27 Ιουν 2020

Κραυγή ασφυξίας από επιχειρήσεις

Περισσότερες από 145.000 επιχειρήσεις από το λιανεμπόριο και τον επισιτιστικό κλάδο βρίσκονται ήδη σε απόγνωση, δεδομένης της έως τώρα μηδαμινής στήριξης και της περιορισμένης πρόσβασης σε φτηνά δάνεια από τις τράπεζες


   Καταφύγιο στην επιστρεπτέα προκαταβολή του 1,4 δισ. ευρώ προσπαθούν να βρουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρές, πολύ μικρές, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις που βάλλονται από τον κορονοϊό και διψούν για ρευστότητα. Τελευταία στιγμή το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να προχωρήσει σε παράταση της προθεσμίας διευρύνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των δικαιούχων.
   Αίτηση συμμετοχής στον δεύτερο κύκλο μπορούν να υποβάλουν εταιρείες οι οποίες ήταν προβληματικές κατά την 31η/12/2019. Γεγονός είναι πάντως ότι περισσότερες από 145.000 επιχειρήσεις από το λιανεμπόριο και τον επισιτιστικό κλάδο βρίσκονται ήδη σε απόγνωση, δεδομένης της έως τώρα μηδαμινής στήριξης και της περιορισμένης πρόσβασης σε φτηνά δάνεια από τις τράπεζες.
   Λίγες μέρες μετά τις θλιβερές αποκαλύψεις από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τη συντριβή που υπέστησαν οι παραγωγικοί κλάδοι τους μήνες της καραντίνας (απώλειες 9 δισ. ευρώ στον τζίρο Μαρτίου-Απριλίου 2020) έρχονται τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να αναδείξουν την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για την επόμενη μέρα της πανδημικής κρίσης.
   Το ενδιαφέρον των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών για τα κρατικά χαμηλότοκα δάνεια είναι τόσο μεγάλο που λειτούργησε ως μοχλός πίεσης προς το υπουργείο Οικονομικών ώστε να παρατείνει ώς τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 26 Ιουνίου την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας.

  Χαμηλότοκα δάνεια
   Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερες από 102.755 επιχειρήσεις είχαν οριστικοποιήσει την αίτησή τους μέχρι χθες το απόγευμα, ενώ 117.940 έσπευσαν να υποβάλουν τα στοιχεία για την πτώση του τζίρου στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου 2020, μια διαδικασία που προηγείται της οριστικής υποβολής της αίτησης.
   Στον πρώτο κύκλο, 52.494 επιχειρήσεις έλαβαν χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 602 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 11.500 ευρώ κατά μέσο όρο η καθεμία. Από αυτές, 7.598 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 30.006 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.480 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι ανοίγουν τα σύνορα της επιστρεπτέας και αυξάνεται η περίμετρος των δικαιούχων.

  Νέοι δικαιούχοι
   Ετσι, σύμφωνα με τη νέα απόφαση, δίνεται η δυνατότητα ένταξης και σε άλλες επιχειρήσεις, κυρίως επιτηδευματίες που είχαν αποκλειστεί στον πρώτο γύρο. Στη δεύτερη φάση μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή.
   Ενδεικτικά παραδείγματα νέων δικαιούχων ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζόμενους είναι τα ακόλουθα: λιανικό εμπόριο μικρών ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των παντοπωλείων, καταστημάτων ψιλικών, περιπτέρων, ειδών δώρων, φαρμακείων, αρτοποιείων, ανθοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, κομμωτηρίων, και κάθε κατάστημα λιανικής που διαθέτει ταμειακή μηχανή.
   Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν οι πωλητές λαϊκών αγορών, όσοι εκμεταλλεύονται ταξί, καθώς και οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, σε καντίνες κτλ. Επισημαίνεται ότι στον δεύτερο κύκλο θα μοιραστούν συνολικά 1,4 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.