23 Μαΐ 2012

Σεμινάριο Βλακείας στα Γιάννενα

"Η Βλακεία είναι θείο χάρισμα. Όμως δεν πρέπει να της γίνεται κατάχρηση"

   Το Politheatro στα Γιάννενα παρουσιάζει καθημερινά από τις 23 Μαΐου μέχρι και τη 1 Ιουνίου την παράσταση με το έργο του Σάκη Σερέφα “ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΛΑΚΕΙΑΣ” σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόγκου. 
   Ποιος είναι βλάκας και ποιος ευφυής; Ποιο είναι το όριο που υπάρχει ανάμεσα στη βλακεία και την εξυπνάδα; Υπάρχει; Πόσες άραγε βλακείες έχουν μείνει ατιμώρητες και πόσες ευφυής πράξεις έχουν μείνει στην αφάνεια;
   Το “ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΛΑΚΕΙΑΣ” του Σάκη Σερέφα, είναι ένας κωμικοτραγικός μονόλογος - η τελευταία διάλεξη ενός καθηγητή, του εισηγητή, στους τελειόφοιτους ενός σύγχρονου τεχνοκρατικού κολεγίου. Το «μάθημα ζωής» του εισηγητή είναι ένα στοχαστικό παραλήρημα πάνω στη... διαχρονική αξία της βλακείας ως αντίδοτο στην τετράγωνη και συχνά ανελέητη λογική της εποχής μας.
   Βλακεία… Βλακεία… και τι να είναι άραγε η Βλακεία? “Η Βλακεία είναι θείο χάρισμα. Όμως δεν πρέπει να της γίνεται κατάχρηση, λέει μια παλιά αράβικη παροιμία. Νομίζετε πως ένας πολιτισμός που επινόησε την Άλγεβρα, τον αστρολάβο, το εκκρεμές και τους ρεβιθοκεφτέδες μπορεί να πέφτει έξω στους υπολογισμούς του για το θέμα της βλακείας;”.
   “Η βλακεία είναι πράξη, είναι συμπεριφορά, είναι στρατηγική, δεν είναι αφηρημένη σκέψη. Η βλακεία δεν κρύβεται μέσα στις προθέσεις μας, αλλά μέσα στις πράξεις μας”. Ένας μονόλογος με πολύ έντονο το κωμικό στοιχείο που μπορεί να γίνεται και τραγικό… γιατί “η βλακεία κατοικεί μέσα σε κάθε άνθρωπο… και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να μεγαλουργήσει”.
   Ποια είναι αυτή η στιγμή; Πόσες είναι αυτές οι στιγμές στη ζωή μας… στις ζωές όλων μας…
   “Σε έναν κόσμο όπου τα μεγαλύτερα εγκλήματα γεννιούνται μέσα σε μυαλά ανθρώπων που συχνά διακρίνονται για την ευφυΐα τους και περιτριγυρίζονται από συμβουλευτικά μυαλά, γερά σπουδαγμένα, γκόλντεν μπόις και θινκ τανκς, πιστεύω πως μια πρέζα βλακείας μέσα στον υπερνού τους θα έκανε τις ζωές μας πιο νηφάλιες. Σε μια καθημερινότητα που ο καθένας μας την οργανώνει και τη βιώνει αλληθωρίζοντας προς τις ζωές των άλλων και τις αληθινές ή υποκριτικές ευτυχίες τους, πιστεύω πως μια τζούρα βλακείας θα μας έφερνε πιο κοντά στον εαυτό και στις εντελώς προσωπικές ανάγκες μας, θα μας ανθρώπευε κάπως.”, Σάκης Σερέφας.

   Οι παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά από την Τετάρτη 23 Μαΐου έως και την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012, στις 9:30 το βράδυ στην αίθουσα 2 του ΠΟΛΥΘΕΑΜΑΤΟΣ
   Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ / για μαθητές, φοιτητές και άνεργους 5 ευρώ.
   Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλ. 2651003492 – 6955416236
   e-mail : politheatro@yahoo.gr
   http://www.politheatro.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.