16 Ιουν 2020

Έκλεισε το μάτι στον ΣΕΒ για απολύσεις ο Μητσοτάκης!

- "Οι επιχειρήσεις μπορούν να αναδιατάξουν το προσωπικό τους, αλλά όχι τον αριθμό των θέσεων εργασίας"
- Σε ασκήσεις... εμπαιγμού της κοινής γνώμης επιδόθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ


   Σε ασκήσεις... εμπαιγμού της κοινής γνώμης επιδόθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ επιχειρώντας να αποδώσει στην εισβολή του κορωνοϊού την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση.
   Επιπλέον, κλείνοντας το μάτι στο ακροατήριο των βιομηχάνων, σημείωσε με νόημα ότι οι επιχειρήσεις που βλέπουν την απειλή του κλεισίματος μπορούν να αναδιατάξουν το προσωπικό τους, αλλά όχι τον αριθμό των θέσεων εργασίας”! Όρισε δε ως “κυβερνητική πυξίδα τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών μετά τη θύελλα που προκάλεσε η υγειονομική κρίση”...
   “Η πανδημία ανέκοψε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, μας ανάγκασε να σκεφτούμε εκ νέου τις εθνικές μας προτεραιότητες” ισχυρίστηκε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συσκοτίζοντας το γεγονός ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ (-0,7%) άρχισε το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Σημείωσε δε σε πανηγυρικούς τόνους ότι “η ύφεση του πρώτου τριμήνου του 2020 ήταν 0,9%, αισθητά χαμηλότερη από το προβλεπόμενο, πολύ χαμηλότερη, τέσσερις φορές χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης».
   Ο πρωθυπουργός, παρακάμπτοντας ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ευέλικτης εργασίας “Συν-Εργασία” δρομολογεί μειώσεις 20% στον ιδιωτικό τομέα, υποστήριξε ότι “καθιστά σχεδόν ακέραιη την αμοιβή των εργαζομένων ακόμη και εάν αυτοί εργάζονται τις μισές ώρες”.
   Επιχειρώντας δε να προσδώσει... ιδεολογικό “περιτύλιγμα” στην προάσπιση του προγράμματος επισήμανε ότι “πρόκειται για σχέδιο που εφαρμόστηκε πρώτη φορά από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις”. Υπ’ αυτό πρίσμα κάλεσε τις επιχειρήσεις -ειδικά τα ξενοδοχεία- “να αξιοποιήσουν αυτό το σχήμα”.
   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το πρόγραμμα “Συν-Εργασία” “βοηθάει την κοινωνία, η οποία ξορκίζει τον κίνδυνο της ανεργίας και των απολύσεων”, ενώ για όσους εργαζομένους δεν μπουν στον μηχανισμό οι απολύσεις είναι ελεύθερες. Φωτογραφίζοντας δε την επιλογή της κυβέρνησης να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε επιδοματούχους - ανέργους στη διάρκεια της πανδημίας, επεσήμανε με στόμφο ότι “το κράτος έγινε εργοδότης -και του ιδιωτικού τομέα. Σε όλο το διάστημα της κρίσης κάλυψε μισθούς και εισφορές για μεγάλο αριθμό εργαζόμενων».
  “Δημιουργική λογιστική” για τα οικονομικά μέτρα
   Χρησιμοποιώντας εκ νέου τη “δημιουργική λογιστική” της κυβέρνησης για το μέγεθος των οικονομικών μέτρων επανέλαβε ότι “απέναντι στις συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης η κυβέρνηση διέθεσε ένα τεράστιο ποσό για το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας: 24 δισ. για τη στήριξη κρίσιμων κρατικών δομών, επιχειρήσεων και κυρίως των εργαζομένων».
   Στο φόντο δε των έντονων διαμαρτυριών τον φορέων της αγοράς για την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων δεν δίστασε να δηλώσει ότι «ο περιορισμός των απωλειών από την πρόσφατη κρίση θα ήταν χίμαιρα αν δεν είχε προηγηθεί μια σοβαρή κυβερνητική δουλειά. Αν δεν είχαμε νομοθετήσει μέτρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, ελάφρυνση από φόρους, συρρίκνωση της γραφειοκρατίας. Πρόκειται για ρυθμίσεις που είναι έτοιμες να ξεδιπλώσουν τη δυναμική τους”.
  Προσπάθεια οικειοποίησης
   Ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να οικειοποιηθεί για λογαριασμό της κυβέρνησης την πειθαρχία των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα, ισχυρίστηκε ότι «η πανδημία ανέδειξε τη δυνατότητα της "μικρής" Ελλάδας να ξεχωρίζει ως θετικό διεθνές παράδειγμα ύστερα από πολλά χρόνια». Πρόσθεσε παράλληλα ότι «το κράτος που συχνά προκαλεί τα παράπονά μας λειτούργησε συνεκτικά και αποτελεσματικά και έδωσε σε όλους αίσθημα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και υπερηφάνειας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.