30 Απρ 2021

Για πρώτη φορά η ντοπιολαλιά της Ηπείρου γίνεται παιχνίδι!

- Μια ολάκερη Ήπειρος από λέξεις! Είναι το “γκιάκ” σπάνιο πτηνό των Τζουμέρκων; Τα “τζοβαΐρια” τηγανίζονται χαλασιά μ’;
- Για πρώτη φορά τα “Ηπειρώτικα” γίνονται παιχνίδι (επιτραπέζιο, αλλά και ψηφιακό σε λίγο καιρό) και μας προσκαλούν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην κοινή πολιτισμική μνήμη και τη λαϊκή παράδοση


   Μια πρότυπη πολιτιστική πρωτοβουλία με στόχο τη διάδοση και την ανάδειξη της λαλιάς της Ηπείρου και της άυλης πολιτισμικής μας κληρονομιάς, αλλά και μια πολύ καλή πρακτική για την ενίσχυση του Τουρισμού Εμπειρίας. Το πρώτο διαδραστικό παιχνιδόλεξο για το γλωσσικό ιδίωμα και κάθε ντοπιολαλιά του Ελληνισμού. Μία ευρηματική, ψυχαγωγική κι εκπαιδευτική σειρά παιχνιδιών και συμμετοχικών δράσεων για παρέες, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, ντόπιους και ταξιδευτές. Τι είναι η “κοντοτούρτα”; Τα “τζοβαΐρια” τηγανίζονται χαλασιά μ’; Είναι το “γκιάκ” σπάνιο πτηνό των Τζουμέρκων; “Κρεμανταλάς” ή “τσοκάνι”; Που σηκών’ς υψώματα πούλιου μ’;
   Για πρώτη φορά τα “Ηπειρώτικα” γίνονται παιχνίδι (επιτραπέζιο, αλλά και ψηφιακό σε λίγο καιρό) και μας προσκαλούν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην κοινή πολιτισμική μνήμη και τη λαϊκή παράδοση. Από τα Γιάννενα και τα Ζαγοροχώρια, στης Πάργας τον ανήφορο κι από την Άρτα σε Πρέβεζα, Ζάλογγο, Αχέροντα, Ηγουμενίτσα.
   Η “Ντοπιολαλιά” είναι μία πρωτοβουλία, που τελεί υπό την επιμέλεια και το συντονισμό του “Πολιτιστικού Δικτύου για τη Ντοπιολαλιά”, μέσα από το οποίο έγινε πράξη η πρώτη σειρά επιτραπέζιων παιχνιδιών για το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, τις διαλέκτους και τις κοινωνικές ιδιολέκτους της ελληνικής γλώσσας. Αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια και το δημιουργικό επιστέγασμα της πολυετούς μελέτης κι έρευνας μιας πλειάδας δημιουργών κι ανθρώπων του πολιτισμού, που αποφάσισαν να ενώσουν τις γνώσεις και την αγάπη τους για την παράδοση και το πολιτιστικό παιχνίδι.
   Μια ολάκερη Ήπειρος από λέξεις! Παίζοντας τα “Ηπειρώτικα“ θα εξοικειωθείς με την ηπειρώτικη λαλιά. Θα μυηθείς στην κουλτούρα της περιοχής και θα αποκομίσεις συναρπαστικές γνώσεις για την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της πιτομάνας Ηπείρου. Πρωτότυπη, ψυχαγωγική κι εκπαιδευτική, η “Ντοπιολαλιά” αποσκοπεί στην καταγραφή, τη διάσωση και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της προφορικής λαϊκής μας παράδοσης, στη δια-δραστική μύηση των νεότερων γενιών στο συναρπαστικό αυτό κόσμο, αλλά και στην αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας σε τοπικό επίπεδο. Οι πρώτες θεματικές εκδόσεις της “Ντοπιολαλιάς”, που ήδη κυκλοφορούν, περιλαμβάνουν τα “Ηπειρώτικα”, τα “Κρητικά”, τα “Ποντιακά” και τα “Κουτσαβάκικα”, αλλά στο επόμενο διάστημα η σειρά θα εμπλουτιστεί και με νέες ντοπιολαλιές. Κάθε παιχνίδι είναι ένα αυτοτελές πολιτιστικό έργο.
   Η ερευνητική ομάδα της “Ντοπιολαλιάς”, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχει ο κόσμος των παιχνιδιών και τα σύγχρονα εργαλεία παιχνιδοποίησης (gamification), σχεδιάζει ήδη την ψηφιακή της έκδοση. Παράλληλα, υλοποιεί ένα διαδικτυακό διαδραστικό και συμμετοχικό κυνήγι χαμένων στο χρόνο ιδιωματισμών, τις “Λεξορμήσεις”, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.