13 Φεβ 2021

Πινγκ πονγκ ευθυνών μετά το θανατηφόρο τροχαίο στην Αμφιθέα

- Το ίδιο ΦΕΚ επικαλούνται ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας και η δήμαρχος Ν. Σκουφά και «δείχνουν» ο ένας την άλλη για την αρμοδιότητα
- Βασίλης Ψαθάς: Ανήκει στην αρμοδιότητα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης
- Ροζίνα Βαβέτση: «...  αντί να μεταφέρει ευθύνες, να προβεί στον εκσυγχρονισμό της Ε.Ο που αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο του δήμου όσο και των κατοίκων της περιοχής»


   Μία μη αναμενόμενη συνέχεια είχε η τραγική μετωπική σύγκρουση δύο αυτοκινήτων που σημειώθηκε τις 7:20 το βράδυ της Κυριακής, 7 Φεβρουαρίου 2021, στο 146ο χλμ. της εθνικής οδού Άρτας – Αντιρρίου, περίπου στο ύψος της Αμφιθέας, με θλιβερό απολογισμό έναν 49χρονο νεκρό, οδηγό του ενός ΙΧ και δύο τραυματίες, 26 και 25 ετών, με την 25χρονη, η οποία οδηγούσε εκ των οποίων το άλλο ΙΧ να υφίσταται σοβαρό τραυματισμό και να μεταφέρεται στα Γιάννενα.
   Σχεδόν αμέσως μετά το θανατηφόρο τροχαίο, υπήρξαν διάφορες αναρτήσεις στα social media, κάποιες εκ των οποίων προέρχονταν από κάτοικους της περιοχής, οι οποίες έριχναν ευθύνες για την κατάσταση του οδικού δικτύου σε εκείνο το σημείο, στην Περιφέρεια.
   Χθες, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, επιχείρησε να αποσείσει την όποια ευθύνη από την Περιφέρεια και «έδειξε» το Δήμο Ν. Σκουφά, στον οποίο υπάγεται η Αμφιθέα, ως αρμόδιο για το οδικό δίκτυο σε εκίνο το σημείο, στέλνοντας την παρακάτω ανακοίνωση στα τοπικά ΜΜΕ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
   Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή τροχαίο ατύχημα στην περιοχή της Αμφιθέας, έχει υπάρξει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια διασπορά ψευδών ειδήσεων που αφορά το ζήτημα της συντήρησης του οδικού δικτύου.
   Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς σε απάντηση ερώτησης δημοσιογράφου σχετικά με την αρμοδιότητα της οδού που διέρχεται από τον οικισμό της Αμφιθέας, ανέφερε τα εξής: 
   «Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει την αρμοδιότητα για το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Όλοι οι δρόμοι που διέρχονται από οικισμούς – όπως ο συγκεκριμένος- ανήκουν στην αρμοδιότητα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με την αριθμ. 26896/2493 απόφαση Περιφερειάρχη Ηπείρου (ΦΕΚ 690 Β’/4-3-2020). Αυτό ας το έχουν υπόψη τους όλοι όσοι βγάζουν εύκολα συμπεράσματα και ασκούν κριτική χωρίς να έχουν στοιχειώδη γνώση της νομοθεσίας».

   Σήμερα, όμως, υπήρξε μια απάντηση από τη δήμαρχο Ν. Σκουφά, η οποία ανατρέπει τον ισχυρισμού του αντιπεριφερειάρχη, επικαλούμενη, μάλιστα, το ίδιο ΦΕΚ, που είχε αναφέρει ο κ. Ψαθάς 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 13/02/2021 
ΘΕΜΑ: - Απάντηση της Δημάρχου του Δήμου Ν. Σκουφά κ. Ροζίνας Βαβέτση στον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά σχετικά με την ευθύνη συντήρησης της Ε.Ο στο ύψος της Αμφιθέας –
   «Με έκπληξη διάβασα το δημοσίευμα του κ. Αντιπεριφερειάρχη Άρτας που αφορά στην πολυσυζητημένη περιοχή της Αμφιθέας του δήμου Ν. Σκουφά. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρεται στο ΦΕΚ 690/ 04-032020 περί αρμοδιοτήτων και ισχυρίζεται ότι την ευθύνη συντήρησης της εν λόγο οδού από το 2020 και μετά την έχει ο δήμος διότι η Αμφιθέα είναι οικισμός.
   Παραθέτω λοιπόν το ΦΕΚ που λέει ξεκάθαρα ότι η αρμοδιότητα ανήκει στην περιφέρεια και μόνο όπου υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια επεμβαίνει ο δήμος.
   Να ενημερώσω τον κ. Αντιπεριφερειάρχη οτι η Αμφιθέα είναι οικισμός αλλά το εγκεκριμένο σχέδιο σταματά πολύ πριν τον περιβόητο δρόμο. Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει ζητηθεί και με το υπ. αρ. 3912 29-07-2019 έγγραφο του Δήμου Ν. Σκουφά αλλά και με το 7048 10-09-2019 η παρέμβαση και η βελτίωση της συγκεκριμένης Ε.Ο που διαπερνά και την Αμφιθέα.
   Λυπάμαι πραγματικά πολύ, και πιστεύω ότι θα ήταν σοφότερο ακόμη και τώρα, αντί να μεταφέρει ευθύνες, να προβεί στον εκσυγχρονισμό της Ε.Ο που αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο του δήμου όσο και των κατοίκων της περιοχής».

   Επισύναψε, μάλιστα και απόσπασμα του εν λόγω ΦΕΚ, υο οποίο αποδεικύει, σύμφωνα με τη Ροζίνα Βαβέτση, ότι η αρμοδιότητα είναι όντως της Περιφέρειας:


   Σημ. Τηλεβόα: Οι πολίτες, πάντως, λίγο ενδιαφέρονται τίνος αρμοδιότητα είναι. Αυτό που τους νοιάζει είναι να κινούνται με ασφάλεια στο δρόμο και να πηγαίνουν σώοι και αβλαβείς στα σπίτια τους και στις δουλειές τους (και πριν και μετά τις 4-3-2020).
   Καλό θα ήταν, λοιπόν, οι αιρετοί, πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης να βρούν ένα κοινό τόπο συνεργασίας προς χάριν του δημόσιου συμφέροντος και της ζωής των κατοίκων αυτού του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.