25 Ιαν 2012

Η Όλγα Γεροβασίλη για τον Προϋπολογισμό του Δήμου Αρταίων

- Ο δήμος Αρταίων δεν είναι «καφενείο» κανενός  
- Να διαφυλάξουμε τη σοβαρότητα στη λειτουργία των οργάνων του


   Διαπιστώνουμε πως υπάρχουν περί τα 100 έργα και μελέτες (για την ακρίβεια 97) οι οποίες έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό που φέρατε σήμερα προς ψήφιση χωρίς να υπάρχουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, στο οποίο σημειωτέον ψηφίστηκαν 105 έργα και μελέτες. Ψηφίστηκε δηλαδή το μισό Τεχνικό Πρόγραμμα και το άλλο μισό το φέρνετε σήμερα για ψήφιση, χωρίς να νομιμοποιείστε για κάτι τέτοιο.
   Μεταξύ αυτών που δεν υπήρχαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα:
- η παράκαμψη της πόλης της Άρτας από είσοδο μέχρι οδό Βενιζέλου (200.000,00 € στον Κ.Α. 30-7412.14),
- η υποστήριξη της διαδικασίας για κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στην πλατεία Σκουφά (16.133,66 € στον Κ.Α. 30-7425.01), που όπως φαίνεται επαναφέρετε απόψε στο προσκήνιο και πάρα πολλά άλλα (95 ακόμη).
   Είναι προφανές πως, πέρα από το θέμα ακύρωσης σε επόμενα στάδια ενός τέτοιου προϋπολογισμού, προκύπτει και σοβαρότατο θέμα για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζετε ή καταλαβαίνετε για ποιο λόγο συνεδριάζουμε, τι σημαίνει Τεχνικό Πρόγραμμα, τι Προϋπολογισμός, τι σημαίνει Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και για ποιο λόγο συντάσσονται. Ο δήμος Αρταίων δεν είναι «καφενείο» κανενός, η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» τον αντιλαμβάνεται σαν κάτι πολύ σοβαρότερο και αν μη τι άλλο πρέπει να διαφυλάξουμε τη σοβαρότητα στη λειτουργία των οργάνων του.
   Ερωτάται λοιπόν ο κος Δήμαρχος γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του άρθρου 266, παράγραφος 5 του Ν. 3852/2010 και αφορούν τις διαδικασίες διαβούλευσης και σήμερα φέρνει στο σώμα έναν «έωλο» προϋπολογισμό;
   Ερωτάται ο κος Δήμαρχος και ο κος Αντιδήμαρχος Οικονομικών γιατί δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους την ΚΥΑ 50968/02.12.2011 που περιγράφει και τον τύπο και την ουσία σύνταξης του Προϋπολογισμού του 2012 και έχει εφαρμογή από την ημερομηνία δημοσίευσής της;
Αναφέρω απλά, αντιγράφοντας από την εν λόγω ΚΥΑ:

Άρθρο 2
Σύνταξη του προϋπολογισμού
1. Ο προϋπολογισμός των δήμων συντάσσεται σύμφωνα με τον τύπο που καθορίσθηκε με την υπ’ αριθμ. 7028/2004 (ΦΕΚ 253/Β) απόφασή μας, όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις υπ’ αριθμ. 64871/15-11-2007 (ΦΕΚ 2253 Β΄) και 70560/16-11-2009 (ΦΕΚ 2394 Β΄) όμοιες.
2. Ο προϋπολογισμός και το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης (Ε.Π.Δ.) εξειδικεύουν το πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) σε ετήσια βάση.
3. Το Τεχνικό πρόγραμμα καταρτίζεται και υποβάλλεται μαζί με το Ε.Π.Δ., αποτελεί μέρος του και επισυνάπτεται ως παράρτημα σε αυτό.
4. Σε ειδικό παράρτημα του προϋπολογισμού αναφέρονται οι δράσεις που αφορούν στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των έργων και των υπηρεσιών τους.
5. Για το 2012, η ψήφιση του προϋπολογισμού από το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός των προθεσμιών που ρητά ορίζονται στο άρθρο 159 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΔΚ), ενώ έως τις 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη σύνταξη προσχεδίου του Ε.Π.Δ. και του προϋπολογισμού, καθώς και οι διαδικασίες διαβούλευσης, κατ’ εφαρμογή της διάταξης της παρ. 5 του άρθρου 266 του ν. 3852/2010.

   Ο Δήμος Αρταίων έχει ήδη στα χέρια του το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, την έχει πληρωμένη την μελέτη. Δεν το χρησιμοποιεί όμως, το αφήνει στο συρτάρι και δεν το χρησιμοποιεί όπως επιτάσσει η ΚΥΑ.
   Τρεις ήταν οι βασικοί πόλοι, οι κατευθυντήριες γραμμές του Επιχειρησιακού Προγράμματος: ο Πρωτογενής τομέας, ο Τουρισμός και η Κοινωνική προστασία.
   Πού αποτυπώνονται αυτά στον Προϋπολογισμό;
   Πότε έγιναν οι διαδικασίες διαβούλευσης;

   Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Προϋπολογισμός 2012 πάσχει και στο Τεχνικό τμήμα του, διότι στην πραγματικότητα ΔΕΝ ισοσκελίζεται, αλλά και στο Πολιτικό σκέλος του, καθώς αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τις βασικές λειτουργίες του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμου γενικότερα, καθώς ελαφρά τη καρδία και με διάθεση βαριεστημένης διεκπεραίωσης «ξεπετάτε» βιαστικά και με προχειρότητα τα ουσιαστικά εργαλεία οργάνωσης και λειτουργίας, όπως είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο Προϋπολογισμός, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κλπ
   Σαν δημοτική παράταξη που σέβεται και τιμά τον ρόλο που έχουμε αναλάβει με την ψήφο του 20% του Αρτινού λαού, δεν μπορούμε παρά να καταψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.