11 Φεβ 2021

Παρέδωσαν τα κλειδιά των καταστημάτων τους οι επαγγελματίες της εστίασης και στην Άρτα - VIDEO

- Η χείρα βοηθείας, που περίμεναν από την κυβέρνηση, δεν ήλθε ποτέ
- Γιώργος Γκανιάτσας: Το 30% των καταστημάτων στην Άρτα αναμένεται να βάλουν “λουκέτο” το πρώτο δίμηνο επαναλειτουργίας των καταστημάτων
- Όλγα Γεροβασίλη: Η εστίαση χρειάζεται ουσιώδη στήριξη, όχι μέτρα - ασπιρίνες


   Σε μια πράξη διαμαρτυρίας, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, προχώρησαν χθες, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, οι επιχειρηματίες της εστίασης στην Άρτα, συμμετέχοντας έτσι στην κοινή δράση διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα σε όλη την Ελλάδα και αφορά την παράδοση των κλειδιών των καταστημάτων τους, με στόχο να συγκεντρωθούν αυτά και να παραδοθούν στο Μέγαρο Μαξίμου. 
   Αφορμή για την πρωτότυπη και πρωτόγνωρη αυτή κίνηση αποτέλεσε η δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη “Όποιος θέλει να παραδώσει τα κλειδιά του, τα παίρνω εγώ!”.


   Από το πρωί της Τετάρτης άρχισαν να συρρέουν στο Επιμελητήριο Άρτας επιχειρηματίες της εστίασης της Άρτας, παραδίδοντας τα κλειδιά των καταστημάτων τους. Οι επιχειρηματίες άφησαν ένα φάκελο, ο οποίος περιείχε μια υπεύθυνη δήλωση και τα κλειδιά του καταστήματός τους.
   Με τη συγκίνηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, αλλά και με μια έκφραση θυμού και απογοήτευσης, περίπου 120 επιχειρηματίες της εστίασης στην Άρτα παρέδωσαν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους.
   Τη συμπαράστασή του στο Σύλλογο Εστίασης Άρτας για τα δίκαια αιτήματά του δήλωσε και ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, για το λόγο αυτό το παρών στο Επιμελητήριο Άρτας έδωσε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρης Χουλιάρας.
   Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης διαμαρτύρονται για την έλλειψη στήριξης του κλάδου από την κυβέρνηση και την “Επιστρεπτέα Κοροϊδία”, όπως χαρακτηρίζουν την επιστρεπτέα προκαταβολή. 
   Ήδη, από την αρχή της πανδημίας, το μέλλον φάνταζε δυσοίωνο για τους επιχειρηματίες εστίασης, όμως ήλπιζαν σε μέτρα και κρατική βοήθεια που θα τους επέτρεπε να ανταπεξέλθουν στις βαριές υποχρεώσεις τους και να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά, ωστόσο η χείρα βοηθείας, από πλευράς κυβέρνησης, που περίμεναν, δεν ήλθε ποτέ…
   Αποτέλεσμα; Πολλά καταστήματα εστίασης σε όλη τη χώρα να έχουν ήδη βάλει οριστικά “λουκέτο”, αφού τα συσσωρευμένα έξοδα έχουν “πνίξει” τους επιχειρηματίες.
   Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται και οι επιχειρηματίες εστίασης της Άρτας, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Διασκέδασης Άρτας, Γιώργος Γκανιάτσας.
   Ο κ. Γκανιάτσας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: “Είναι μια δράση που πραγματοποιείται σε πανελλαδικό επίπεδο, εμείς ως Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης συμμετέχουμε στο μέτρο του δυνατού, αφού οι μετακινήσεις μεταξύ δήμων δεν είναι εύκολες τώρα για να έρθουν και από τις τριγύρω περιοχές επιχειρηματίες να παραδώσουν τα κλειδιά τους. Ορίσαμε ένα μοναδικό σημείο στο κέντρο της Άρτας για να αποφύγουμε το συνωστισμό. Συγκεντρώσαμε περίπου 120 κλειδιά, είναι ένας σημαντικός αριθμός, αν σκεφτείτε την απογοήτευση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης, διότι πολλοί συνάδελφοί μας θέλουν να διαμαρτυρηθούν αλλά δεν έχουν καν το κουράγιο και την αντοχή να αντιδράσουν… Σε πανελλαδικό επίπεδο ευελπιστούμε να συγκεντρώσουμε περίπου τριάντα χιλιάδες (30.000) κλειδιά. Στόχος μας είναι η επιβίωση των καταστημάτων μας την επόμενη ημέρα και δυναμικό παρών θα δώσουμε ως προεδρείο και στην παράδοση των κλειδιών στο Μέγαρο Μαξίμου”.
   Όσον αφορά τα καταστήματα που αναμένεται να κλείσουν, αν εξαιρέσουμε τα “λουκέτα” που ήδη έχουν μπει σε κάποια καταστήματα, ο κ. Γκανιάτσας δήλωσε τα εξής “Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Περίπου το 50% των καταστημάτων αναμένεται να κλείσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο από τη λειτουργία τους, όμως στην Άρτα τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα, αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές και το ποσοστό αναμένεται να είναι γύρω στο 30%. Και πάλι όμως, αν υπολογίσει κανείς ότι είμαστε γύρω στις τεσσεράμισι χιλιάδες άνθρωποι που ασχολούμαστε με την εστίαση στο νομό, τότε καταλαβαίνετε ότι περίπου 1.300 από εμάς θα βρεθούμε άνεργοι το πρώτο δίμηνο επαναλειτουργίας των καταστημάτων.”.
   Τέλος, όσον αφορά τα αιτήματα του κλάδου, ο κ. Γκανιάτσας επεσήμανε “Οι επιχειρηματίες εστίασης ζητούν ουσιαστική βοήθεια και στήριξη, αφού τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων τρέχουν αν και είναι κλειστά τα μαγαζιά. Οι εργοδοτικές εισφορές δεν σταμάτησαν να τρέχουν, αφού εκτός από τους εργαζόμενους οι ιδιοκτήτες έχουν και προσωπικά ΕΦΚΑ να πληρώσουν. Η ύδρευση και το ρεύμα δεν σταμάτησαν να τρέχουν, τα έξοδα δεν σταμάτησαν να τρέχουν, το μόνο να σταμάτησε να έρχεται είναι τα έσοδα. Τα 534 ευρώ που παίρνουν οι εργαζόμενοι δεν είναι μέτρο στήριξης για τις επιχειρήσεις, τα λεφτά αυτά αφαιρούνται από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που θα έπαιρνε μια επιχείρηση. Τα ενοίκιά μας τα πληρώνουμε κατά 60% με κλειστά μαγαζιά. Τα μέτρα στήριξης τον τελευταίο χρόνο δεν ήταν αυτά που περιμέναμε ούτε αυτά που θέσαμε στους αρμόδιους υπουργούς, ωστόσο παραμένουμε αισιόδοξοι κι ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Δεν θα μαυρίσω κι άλλο την ήδη βεβαρημένη ψυχολογία των συναδέλφων μου, δεν θα πω ότι οι ελπίδες έχουν σβήσει, θα πω μόνο ότι ως Σωματείο είμαστε εδώ για να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε!”.

  Όλγα Γεροβασίλη: Η εστίαση χρειάζεται ουσιώδη στήριξη, όχι μέτρα - ασπιρίνες
   Δήλωσηγ ια την παράδοση των κλειδιών των καταστημάτων τους από τους επαγγελματίες εστίασης στην Άρτα και συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματά τους, έκανε η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας, γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,
   Σε αυτήν αναφέρει:
   «Και στην Άρτα, όπως και σε όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα ως τη Ρόδο, οι επαγγελματίες της εστίασης συγκέντρωσαν χθες των κλειδιά των μαγαζιών τους, με σκοπό την παράδοσή τους στον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου.
   Είναι η δική τους απάντηση στην προκλητική δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη «Όποιος θέλει να παραδώσει τα κλειδιά του, τα παίρνω εγώ!», στην κυνική αναρώτηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα «και πόσα έπαιρναν;», αναφερόμενος σε 300.000 ανθρώπους και αμφισβητώντας ακόμη και το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί, αλλά –και πάνω απ’ όλα– στην αδιαφορία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά να στηρίξει πραγματικά τον κλάδο. 
   Πάνω από 120 επαγγελματίες της εστίασης παρέδωσαν χθες τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους στην Άρτα. Αυτό που χρειάζονται είναι ουσιώδη στήριξη και όχι μέτρα – ασπιρίνες. Για να αντέξουν την κρίση, για να μην κινδυνεύουν με λουκέτα 1 στις 2 επιχειρήσεις, για να μη μείνουν στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.
   Εμείς, δύο φορές μέσα στο 2020, είχαμε προτείνει στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, τον τρόπο να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, με τα προγράμματα «Μένουμε Όρθιοι» 1 & 2, και πάλι ετοιμάζουμε επικαιροποιημένο πρόγραμμα που θα δώσει απαντήσεις στα αδιέξοδα και τις αγωνίες του κλάδου, που έχει πληγεί όσο κανένας άλλος κατά την πανδημική κρίση.
   Ελπίζουμε ότι, αυτή τη φορά, έστω στο και πέντε, η κυβέρνηση της Ν.Δ, θα δεχθεί τις προτάσεις μας, που και αυτή τη φορά θα είναι απόλυτα τεκμηριωμένες και κοστολογημένες.
   Και ότι θα εγκαταλείψει να έχει στο στόχαστρό της τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αυτήν που προεκλογικά –και υποκριτικά, όπως αποδείχθηκε– την είχε κάνει «σημαία» της και που στη συνέχεια μετατράπηκε στα κείμενα των σχεδιασμών της σε «επιχειρήσεις – ζόμπι».
   Ελπίζουμε ότι, έστω και τώρα, ο κ. Μητσοτάκης και το περιβάλλον του θα αποκτήσουν ενσυναίσθηση και θα αντιληφθούν ότι οι άνθρωποι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Και, όλοι μας γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν τσακίζεται η ραχοκοκκαλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.