9 Αυγ 2020

Τραγωδία στην Εύβοια, μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων - VIDEO & ΦΩΤΟ

- Ανάμεσα στους νεκρούς και ένα βρέφος 8 μηνών
- Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει, το 112 δεν ενεργοποιήθηκε
- Κυβερνητικές διαρροές και προσπάθεια απόσεισης ευθυνών από το Νίκο Χαρδαλιά
- Τι συνέβη με τα αντιπλημμυρικά έργα που είχε εξαγγείλει για την κεντρική Εύβοια ο Χατζηδάκης;


   Βιβλικών διαστάσεων είναι η καταστροφή στις περιοχές Πολιτικά, Ψαχνά και Μπούρτζι από την φονική καταιγίδα που έπληξε την Εύβοια τη νύχτα.
   Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τη νεροποντή είναι πέντε νεκροί (αρχικά είχαν ανακοινωθεί τρεις) και δύο αγνοούμενοι, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μετέβη εσπευσμένα στο νησί.
   Ανάμεσα στους νεκρούς και ένα βρέφος 8 μηνών. Σύμφωνα με την ΕΡΤ το μωράκι βρισκόταν με την οικογένειά του στην Εύβοια για διακοπές και διέμεναν σε σπίτι που πλημμύρισε. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ, η νεροποντή τους έπιασε όλους στον ύπνο και οι άνθρωποι σηκώθηκαν έντρομοι μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι κι έψαχναν μάταια μέσα στο σκοτάδι να βρουν το μωρό, καθώς είχε κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα. Όταν το βρήκαν ήταν ήδη αργά...
   Η Εύβοια ζει εφιαλτικές στιγμές από χθες το βράδυ με ανυπολόγιστες καταστροφές, χιλιάδες σπίτια πλημμυρισμένα και περιοχές αποκλεισμένες από τους χείμαρρους και τη λάσπη.

  Το χρονικό της καταστροφής
   Όλα ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου με τη σφοδρή νεροποντή να πλήττει όλο σχεδόν τον νησί, να υπερχειλίζει ποτάμια και να μετατρέπει τους δρόμους σε χειμάρρους με λάσπη, πέτρες, κορμούς δέντρων και φερτά υλικά.
   Τα Πολιτικά, τα Ψαχνά και το Μπούρτζι βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας με τα Πολιτικά να έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές. Υπολογίζεται ότι πλημμύρισαν περισσότερα από 2.000 σπίτια.
   Τα δύο πρώτα θύματα που εντοπίστηκαν ήταν δύο ηλικιωμένοι, ένας άνδρας 85 ετών και μία γυναίκα 86 ετών, που βρέθηκαν νεκροί στα σπίτια τους. Λίγο αργότερα η τραγωδία μεγάλωσε, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του και ένα βρέφος μόλις οκτώ μηνών.
   Η Πυροσβεστική δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς, καθώς σε ορισμένα σημεία το νερό έφτασε έως και τα δύο μέτρα.
   Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λήλαντα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό.
   Οι πυροσβέστες εκτός των άλλων ειδοποιήθηκαν να απεγκλωβίσουν περίπου 30 άτομα από μια κατασκήνωση που είχαν καταφύγει πάνω σε μια πλατφόρμα, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς δεν κινδύνευσαν. Στο κάμπινγκ παραμένουν περίπου 65 άτομα, ενώ η επιχείρηση έχει υποστεί ζημιές στις υποδομές της.
   Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια των αστυνομικών να απομακρύνουν κάτοικο της περιοχής.



  Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει
   Από το πρώτο φως της ημέρας, πάντως, όταν άρχισε να αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής γεννώνται αρκετά ερωτήματα για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να αποτρέψει την κατάσταση, ιδιαίτερα εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει πως αναμένεται σφοδρή κακοκαιρία με την Εύβοια στο επίκεντρο.
   Την ίδια στιγμή ασκείται κριτική για την υπηρεσία 112, η οποία δεν λειτούργησε για να προειδοποιήσει τους κατοίκους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταλογίζουν και ολιγωρία.



  Οι κυβερνητικές διαρροές και οι δηλώσεις Χαρδαλιά
   Μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση, η κυβέρνηση άρχισε να διαρρέει ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για την εξέλιξη των απεγκλωβισμών και των ενεργειών που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές και ότι ο υπουργός Εσωτερικών είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γεώργιο Ψαθά και τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα.
   Στην Εύβοια μεταφέρθηκε εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ο οποίος, επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική, ισχυρίστηκε ότι ο μηχανισμός ήταν ενήμερος και σε εγρήγορση και απέτρεψε μεγαλύτερη καταστροφή.
   Μάλιστα, ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική σε όσους έκαναν αναφορά στη μη λειτουργία του αριθμού 112 λέγοντας ότι «αυτοί που κάνουν κριτικοί είναι εκείνοι που δεν τολμούσαν να το χρησιμοποιήσουν», ενώ υποστήριξε ότι με τα πλημμυρικά φαινόμενα σε εξέλιξη εάν έστελνε το 112 μήνυμα, τότε θα «είχαμε εκατόμβη νεκρών».
   «Aν λειτουργούσε το 112 και ο οποιοσδήποτε έχει σχέση με το επιχειρησιακό, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Σας λέω αυτή την στιγμή ότι έχουμε 5 νεκρούς και οι 3 πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φύγουν. Αρα όταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση. Η οποιαδήποτε εκκένωση μπορεί να σου κοστίσει τεράστιο ανθρώπινο κόστος. Το παρακολουθούσαμε από την πρώτη στιγμή, αυτό που έπρεπε να γίνει, έγινε. Είχαμε ετοιμάσει το 112 αν χρειαζόταν, γιατί είχαμε κάποιες περιοχές, κάποιες κατασκηνώσεις που μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα. Σε αυτό το κομμάτι, όλα κύλησαν όπως έπρεπε. Να πω κάτι για να το τελειώσουμε αυτό με το 112, επειδή κάνουν κριτική αυτοί που δεν τόλμησαν ποτέ να το εφαρμόσουν το 112, να είμαστε σεμνοί και σοβαροί σε ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας. Το 112 δεν είναι ένα εργαλείο διά πάσα νόσο, έρχεται να καλύψει συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες. Σήμερα λοιπόν δεν υπήρχε κανένα θέμα να στείλουμε το 112» δήλωσε χαρακτηριστικά.
   Αυτό όμως που "ξέχασε" να μας πει ο κ. Χαρδαλιάς ήταν το εξής: Η μη ενεργοποίηση του 112 είναι μία από τις αιτίες που υπάρχουν νεκροί. Το 8μηνο βρέφος δεν θα είχε πνιγεί στο υπόγειο εάν οι γονείς του είχαν ειδοποιηθεί. Η ηλικιωμένη γυναίκα δεν θα είχε πνιγεί στο κρεβάτι της. Οι υπόλοιποι τρεις νεκροί και οι δύο αγνοούμενοι δεν θα είχαν παρασυρθεί από τα νερά στο δρόμο. Μία έγκαιρη -αφού υπήρχε η προειδοποίηση της ΕΜΥ- ειδοποίηση από το 112 να μη βγούν στους χειμαρρώδεις δρόμους και όσοι μένουν σε ισόγεια ή υπόγεια να πάνε στις ταράτσες ή σε κάποιο ψηλότερο ασφαλές σημείο θα ήταν αρκετή...


  Τι συνέβη με τα αντιπλημμυρικά έργα που είχε εξαγγείλει για την κεντρική Εύβοια ο Χατζηδάκης;
   Τον Αύγουστο του 2019, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε επισκεφθεί την κεντρική Εύβοια, εξαγγέλλοντας την αξιοποίηση κονδυλίου για αντιπλημμυρικά έργα.
   Ο Κωστής Χατζηδάκης, είχε μεταβεί στις περιοχές του Κοντοδεσποτίου και του Μακρυμάλλη στην κεντρική Εύβοια οι οποίες επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές, σημειώνοντας πως υπήρχε ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων και δη την αξιοποίηση κονδυλίου 75.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα.
   Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ της τότε περιόδου, ο υπουργός είχε δηλώσει πως με τα χρήματα αυτά θα ξεκινούσαν με ταχύτητα τα έργα, ορίζοντας την γενική διευθύντρια δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας - Θεσσαλίας ως συντονίστρια ώστε «να μην υπάρχουν διάφοροι εμπλεκόμενοι που να δείχνουν ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο».
   Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, το πέρασμα μίας σφοδρής νεροποντής έπνιξε κόσμο και άφησε «πληγές» στην Κεντρική Εύβοια, και το ερώτημα που προκύπτει είναι το τι συνέβη εν τέλει με τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί από τον υπουργό και τι πρόβλεψη υπήρχε ώστε να «θωρακιστεί» η περιοχή από τέτοια φαινόμενα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.