10 Δεκ 2013

Οι πλειστηριασμοί θα τους πλακώσουν

Τελειώνει με πάταγο η εποχή των επικοινωνιακών λεονταρισμών

   Οι επικοί τόνοι που δίνει η κυβέρνηση στην εικονική διαπραγμάτευση με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς προϊδεάζει για τις επερχόμενες ήττες.
   Οι κυβερνητικοί εταίροι, αντιμέτωποι με βαριά διλήμματα που έρχονται στο προσκήνιο από τους δανειστές, με σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό τους, αλλά και υπό την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ – που ζητά αναστολή πλειστηριασμών για έναν ακόμη χρόνο και απαγόρευση της μεταβίβασης των «κόκκινων δανείων» από τις τράπεζες στους γύπες των αγορών –, αναζητούν απεγνωσμένα έναν... πολιτικό Άη-Βασίλη.
   Η προσπάθειά τους συνοψίζεται στη μέριμνα να συμφωνηθούν με την τρόικα κάποιες – έστω προσωρινές – λύσεις μέχρι να τσουλήσει η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., οι οποίες θα τους επιτρέψουν να διαχειριστούν με σχετική ασφάλεια τους δύσκολους εκλογικούς κάβους που ανοίγονται μπροστά.
   Τα πράγματα – το ξέρουν και οι πέτρες αυτό – δεν είναι εύκολα. Και το «αφεντικό», το οποίο συμμερίζεται τις δυσκολίες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έσπευσε πριν από τρεις ημέρες να συστήσει αυστηρά, δίνοντας και τη γραμμή αντιμετώπισης της Αθήνας στο επόμενο διάστημα, πως όποιος αποφασίσει να κριτικάρει την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνυπολογίσει τις ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες στις οποίες αυτή είναι υποχρεωμένη να κινείται.

Συναίνεση
   Στο μεταξύ, οι μέρες κυλούν γρήγορα και λύσεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα, με συνέπεια να ανθίζουν όλα τα σενάρια – από τις τριπλές εκλογές τον προσεχή Μάιο, οπότε ίσως, σύμφωνα με ορισμένους στην αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει κάποια θετικά μηνύματα στο πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού και του χρέους, μέχρι, όπως εισηγούνται εσχάτως ορισμένοι θερμοκέφαλοι στον Σαμαρά – περισσότερο για να... σφίγγουν οι κώλοι – να διαβεί τώρα τον εκλογικό Ρουβίκωνα και... γαία πυρί μειχθήτω!
   Για την ώρα, η συγκυβέρνηση διά του λαλίστατου Βενιζέλου – σε αντίθεση με τον αμίλητο Σαμαρά – επιχειρεί να αποσυνδέσει το ζήτημα από τις συνομιλίες με την τρόικα, έχοντας ούτως ή άλλως «κατοχυρώσει» τη συναίνεση των δανειστών για ένα μεταβατικό διάστημα εξαμήνου, το οποίο της εξασφαλίζει, όπως εκτιμά, τη δυνατότητα να κρατά για βραχύ διάστημα το κεφάλι έξω απ’ το νερό.
   Είναι φανερό, όμως, ότι οι κόκκινες γραμμές, που ποτέ δεν υπήρξαν, έχουν πάει προ καιρού περίπατο, καθώς η αδιαπραγμάτευτη εμμονή του Μαξίμου και του αντιπροέδρου διολίσθησε τις τελευταίες ώρες στο αγωνιώδες «δίνουμε μάχη για τους πλειστηριασμούς».
   Εξίσου φανερό είναι επίσης το ότι τελειώνει με πάταγο η εποχή των επικοινωνιακών λεονταρισμών. Τόσο για τον μοιραίο κυβερνητικό θίασο όσο και για τους βουλευτές που στηρίζουν την ευάλωτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
   Σε ένα θέμα όπως οι πλειστηριασμοί, το οποίο η πλειονότητα ακόμη και των υπουργών της κυβέρνησης χαρακτηρίζει «ταμπού» για την ελληνική κοινωνία, δεν χωράνε μισόλογα, καθώς την ύστατη ώρα δεν θα είναι εύκολο να υποσταλούν τα μπαϊράκια, όπως συνέβη με τη φορολογία ακινήτων, όπου, σύμφωνα με πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, χρυσώθηκε το χάπι με το επιχείρημα ότι επιβαρύνονται βασικά όσοι διαθέτουν οικόπεδα – και αυτοί δεν είναι πολλοί σε τελική ανάλυση...
   Οι κυβερνητικοί βουλευτές αναγνωρίζουν αυτές τις μέρες συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή ότι, μετά την κατάρρευση της κτηματαγοράς εξαιτίας της ανελέητης φορολόγησης των ακινήτων και μάλιστα σε συνθήκες συρρίκνωσης των εισοδημάτων, η βίαιη εκκαθάριση της αγοράς ακινήτων, με απώτερο στόχο τη σωτηρία και πάλι των τραπεζών, θα τινάξει την κοινωνία στον αέρα!
   Είναι βέβαιο ότι ένα ολέθριο ντόμινο πλειστηριασμών, που θα προκαλούσε κατάρρευση των τιμών των αστικών ακινήτων, θα είχε ανυπολόγιστο κόστος στα κεφάλαια των ίδιων των τραπεζών. Είτε μέσω κουρέματος των δανείων όμως που βρίσκονται στο κόκκινο είτε «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», όπως δήλωσε σιβυλλικά ο υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας ανεβαίνοντας με δρασκελιές την κλίμακα του κυνισμού, η κυβέρνηση θα βρεθεί αργά ή γρήγορα μπροστά στο δίλημμα που περιέγραψε αφοπλιστικά χθες το βράδυ αρχίζοντας την ομιλία της στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη: «Πλειστηριασμοί τώρα ή κούρεμα καταθέσεων σε λίγους μήνες;».
   Η τρόικα έχει δείξει στους φοβισμένους συνομιλητές της ότι θέλει να αποφύγει έναν νέο γύρο ανακεφαλαιοποιήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, αδιαφορώντας για το ότι με αυτόν τον τρόπο η πίεση μεταφέρεται στις πλάτες κυρίως αυτών που αδυνατούν τώρα να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
   Από πλευράς του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου διέψευσε προχθές το βράδυ στη Βουλή την καταγγελία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με την οποία οι τροϊκανοί ζήτησαν από την ηγεσία της Δικαιοσύνης ευνοϊκές αποφάσεις υπέρ των πλειστηριασμών, περιοριζόμενος να επιβεβαιώσει απλώς τη συνάντηση. Τον πιστεύει όμως κανείς;

Με τα κουταλάκια
   Αν η λύση εμφανιστεί πριν από τις γιορτές στη Βουλή και κριθεί αντιλαϊκή, τότε την κυβέρνηση θα τρέχουμε να τη μαζεύουμε με τα κουταλάκια, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι αυτήν τη φορά θα τιμήσουν τον λόγο τους στελέχη όπως οι πρώην υπουργοί Β. Πολύδωρας, Γ. Βλάχος και Α. Λυκουρέντζος και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, αλλά και πλειάδα απλών βουλευτών (Κασσής, Τζαμτζής, Ντινόπουλος κ.ά.), που απειλούν να καταψηφίσουν.
   Στο γύρισμα του χρόνου η φθορά της κυβέρνησης επιταχύνεται ραγδαία. Ενδεικτικά, η φοροδιαφυγή έχει στολίσει με λαμπιόνια τα πολυτελή της ενδιαιτήματα και στήνει το επόμενο γλέντι, την ώρα που οι φτωχοί και μεσαίοι θα υποδεχθούν τον νέο χρόνο χωρίς ελπίδα να βρουν απάγκιο από τους άγρια ταξικούς φόρους. Ο κατειλημμένος από υστερία υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης οδηγεί μεθοδικά σε αφανισμό τον ΕΟΠΥΥ και τη δημόσια Υγεία στην εντατική, χωρίς νοσοκομεία και φάρμακα. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, με τις ολέθριες επιλογές του, κρατά εδώ και τρεις μήνες κλειστά τα πανεπιστήμια, ο υπουργός (υπ)Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης σχεδιάζει τα επόμενα ξεπουλήματα, την ώρα που ο επί των Διοδίων Μ. Χρυσοχοΐδης δίνει τα ρέστα του στους εργολάβους.
   Μερικά νομοσχέδια ακόμη, και ο εφιάλτης αυτός θα τελειώσει...
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.