21 Νοε 2020

Ιδιωτικός τομέας και πόλεμος

- Οι κλινικάρχες αρνούνται να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού
- Άντε να τελειώσει με το καλό η πανδημία, να πάρει ο ιδιωτικός τομέας τα δημόσια νοσοκομεία με ΣΔΙΤ, όπως λέει το πρόγραμμα του Μητσοτάκη. Πραγματικά, τι μπορεί να πάει στραβά;


   Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλέον ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε συνθήκες πολέμου
   Αλλά στον πόλεμο αυτό ο ιδιωτικός τομέας συμμετέχει ανεβάζοντας τις τιμές. Γνωστό από παλιά αυτό. Γιατί στόχος του ιδιωτικού τομέα είναι να διασφαλίσει τα κέρδη του. Και σε καιρό ειρήνης, και σε καιρό πολέμου, και όταν χρηματοδοτεί τη Ν.Δ. για να κερδίσει τις εκλογές και να κάνει πιο άνετα τις δουλειές του.
   Όταν ο ιδιωτικός τομέας έχει ανάγκη το κράτος, τότε όλα πάνε καλά. Χρειάζεται απλώς μια κυβέρνηση σαν αυτήν που έχουμε να υπερτιμολογήσει τις υπηρεσίες και να διπλασιάσει τις τιμές για τις ΜΕΘ. Τότε όλα λειτουργούν ρολόι, γιατί από κει βγαίνουν και μίζες.
   Όταν όμως το κράτος έχει ανάγκη τον ιδιωτικό τομέα, τότε τα πράγματα ζορίζουν. Γιατί ο ιδιωτικός τομέας δεν θέλει να ανακατευτεί με την Covid-19. Θέλει να πάρει τους άλλους ασθενείς και να κάνει τα τακτικά χειρουργεία που ματαιώθηκαν στο ΕΣΥ.
   Γι’ αυτό και εμφανίστηκε στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαλέξει τους ασθενείς που θέλει.
   Άσε που η νοσηλεία περιστατικών Covid-19 χρειάζεται οξυγόνο και το οξυγόνο κάνει έναν σωρό λεφτά. Αν θέλει, το κράτος πρέπει να τα σκάσει μπροστά. Πόλεμο είπατε ότι έχουμε;
   Άντε να τελειώσει με το καλό η πανδημία, να πάρει ο ιδιωτικός τομέας τα δημόσια νοσοκομεία με ΣΔΙΤ, όπως λέει το πρόγραμμα του Μητσοτάκη. Πραγματικά, τι μπορεί να πάει στραβά;
το editorial στην ΑΥΓΗ του Σαββάτου

  Τρομοκρατούν και αρνούνται να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού
  Προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην αναλάβουν ασθενείς με κορωνοϊό και μάλιστα τρομοκρατούν τους πολίτες μιλώντας για ανθρώπινες ζωές που θα τεθούν σε κίνδυνο
   Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση που κρατούν στη μάχη κατά της πανδημίας οι ιδιωτικές κλινικές. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην αναλάβουν ασθενείς με κορωνοϊό και μάλιστα τρομοκρατούν τους πολίτες μιλώντας για ανθρώπινες ζωές που θα τεθούν σε κίνδυνο.
   Μετά την πρωτοφανή άρνησή τους να παραχωρήσουν 200 κρεβάτια στο εθνικό σύστημα υγείας, μετά την αργοπορημένη αντίδραση της κυβέρνησης που κατόπιν εορτής προχώρησε στην απόφαση για επίταξη επί πληρωμή δύο ιδιωτικών κλινικών, οι κλινικάρχες συνεχίζουν ακόμα και τώρα να αντιδρούν προκαλώντας την κοινή γνώμη.
   Μάλιστα, προβάλλουν τρομοκρατικές δικαιολογίες περί κινδύνου υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, επικαλούμενοι ελλείψεις σε κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και σε υποδομές.
   Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει γιατί αρνούνται να μπουν στη μάχη: «Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και αν υπάρξει μετάδοση, θα είναι λυπηρό. Θα τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
   Ο Γρηγόρης Σαραφιανός υποστήριξε ότι αρνούνται να βοηθήσουν το ΕΣΥ και τους νοσοκομειακούς γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους γιατί «δε θέλουμε να μεταδώσουμε τη νόσο στους ασθενείς που νοσηλεύουμε, τόσο σε δικούς μας όσο και σε αυτούς που πήραμε πριν από δύο εβδομάδες από κρατικά νοσοκομεία, με άλλες παθήσεις».
   Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ακόμα ότι οι ιδιωτικές κλινικές δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές και ότι «όταν έχεις ένα ασανσέρ και βάζεις τον νεφροπαθή ή τον καρκινοπαθή και πριν από πέντε λεπτά ήταν ο ασθενής με κορωνοϊό, σίγουρα θα υπάρξει μετάδοση». 

  Είναι πολλά τα λεφτά
   Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα μη covid ασθενείς που νοσηλεύονταν σε δημόσια νοσοκομεία μεταφέρονταν σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να εξασφαλιστούν κλίνες ΜΕΘ αλλά και απλές κλίνες νοσηλείας εξαιτίας της τρομακτικής αύξησης των κρουσμάτων ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Εννοείται πάντα με το αζημίωτο. Οι κλινικάρχες πιέζουν ακόμα και τώρα προκειμένου να διατηρηθεί αυτό το καθεστώς,  παρά το γεγονός ότι πλέον τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γεμίσει σε ποσοστό 96% με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα για ασθενείς με κορωνοϊό.
   Εννοείται ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν είναι για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών αλλά για αναγκαστική δέσμευση επί πληρωμή, δηλαδή για ενοικίαση κρεβατιών.
   Τα χρήματα που θα πάρουν οι κλινικάρχες θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας», με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι πάνω από 1.600 ευρώ την ημέρα για κάθε κρεβάτι.
   Υπενθυμίζεται ότι επιτάχθηκαν δύο κλινικές στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα η ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΓΡΗΓ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ Α.Ε. και η ΕUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
   Η γενική κλινική Λυσίμαχος διαθέτει 100 απλές κλίνες και 4 ΜΕΘ, ενώ έχει 50 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Όσον αφορά την δεύτερη κλινική της Euromedica, σε αυτή υπάρχουν 200 κλίνες και 15 ΜΕΘ.
   Αυτό σημαίνει ότι ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.