20 Μαρ 2020

Να ακούς, να σωπαίνεις και να πράττεις

- Ίσως τον συμβούλεψαν πως τώρα είναι η ευκαιρία του. Αν αυτό ισχύει, κακώς τον συμβούλεψαν και κακώς τους άκουσε
- Σε τέτοιες καταστάσεις ο πραγματικός ηγέτης πρέπει να ακούει, να σωπαίνει και να πράττει αυτό που χρειάζεται. Τα έργα ηχούν περισσότερο από τα λόγια. Όφειλε να το ξέρει...


   Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα «δώρο», ένα έκτακτο επίδομα για το Πάσχα, που αφορά τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ και τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας. Καλοδεχούμενο, αλλά όχι αρκετό, ειδικά για τους πρώτους που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στην πανδημία.
   Οι ίδιοι δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν επιθυμούν «δώρα». Διεκδικούν τα όπλα για να κάνουν τη δουλειά τους: μάσκες, στολές, αναπνευστήρες, γενικότερα νοσοκομειακό υλικό, ενίσχυση του προσωπικού με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
   Ζητούν ουσιαστική ενίσχυση του πολύπαθου δημόσιου συστήματος υγείας, που τόσο πολύ απαξιώθηκε, αποδυναμώθηκε και κατασυκοφαντήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από την κυβερνητική παράταξη, από υπουργούς της και από τον σημερινό πρωθυπουργό. Αυτή είναι η αλήθεια και οφείλουμε να την πούμε. Οχι γιατί δεν είναι γνωστή, αλλά γιατί κάποιοι θέλουν να την ξεχάσουμε στο βωμό της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
   Το δημόσιο σύστημα υγείας βρέθηκε απέναντι στο πρόβλημα βαριά τραυματισμένο και χωρίς επάρκεια σε «πολεμοφόδια». Βρισκόμαστε σε πόλεμο, επαναλαμβάνει συχνά ο πρωθυπουργός. Εκείνο που δεν λέει όμως είναι ότι σε αυτό τον πόλεμο ο στρατός που κλήθηκε να τον διεξάγει δεν ήταν επαρκής σε στρατιώτες και βρέθηκε ανεπαρκής σε εξοπλισμό. Στέκεται όρθιος όμως χάρη στον «πατριωτισμό των Ελλήνων» που τον υπηρετούν. Για πόσο άραγε θα συμβαίνει αυτό;
   Αν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αγάπησαν ξαφνικά το ΕΣΥ, οφείλουν να κάνουν αυτό που πρέπει εμπράκτως, άμεσα και χωρίς διαφήμιση. Διότι έχει καταντήσει αυτοδιαφήμιση κάθε τρεις και λίγο ο Κυρ. Μητσοτάκης να βγάζει διαγγέλματα φιλοτεχνώντας την εικόνα του «πατέρα του έθνους», όταν στην Ιταλία, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και χιλιάδες νεκρούς, ο Τζουζέπε Κόντε έχει κάνει δύο διαγγέλματα.
   Στην Ελλάδα των σχεδόν 500 κρουσμάτων και των οχτώ νεκρών ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει βγει ήδη τρεις φορές στην τηλεόραση και έπεται συνέχεια. Ίσως τον συμβούλεψαν πως τώρα είναι η ευκαιρία του. Αν αυτό ισχύει, κακώς τον συμβούλεψαν και κακώς τους άκουσε. Σε τέτοιες καταστάσεις ο πραγματικός ηγέτης πρέπει να ακούει, να σωπαίνει και να πράττει αυτό που χρειάζεται. Τα έργα ηχούν περισσότερο από τα λόγια.
   Όφειλε να το ξέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.