23 Μαρ 2020

Δύο στοιχεία και δύο θάνατοι, πολλά ερωτήματα

- Μια τραγική επιβεβαίωση που γεννά ερωτήματα για τις οδηγίες και την καταγραφή της κρίσης του κοροναϊού
- Οι επισημάνσεις Πολάκη
- Η "διόρθωση" των αριθμών
- Η ανησυχία για δύο τραγικές ιστορίες


   Το Σάββατο, λίγο μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, ο πρώην Αν. Υπουργός υγείας, Παύλος Πολάκης, έθεσε τον προβληματισμό του για τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα για την εξέλιξη της επιδημίας του κοροναϊού.
   Με ανάρτησή του σε ήπιους τόνους έθεσε μια σειρά από ζητήματα, όπως το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα νούμερα που δίνονται, το ποσοστό των νοσηλευομένων σε σχέση με τον αριθμό των συνολικών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 21.3%, αριθμός υπερβολικός και μοναδικός παγκοσμίως. Παράλληλα, σημείωσε πως οι 18 διασωληνομένοι ασθενείς που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ, δεν συμβαδίζουν με τους 30 και πλέον που γνωρίζει το ΕΚΑΒ και τον έχει πληροφορήσει.
   Η αναφορά του προκάλεσε προβληματισμό, ο οποίος εντάθηκε μετά την επιβεβαίωσή του ένα 24ωρο αργότερα από τις επίσημες ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα, στη γραπτή ενημέρωση που δόθηκε στα ΜΜΕ την Κυριακή, αντί της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, οι διασωληνωμένοι ασθενείς διπλασιάστηκαν φτάνοντας μέσα σε μια μέρα τους 35, τον αριθμό δηλαδή που είχε γράψει ο Παύλος Πολάκης μια ημέρα νωρίτερα βάσει πληροφοριών του ΕΚΑΒ.
   Νοσοκομειακές πηγές υποστηρίζουν στο Tvxs.gr ότι πιθανότατα διορθώθηκε το λάθος που επεσήμανε ο Π. Πολάκης, πάντως σε κάθε περίπτωση τα νούμερα που έγραψε συμβαδίζουν με την εικόνα που υπάρχει και η αναφορά του αποδείχτηκε εύστοχη. Αντίστοιχα, «διόρθωση» υπήρξε και στον αριθμό των γυναικών που έχουν χάσει τη ζωής τους, συνολικά τρεις, καθώς οι αρχικές αναφορές του Σ. Τσιόδρα δεν συμφωνούσαν με τα περιστατικά που είχαν εντοπιστεί επιμέρους στα Νοσοκομεία.
   Ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει και δύο τραγικές ιστορίες, αυτή της 81χρονης από τη Σιάτιστα, μητέρας του 53χρονου, εργαζόμενου στο Νοσοκομείο Καστοριάς, που έχασε τη μάχη με τον κοροναϊό πριν από μερικές ημέρες, αλλά και της γνωστής δημοσιογράφου της Εφημερίδας των Συντακτών, Χαράς Τζαναβάρα.
   Η 81χρονη έφυγε την Κυριακή από τη ζωή χωρίς να έχουν καταγραφεί τα αίτια θανάτου. Μάλιστα, ενώ βρισκόταν σε καραντίνα, δεν της έγινε ποτέ το τεστ για τον κοροναϊό, παρότι ο γιος της πριν προσβληθεί από τον ιό πήγαινε καθημερινά από τη δουλειά του στην Καστοριά, στο σπίτι της στη Σιάτιστα και στη συνέχεια πέθανε. Επίσης η Χαρά Τζαναβάρα, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, πέθανε αβοήθητη στο σπίτι, παρά τις εκκλήσεις προς τον ΕΟΔΥ για επίσκεψη γιατρών και διενέργεια του τεστ για κοροναϊό. Η δημοσιογράφος τήρησε κατά γράμμα τις οδηγίες που τις δίνονταν για παραμονή στο σπίτι αν και ο πυρετός και τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν:
   «Ζήτησε να πάει κάποιος γιατρός να την δει στο σπίτι, αφού δεν της επέτρεπαν να πάει στο νοσοκομείο. Της είπαν δεν χρειάζεται. Πήρε τους γιατρούς ΣΟΣ, που έρχονται σπίτι, της είπαν χρειάζονται άδεια από τον ΕΟΔΥ. Πήρε τον ΕΟΔΥ για να δώσει άδεια στους γιατρούς ΣΟΣ, της είπαν θα το εξετάσουν. Τους ξαναπήρε την επόμενη μέρα, το εξετάζουν ακόμη μάλλον [...] Ζητούσε να της κάνουν τεστ και δεν της έκαναν. Άτομο υψηλού κινδύνου παίρνει οδηγία να μείνει σπίτι, να μην πάει στο δημόσιο νοσοκομείο, να μην της δοθεί η άδεια να την δει ιδιώτης γιατρός, χωρίς να της δίνεται καν η δυνατότητα για ένα τεστ, και εν τέλει χωρίς καν νεκροψία», ανέφερε ο Κρίτων Αρσένης θέτοντας και το ερώτημα αν τελικά «αποκρύπτουν θανάτους από Κορονοϊό;», καθώς «ο ΕΟΔΥ δεν επιτρέπει καν να γίνει νεκροψία σε ύποπτα κρούσματα κορονοϊού».
   Όπως είναι γνωστό εδώ και μέρες, τα διαγνωστικά τεστ, είναι πλέον ελάχιστα και γίνονται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού, άγνωστο με πιο κριτήριο επιλέγονται, γεγονός που μαρτυρά υποκαταγραφή της εξέλιξης της επιδημίας. Όμως τα γεγονότα των τελευταίων 24ωρων επιτείνουν τον προβληματισμό που υπάρχει από πολλές πλευρές, όχι μόνο για την αξιοπιστία των στοιχείων, αλλά και για τις οδηγίες που δίνονται για παραμονή στο σπίτι σε περιπτώσεις όπως της Χαράς Τζαναβάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.