13 Ιουν 2023

Τι τρέχει με τη γέφυρα στο Νιοχώρι;

Ράνια Γκίζα: Μιας και μιλάμε για γέφυρες...

   Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό σχετικά με τις γέφυρες της περιοχής, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και στους κινδύνους που ελλοχεύουν έκανε χθες η περιφερειακή σύμβουλος Άρτας, η Ράνια Γκίζα.

    Όπως η ίδια αναφέρει: 

Μιας και μιλάμε για γέφυρες……

Μετά την πτώση του καλλωπιστικού γεφυριού στο παραλίμνιο Πάρκο της Άρτας, η συζήτηση έχει ενταθεί γύρω από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γέφυρες της περιοχής. Όχι μόνο επειδή είναι η δεύτερη πτώση γέφυρας, μετά  την πτώση της γέφυρας Κομποτίου, που απέκοψε μεγάλο μέρος των κατοίκων από την πρόσβαση στις περιουσίες τους –ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Αλλά επειδή έφερε ξανά στο προσκήνιο το μείζον θέμα της στατικής επάρκειας της γέφυρας Άρτας, της μόνης γέφυρας που ενώνει την πόλη με τα χωριά του κάμπου και τα προβλήματά της είναι γνωστά εδώ και πάρα πολύ καιρό, όπως και το γεγονός ότι χρήζει άμεσης συντήρησης και αποκατάστασης. Μέχρι στιγμής, βέβαια, η μόνη αντίδραση των «υπευθύνων» ήταν να τοποθετήσουν  πινακίδες που απαγορεύουν τη διέλευση σε οχήματα άνω των 20 τόνων. Λες και όταν συμβεί το απευκταίο, αυτή η κίνησή τους θα είναι αρκετή για να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες τους.

Υπάρχει όμως και άλλη μία γέφυρα, που επίσης είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή, από την οποία γίνονται καθημερινά εκατοντάδες διελεύσεις και, όπως φαίνεται, παρουσιάζει επίσης πρόβλημα, που μέχρι στιγμής έχει διαλάθει της προσοχής των υπεύθυνων.  Πρόκειται για τη γέφυρα στο Νεοχώρι Άρτας. Όπως αποκαλύπτουν κάτοικοι του χωριού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, μετά από επιτόπια αυτοψία ερασιτέχνη ψαροτουφεκά, φαίνεται πως το πέδιλο της γέφυρας, που βρίσκεται μέσα στο ποτάμι από την πλευρά του Νεοχωρίου, παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι γύρω από το πέδιλο έχει σχηματιστεί τρύπα βάθους 8 μέτρων και η βάση του μισού πέδιλου βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Δεν είμαι ειδική, ούτε πραγματογνώμονας, αλλά η κοινή λογική επιτάσσει -αν μη τι άλλο- να ελεγχθούν αυτές οι πληροφορίες. Απαιτείται, λοιπόν, άμεσα να ανατεθεί το θέμα για διερεύνηση σε ειδικούς, ώστε κατά πρώτον να επιβεβαιωθεί ή όχι η ύπαρξη του προβλήματος και κατόπιν, εφόσον η γέφυρα χρήζει όντως αποκατάστασης, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα. Και αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, πριν γίνουμε μάρτυρες μιας νέας κατάπτωσης. Και το σημαντικότερο, πριν τεθούν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

 

Ράνια Γκίζα

Περιφερειακή Σύμβουλος Ν. Άρτας με το

Κοινό των Ηπειρωτών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.