11 Φεβ 2012

Ο Δήμος Ν. Σκουφά διεκδικεί αποζημιώσεις για το ολοκαύτωμα του Κομμένου

- Ζήτημα υλικής και ηθικής αποκατάστασης των θυμάτων
- Ποιοι βουλευτές στηρίζουν
- Ποιοι βουλευτές της Άρτας απουσιάζουν

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καθόλου απρόβλεπτη  η απόφαση της Χάγης

   Δε μας εξέπληξε ιδιαίτερα η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης να απορρίψει τις ελληνικές θέσεις για αποζημιώσεις στο Δίστομο. Ήταν αναμενόμενο να ταχθεί υπέρ της Γερμανίας και να υποστηρίξει πως τα ιταλικά δικαστήρια παραβίασαν την αρχή της ετεροδικίας σε βάρος της πρώτης, επιδικάζοντας ελληνικές αποζημιώσεις για ναζιστικές θηριωδίες κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμη, αποφασίσθηκε ότι τα θύματα δεν έχουν δικαίωμα ατομικής αγωγής και τις αποζημιώσεις μπορούν να διεκδικήσουν μόνο κράτη. Το Διεθνές Δικαστήριο... υποχρεώνει την Ιταλία να βρει τρόπο να ακυρώσει την ισχύ των αποφάσεων των δικαστηρίων της.
   Είναι προφανές πως όχι μόνο δεν έλαβαν τέλος οι προσπάθειες για ελληνικές αποζημιώσεις έναντι της Γερμανίας αλλά με την παραπάνω απόφαση, η θέληση για διεκδικήσεις γίνεται ακόμα πιο έντονη. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, 28 βουλευτές κατέθεσαν πρόταση προς τους Προέδρους των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Διοίκησης να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το ζήτημα διεκδίκησης των γερμανικών υποθέσεων και πιο συγκεκριμένα, το ζήτημα του γερμανικού κατοχικού δανείου, των γερμανικών επανορθώσεων και των αποζημιώσεων που αφορούν τα θύματα και τους ελληνικούς θησαυρούς.
   Αυτή η πρωτοβουλία φανέρωσε τη στήριξη από μέλη της Βουλής απέναντι στα θύματα της ναζιστικής κατοχής και προκάλεσε την ικανοποίηση του Δήμου Νικολάου Σκουφά. Οι βουλευτές αυτοί είναι οι:
   Παναγιώτης Κουρουμπλής (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ), Τσίπρας Αλέξιος (Πρόεδρος Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Αντωνακόπουλος Παναγιώτης (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Βαλυράκης Ιωσήφ (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Γρηγοράκος Λεωνίδας (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Δρίτσας Θεόδωρος (ΣΥ.ΡΙΖ.Α), Θεοδωρίδης Ηλίας (ΠΑ.ΣΟ.Κ), Καϊλή Ευδοξία-Εύα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Καμμένος Παναγιώτης (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ), Καραγκούνης Κωνσταντίνος (Ν.Δ.), Καρύδης Δημήτριος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Λαφαζάνης Παναγιώτης (ΣΥ.ΡΙΖ.Α), Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος (Ν.Δ.), Μουλόπουλος Βασίλειος (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Νταλάρα Αννα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Οικονόμου Βασίλειος (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ), Παπαδημούλης Δημήτριος (ΣΥ.ΡΙΖ.Α), Παπαδόπουλος Αθανάσιος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Παπαχρήστος Ευάγγελος (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ), Παπουτσής Δημήτριος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Σακοράφα Σοφία (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ), Σκραφνάκη Μαρία (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Στασινός Παύλος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Τζαβάρας Κωνσταντίνος (Ν.Δ.), Τόγιας Βασίλειος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Τσόνογλου-Βυλλιώτη Βασιλική (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Τσούκαλης Νικόλαος (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ), Χαρακόπουλος Μάξιμος (Ν.Δ.)
   Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τα δικαιώματα του για το ολοκαύτωμα στο Κομμένο και θα ξεκινήσει ενεργά την προσπάθεια διεκδίκησης. Οι κινήσεις για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα από την απόφαση που ανακοινώθηκε από το Δικαστήριο της Χάγης. Είναι ζήτημα υλικής αλλά και ηθικής αποκατάστασης των θυμάτων για το οποίο πρέπει να απαιτήσουμε λύση.

Από το Δήμο Νικολάου Σκουφά
Ο Δήμαρχος,

Ευστάθιος Γιαννούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.