός των παιδιών.
   Την Παρασκευή όλες οι αποστολές αναχώρησαν για τις πατρίδες τους ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τα μέσα Μαρτίου στην προτελευταία συνάντηση του προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στην Ουγγαρία.
   Η τελευταία συνάντηση όλου του προγράμματος θα λάβει χώρα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Άρτα από 4 έως 9 Μαΐου του 2014.
   Το ταξίδι αυτό πρόσφερε μοναδικές εμπειρίες στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας που στο εξής, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους και την καθοδήγηση της υπεύθυνης του προγράμματος κας Nathalie Poupard, οργανώνουν τις δράσεις που θα λάβουν μέρος στις αρχές Μαΐου στην πόλη μας που θα φιλοξενήσει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από τις άλλες έξι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Παναγιώτης Γιαννούτσος
Συνοδός εκπαιδευτικός στην επίσκεψη στη Βαρκελώνη













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.