27 Ιουν 2020

Η Ν.Δ. και το σκάνδαλο

- Εξωδικαστικός συμβιβασμός ανάμεσα σε μια κρατική αρχή που ελέγχει μια εταιρεία για βαρύτατα αδικήματα και στην ελεγχόμενη εταιρεία σημαίνει ένα πράγμα: ότι η εταιρεία αποδέχεται πλήρως το κατηγορητήριο
- Η Ν.Δ., παγιδευμένη στο αφήγημά της περί «σκευωρίας», κάνει πως δεν καταλαβαίνει το περιεχόμενο των αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων των ΗΠΑ
- Η ευθύνη βαραίνει προσωπικά τον σημερινό πρωθυπουργό που υιοθέτησε και σε αυτό το ζήτημα τη γραμμή Σαμαρά. Και τώρα το πληρώνει...


   Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός του αμερικανικού δημοσίου με την εταιρεία Novartis Hellas σχολιάστηκε από τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση ως δικαίωση της θεωρίας ότι υπάρχει σκάνδαλο, αλλά αυτό αφορά το εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει μόνον «σκευωρία».
   Πάνω στη φούρια τους να φανούν δικαιωμένοι, οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν δίστασαν μάλιστα να υιοθετήσουν την ερμηνεία που δίνει στην εξέλιξη της υπόθεσης η ίδια η φαρμακευτική εταιρεία-κολοσσός.
   Ετσι δεν φρόντισαν να διαβάσουν το κείμενο της απόφασης του αμερικανικού δικαστηρίου, όπου σαφώς αναφέρεται ότι η εταιρεία πρόσφερε ή υποσχέθηκε χρήματα και αντικείμενα αξίας σε «ξένους» (εν προκειμένω δηλαδή Ελληνες) αξιωματούχους ώστε να ενεργήσουν με πράξεις ή αποφάσεις ή να επηρεάσουν την κυβέρνηση προκειμένου να υπηρετηθούν τα συμφέροντα της εταιρείας.
   Αλλωστε ο νόμος, με βάση τον οποίο ελέγχθηκε η Novartis Hellas, αφορά αποκλειστικά χρηματισμό αξιωματούχων, δηλαδή μελών ξένων κυβερνήσεων, όχι απλών πολιτών στο εξωτερικό («Foreign Corrupt Practices Act», FCPA).
   Βέβαια είναι σαφές ότι οι αρχές των ΗΠΑ δεν μπορούν να ελέγξουν προσωπικά ούτε να κατονομάσουν δημόσια αυτούς τους «ξένους αξιωματούχους». Η ευθύνη γι’ αυτό ανήκει στις ξένες κυβερνήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που το FBI απευθύνθηκε εγκαίρως στις ελληνικές δικαστικές αρχές.
   Η Ν.Δ. είναι αυτή τη στιγμή παγιδευμένη στο αφήγημά της περί «σκευωρίας» και κάνει πως δεν καταλαβαίνει το περιεχόμενο των αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων των ΗΠΑ (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - SEC και δικαστήριο του Νιου Τζέρσι).
   Αλλά με τον τρόπο αυτόν εμφανίζεται να απαλλάσσει όχι μόνο τους «αξιωματούχους», στους οποίους αναφέρονται τα αμερικανικά έγγραφα, αλλά και την ίδια τη Novartis Hellas, εφόσον η βασική κατηγορία εναντίον της, για την οποία η εταιρεία υποχρεώθηκε να συμφωνήσει στα βαριά πρόστιμα, αναφέρεται ακριβώς σε χρηματισμό «αξιωματούχων».
   Η όψιμη, λοιπόν, αναγγελία του Στ. Πέτσα ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπο να αποζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο για την υπόθεση είναι εξαιρετικά υποκριτική. Πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που έχουν τεθεί στο απυρόβλητο οι «αξιωματούχοι», στους οποίους αναφέρεται η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου;
   Αυτή η ευθύνη βαραίνει προσωπικά τον σημερινό πρωθυπουργό που υιοθέτησε και σε αυτό το ζήτημα τη γραμμή Σαμαρά. Και τώρα το πληρώνει.
Η ΑΠΟΨΗ στην ΕΦ.ΣΥΝ. του Σαββάτου

  «Παρανομήσαμε στην Ελλάδα, πληρώνουμε στις ΗΠΑ»

   Εξωδικαστικός συμβιβασμός ανάμεσα σε μια κρατική αρχή που ελέγχει μια εταιρεία για βαρύτατα αδικήματα και στην ελεγχόμενη εταιρεία σημαίνει ένα πράγμα: ότι η εταιρεία αποδέχεται πλήρως το κατηγορητήριο. Είναι ηχηρή ομολογία ενοχής, που απλώς παρακάμπτει μια χρονοβόρα και ακριβή δικαστική διαμάχη με τίμημα ένα σχετικά μικρότερο πρόστιμο.
   Αυτό έγινε προχθές με την ανακοίνωση της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η Novartis συμφώνησε να καταβάλει στο αμερικανικό Δημόσιο πρόστιμα 345 εκατ. δολαρίων για τη «μηχανή» εξαγοράς και επηρεασμού αξιωματούχων, γιατρών και άλλων παραγόντων του κυκλώματος που είχε στήσει στην Ελλάδα, στη Νότια Κορέα και στο Βιετνάμ.
   Τα 310 εκατ. των προστίμων αφορούν τις δωροδοκίες στη χώρα μας. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός του ελληνικού πολιτικού και νομικού συστήματος. Για την τεράστια ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, αποζημιώνεται το αμερικανικό Δημόσιο. Γιατί;
   Γιατί τέσσερα χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis, στην Ελλάδα μια ιδιότυπη συμμαχία κομμάτων, μέσων ενημέρωσης και διεφθαρμένων παραγόντων της Υγείας επέβαλαν την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Στη θέση του σκανδάλου ορθώθηκε η καρικατούρα της «σκευωρίας».
   Αυτή η επιχείρηση εξαφάνισης του πραγματικού σκανδάλου ολοκληρώθηκε προχθεέ με το φιάσκο της προανακριτικής για τον Παπαγγελόπουλο. Κυβέρνηση και ΚΙΝ.ΑΛΛ. έκλεισαν άρον άρον τις εργασίες της επιτροπής, μην επιτρέποντας στον κατηγορούμενο τον οποίο κατασκεύασαν να απολογηθεί με την αναγκαία άνεση και επάρκεια. Ούτε τους τύπους κράτησαν, ούτε τα προσχήματα.
   Μέχρι τις 15 Ιουλίου η επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της. Αμφιβάλλει κανείς ότι θα είναι καταδικαστικό για τον Δ. Παπαγγελόπουλο; Οχι. Πιστεύει κανείς ότι η Ολομέλεια της Βουλής στη συνέχεια δεν θα τον παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο; Οχι. Υποψιάζεται κανείς ότι η σπουδή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατρέψει βιαστικά την προανακριτική οπερέτα σε συνοπτικό «έκτακτο στρατοδικείο» σχετίζεται με την εξέλιξη στις ΗΠΑ; Προφανώς πολλοί.
   Το παζλ του πραγματικού σκανδάλου ολοκληρώθηκε. Καταλαβαίνουμε πια τι εννοούσε ο Αδ. Γεωργιάδης όταν τον Νοέμβριο αποφαινόταν ότι «σκάνδαλο Novartis δεν υπάρχει». Αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο είναι αποφασισμένη να συγκαλύψει τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος, όχι μόνο δεν έχει πρόθεση να διεκδικήσει το παραμικρό από την πολυεθνική, αλλά εκπέμπει μήνυμα ότι η μηχανή της εξαγοράς μπορεί να επανεκκινήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.