23 Μαΐ 2012

Ίδια επιχειρήματα είχαν οι δοσίλογοι το 1941 με τους σημερινούς

- "Διατί, λοιπόν, να διακυβεύωμεν το παν, αυτήν ταύτην την ύπαρξιν μας, εις ανοήτους εκδηλώσεις κατ΄εκείνων οι οποίοι είναι σε θέσιν σήμερον να μας δώσουν χείρα βοηθείας;" 
- Διαβάστε, συγκρίνετε και κρίνετε

   Το απόκομμα της κατοχικής εφημερίδας έχει ημερομηνία 18 Ιουνίου του 1941. Διαβάστε τις αράδες του δοσίλογου δημοσιογράφου της εποχής και θα συνειδητοποιήσετε κάτι απλό: Έχουν ακριβώς το ίδιο ύφος, την ίδια επιχειρηματολογία με τα σημερινά ακριβοπληρωμένα παπαγαλάκια, που χυδαία προπαγανδίζουν υπέρ μνημονίων και άλλων «σωτήριων» μονόδρομων.
   Διαβάστε και μόνοι σας, είστε άπαντες ικανοί να κάνετε τις συγκρίσεις με τις μέρες μας...


Ο δημοσιογράφος του 1941 έγραφε:
   «Αι περιστάσεις τας οποίας διέρχεται σήμερον η Ελλάς, εις την δύσκολον αυτήν καμπήν της Ευρωπαϊκής ιστορίας, είναι εξαιρετικαί. Όλαι αι εκδηλώσεις της ζωής μας έχουν καταφανή τα δείγματα μιας πρωτοφανούς κρίσεως. Η οικονομική δε κρίσις θα ήτο ίσως ολιγώτερον αισθητή, αν δεν υπήρχεν εις την Ελληνικήν ζωήν, τόσον έκδηλος, η... ηθική και λογική κρίσις εκ της οποίας πάσχομεν ως κοινωνικόν σύνολον. Το χρήμα δεν θα υφίστατο τότε τον σημερινόν εκμηδενισμόν. ο πλούτος θα έρριπτε και ένα βλέμμα φιλανθρωπίας και κοινωνικής αλληλεγγύης εις τα πλήθη των πειναλέων, αι λαϊκαί τάξεις θα ανεκουφίζοντο με τας γενναίας χειρονομίας των ευπόρων. Αλλά δεν πρόκειται περί αυτού…
   Είπομεν: Υποφέρομεν και από κρίσιν «λογικού». Ό,τι αγωνιζόμεθα από της επομένης της Μικρασιατικής καταστροφής να οικοδομήσωμεν εις την Ελλάδα, λειώνει τώρα ως ο πάγος. Τα θεμέλια του κράτους τρίζουν. Τα παν εις την χώραν αυτήν που άλλοτε ήστραψε το φως ενός λαμπρού πολιτισμού, καταρρέει, κυλίεται, πέφτει…
   Και ενώ ο οίκος μας σείεται από τας βάσεις του και γύρω μας καπνίζουν ακόμη τα συντρίμμια του πολέμου, ημείς -ω τη αναισθησία μας!- ομφαλοσκοπούμεν επί των «πολεμικών νέων» και, κλείοντες τους οφθαλμούς προ της αδυσωπήτου πραγματικότητος, προβαίνομεν εις εκδηλώσεις αι οποίαι μας φέρουν εγγύτερον προς την ολοκληρωτικήν καταστροφήν.
   Δεν είναι καιρός δια μεμψιμοιρίας ούτε αι στιγμαί επιτρέπουν παρανοήσεις. Η θέσις μας είναι σαφής: Η Ελλάς του κ. Μέχρις Εσχάτων ετάφη μετά μια συντριπτικήν ήτταν. Εις την θέσιν της εγεννήθη η Ελλάς του «ζωτικού χώρου της Ιταλίας». Η πρώτη όζει πτωμαΐνης. Η δευτέρα έχει την δρόσον μιας νέας ζωής. Ας την αγκαλιάσωμεν σφιχτά. Ίσως με την νέαν τάξιν πραγμάτων ατενίσωμεν καλύτερας ημέρας. Ίσως εξέλθομεν εκ της δεινής θέσεως εις την οποίαν ευρεθήκαμεν την επομένην της στρατιωτικής καταρρεύσεως. Ίσως μας δοθούν τα μέσα να ζήσωμεν
    Το επιβάλλει το εθνικόν συμφέρον μας. Η γενεά αυτή δεν πρέπει να αφανισθή από την πείναν. Τα νειάτα να μη μαρανθούν από τον λίβαν της δυστυχίας. Έχομεν ιστορίαν και πεπρωμένα. Συνεχίζομεν την υπερτρισχιλιετή παράδοσιν μιας ζωτικής φυλής. Είμεθα ράτσα φτιαγμένη από γνήσιον Αριανόν μέταλλον. Διατί, λοιπόν, να διακυβεύωμεν το παν, αυτήν ταύτην την ύπαρξιν μας, εις ανοήτους εκδηλώσεις κατ΄εκείνων οι οποίοι είναι σε θέσιν σήμερον να μας δώσουν χείρα βοηθείας; Και κατά τι είναι περισότερον Έλληνες εκείνοι οι οποίοι κοιμώνται αποκλειστικώς με το φευγαλέον όνειρον της Αγγλικής κατισχύσεως, από ημάς που αξιούμεν προσγείωσιν εις την σημερινήν πραγματικότητα όλων των Ελλήνων, χάριν της κοινής σωτηρίας;
   Μια ειλικρινής συνεργασία με τους χθεσινούς αντιπάλους μας, με τας δυνάμεις του άξονος, θα μας έσωζεν ίσως από το χάος. Τα αναιμικά από την πείναν παιδάκια, θα εύρισκον μίαν φέταν ψωμιού. οι τρικλίζοντες νήστεις γέροντες θα ημπορούσαν να τρώγουν άπαξ τουλάχιστον της ημέρας. αι θηλάζουσαι μητέρες δεν θα εξηντλούντο και η γενεά μας θα ίστατο ορθία εν μέσω της Ευρωπαϊκής καταιγίδος. Διατί να την αρνηθώμεν την συνεργασίαν αυτήν;
   Το επαναλαμβάνομεν: Οφείλομεν να προσγειωθώμεν. Άλλως ας πάρωμεν σφουγγάρι και ας σβύσωμεν εκ του Ευρωπαϊκού χάρτου και την Ελλάδα και την ιστορίαν και τα ιδανικά μας…»
πηγή

12 σχόλια:

  1. Η κάθε άποψη είναι απόρροια των γεγονότων της εποχής, για μας που δεν ζήσαμε την κατοχή και το θάνατο από την πείνα, καλά είναι να ρωτάμε, να μαθαίνουμε, με ηλίθιους και εκ του ασφαλούς ηρωισμούς, δε σιτεύονται τα παιδάκια, ούτε γεμίζει το στομάχι με μεγαλόστομους ηρωισμούς και παχιά λόγια περί του σοβιετικού παραδείσου, που σερβίριζαν την τότε εποχή κάποιοι.
    θεωρώ την σύγκριση ατυχέστατη, ιδίως όταν από την πλευρά των σημερινών ηρώων, τοποθετείτε πιθανότατα, τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και τους συν αυτώ, για τους οποίους νομίζω πως ο κ. Φλωρίδης έδωσα πολύ σωστά το στίγμα προέλευσης.
    Θα εννοήσουν ποτέ εκεί στην Κουμουνδούρου, ότι κυβερνούν οι αγορές , οι τράπεζες και οι ισχυροί? Πόσο μυαλό θέλει ώστε να μη γεμίζουν αλογόμυγες ούτε εμάς ούτε τους ευρωπαίους (το δεύτερο μάλιστα στοιχίζει σε όλους μας).
    Πρέπει να κοιτάμε την πραγματικότητα στα μάτια την κάθε εποχή, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι κ’ εδώ, δε μας βγαίνουν με κολπάκια, από τη μια με την παλάμη απλωμένη στη ζητιανιά και από την άλλη μάγκες, δε γίνεται, γ’ αυτό ας ξεκαβαλήσουν κάποιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Χριστόφορε, θέλω να πιστεύω ότι κάποιος έχει κλέψει τους κωδικούς σας και στέλνει μηνύματα επ' ονόματί σου. Αν όχι, τότε έχω να σου πω δυο λογάκια με την παλάμη όχι απλωμένη για ζητιανιά, αλλά για φάσκελο:
      Ώστε έτσι κύριε υποψήφιε; Πρέπει να καταλάβουμε ότι "κυβερνούν οι αγορές, οι τράπεζες και οι ισχυροί"; Κι εσύ ποιανού κολαούζος ήσουν όταν ζήταγες την ψήφο μας για να μας κυβερνήσεις;
      Κι ο Αντωνάκης σου ο Κομανέτσης ποιανού δυνατού υποτακτικός είναι, που τον βάζει μπροστά για να κυβερνήσει με την πολιτική που θα συμφέρει "τις αγορές, τις τράπεζες και τους ισχυρούς"; Της Μέρκελ, του ΣΕΒ, του ΔΝΤ, ποιανού κέρατου;
      Αυτά θα σου έλεγα αν ήμουν βέβαιος ότι εσύ ήσουν που έστειλες αυτό το σχόλιο κι όχι κάποιος που θέλει να σε συκοφαντήσει στα μάτια του κόσμου, σαν δοσίλογου που κυκλοφοράει με την ουρά στα σκέλια, περιμένοντας να του πετάξουν κάποιο κοκκαλάκι.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ τηλεβόα καλημέρα,
      Η ανάρτηση είναι δική μου, επιμένω να την υποστηρίζω και σε συγχωρώ για το φάσκελο που στέλνεις μιλώντας, διότι ο γραπτός λόγος είναι εν των πραγμάτων δύσκολος και πολλές φορές παίρνει κανείς λάθος μήνυματα.
      Αν έχεις διαφορετική γνώμη, μπορείς να μας πεις ποιοι κατά τη γνώμη σου κυβερνούν τον κόσμο άρα και την Ελλάδα ? σε ποιο πλανήτη μεταναστεύσατε ρε παιδιά? Δεν είσαι ό μόνος όμως, αυτό δεν το είχε πάρει χαμπάρι κανείς εκεί στην Κουμουνδούρου και πήγαν στην Ευρώπη κουνώντας το δάχτυλο και μιλώντας με γλώσσα πεζοδρομίου αυτοί που θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα (μέσα στην Ευρώπη πια), με τα γνωστά αποτελέσματα.
      Επίσης, επειδή γνωρίζω ότι σε διέπει ευγένεια και σύνεση (παρά το φάσκελο που μούχωσες), πες τους πως δε μιλούν απαξιωτικά σε ευρωπαίο αρχηγό και μάλιστα μέσα στο σπίτι του, αν δεις και το συνεχίζει, κάντου μια σύσταση να αγοράσει ένα Savoir Vivre, θα του κάνει καλό.
      Τα περί κολαούζου τηλεβόα, ούτε που τα αγγίζω και θεωρώ πως το έγραψες από κεκτημένη ταχύτητα , χωρίς δλδ να το ζυγίσεις, οπότε δοσιλογισμός, κυκλοφορία με ουράς στα σκέλια κ άλλα όμορφα, στα συγχωρώ και τα προσπερνώ, καταλαβαίνω τον πανικό σου όταν βλέπεις να απαξιώνουν τους συντρόφους σου καθημερινά περισσότερο και περισσότεροι.
      Ευχές σε σένα και τους αναγνώστες για καλό σ/κ.)

      Διαγραφή
    3. Αν η απαξίωση ερχόταν από τον λαό της Ελλάδας, τότε πραγματικά θα προβληματιζόμουνα. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής οι επιθέσεις έρχονται από τους υπαλλήλους των τοκογλύφων, που βλέπουν να τους χαλάει η σούπα.
      Όσο για το σε ποιον πλανήτη κατοικώ, θα σου απαντήσω αμέσως:
      Κατοικώ σε μια χώρα, όπου υπάρχουν κάποιοι υποψήφιοι που όταν θέλουν να πάρουν την ψήφο μιλάνε για ισονομία, δικαιοσύνη, διαφάνεια, τιμωρία των κλεφτών, αλλά στην πραγματικότητα ζητάνε την ψήφο για να διασφαλίσουν την διαιώνιση ενός σάπιου συστήματος, για να συνεχίσουν να "κυβερνούν οι αγορές, οι τράπεζες και οι ισχυροί".
      Σε αφήνω στην ευγένεια της Ντόρας ("να σας προσφέρω ένα shοκολατάκι;"), στην παρέα των Πλεύρηδων και των Βελόπουλων και στον πλανήτη της χαμένης αυτοδυναμίας.
      Ζυγίζω πολύ καλά τι λέω, ζυγίζω τα χαμένα χρόνια, τις ρεμούλες, τις λαμογιές, τις ψευτιές, τις κωλοτούμπες για μια καρέκλα βρε αδερφέ
      Καληνύχτα κύριε υποψήφιε

      Διαγραφή
    4. “Ζυγίζω πολύ καλά τι λέω, ζυγίζω τα χαμένα χρόνια, τις ρεμούλες, τις λαμογιές, τις ψευτιές, τις κωλοτούμπες για μια καρέκλα βρε αδερφέ
      Καληνύχτα κύριε υποψήφιε.”
      Αν αυτό έχεις αποκομίσει από τη δική μου πορεία, τότε λογικό είναι να τα γράφεις, αν σου περάσει η σκέψη πως ενδεχομένως με αδικείς (εκτός και τα όσα λες δεν αφορούν εμένα), ξανακοίταξε το θέμα, εγώ κρατώ και παίρνω ως καλοπροαίρετη την ειρωνεία του… καληνύχτα κ. υποψήφιε.
      Σε περίπτωση που δεν αλλάξεις πλευρό, καληνύχτα και καλό ξημέρωμα :))

      Διαγραφή
    5. Όχι για σένα προσωπικά Χριστόφορε, γι' αυτούς που υποστηρίζεις τα λέω και για τις πολιτικές τους που μας έφτασαν εδώ και που εσύ τις ασπάζεσαι σαν Ευαγγέλιο.
      Εσένα προσωπικά σου καταλογίζω την απίστευτη στάση να λες ουσιαστικά, ότι αν κάποιος ξεσηκώνει τον κόσμο για να "σπάσει" την σαπίλα του να μας κυβερνάνε "οι αγορές, οι τράπεζες και οι ισχυροί", τότε τους γεμίζει με αλογόμυγες.
      Με αυτή τη νοοτροπία, ακόμη φέσι θα φοράγαμε...

      Διαγραφή
    6. Χριστόφορος Μίχου26 Μαΐου 2012 στις 1:18 π.μ.

      Εσένα προσωπικά σου καταλογίζω την απίστευτη στάση να λες ουσιαστικά, ότι αν κάποιος ξεσηκώνει τον κόσμο για να "σπάσει" την σαπίλα του να μας κυβερνάνε "οι αγορές, οι τράπεζες και οι ισχυροί",

      μα είσαι σοβαρός? ποιοι κατά τη γνώμη σου μας κυβερνούν? δε βλέπεις , δεν ακούς? και τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διαπραγμάτευση η οποια γίνεται μεταξύ πιστωτών και .. χρεωμένων αν δεν δεχτούν τους όρους, θα ρισκάρει την Ελλάδα? όπως είπε ο δικό σας θα μειώσει τις αμυντικές δαπάνες ρισκάροντας θέμα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία? όχι φίλε, αν θέλουν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ να ρισκάρουν κάτι, αυτό να είναι το σπίτι τους όχι η χώρα μας.
      Δείτε με προσοχή την ευρωπαϊκή πορεία του Σαμαρά κ αφήστε τα περι των όσων μάζεψε στο κόμμα, αυτό αφορά τα κουκιά, εσείς για να μαθαίνετε, να κοιτάτε την πορεία και την αποδοχή των θέσεων του Σαμαρά στην Ευρώπη σε αντίθεση με το φτύσιμο και την απαξίωση του Τσίπρα. αυτά και τέλος σε κομματικές χαζολογίες για ανόητους καφενοκουβεντάδες.
      την εγκάρδια καληνύχτα μου αγαπητέ Γρηγόρη.

      Διαγραφή
    7. Πάλι συμφωνούμε, αγαπητέ Χριστόφορε, αυτοί μας κυβερνούνε, "οι αγορές, οι τράπεζες και οι ισχυροί". Αυτοί μας κυβερνούνε επί δεκαετίες και μας σέρνουνε στην εξαθλίωση, στην ανεργία, στην ανέχεια. Κι αυτό πρέπει να σταματήσει.
      Όταν κάποιος όμως το θεωρεί σαν δεδομένο ότι έτσι έχουν τα πράγματα και τίποτε δεν μπορεί να γίνει και καλά θα κάνουμε να μην ταράζουμε τα νερά, γιατί ενοχλούμε τις αγορές και τις τράπεζες, τότε αγαπητέ Χριστόφορε γίνεται επικίνδυνος, γιατί αποδεικνύει ότι οι προτεραιότητές του είναι λίγο "περίεργες".

      Διαγραφή
  2. tilevoa den afhneis ta trela sou kai to theatro?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκος Καζαντζάκης: "Αφεντικό σε συμπαθώ πάρα πολύ. Έχεις τα πάντα εκτός από λίγη τρέλα και όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται λίγη τρέλα...
      Αλλιώς δεν μπορεί να σπάσει το σκοινί και να ελευθερωθεί."

      Διαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΤΗΛΕΒΟΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΜΠΡΑΒΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.