27 Ιαν 2020

Μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει στροφές

- Την Τρίτη στον Πύργο ο Αλέξης Τσίπρας
- Ο αστάθμητος παράγοντας της απλής αναλογικής, οι ευθύνες των προοδευτικών δυνάμεων και η ανασυγκρότηση του κόμματος


   Την κυβερνητική σκοπιμότητα πίσω από τη σπουδή για κατάργηση της απλής αναλογικής ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. «Αλλάζει τώρα ο εκλογικός νόμος ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φροντίζοντας να στείλει μηνύματα προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
  Το αστάθμητο της απλής αναλογικής
   «Είναι εύκολο να κοροϊδέψει κανείς πολλλούς για λίγο χρονικό διάστημα, λίγους για μεγαλύτερο, αλλά όλους για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απίθανο, όση στήριξη κι αν παρέχουν τα ΜΜΕ», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρώην πρωθυπουργού. Φρόντισε μάλιστα να... επαναφέρει τους «γαλάζιους» βουλευτές στην πραγματικότητα τονίζοντας το αυτονόητο: Όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, θα γίνουν με απλή αναλογική. Τι σημαίνει αυτό; Αφενός ότι οι περισσότεροι από τους βουλευτές της συμπολίτευσης δεν θα εκλεγούν. «Είστε μιας χρήσης στους σχεδιασμούς του Κ. Μητσοτάκη», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα «γαλάζια» έδρανα.
   Αφετέρου, οι κάλπες της απλής αναλογικής ενδέχεται να «βγάλουν» αποτέλεσμα που θα ανοίξει τον δρόμο για προοδευτική λύση αντί αδιεξόδου. Το παράδειγμα του 1993, μιας αυτοπαγίδευσης και ήττας της Ν.Δ. με υπογραφή Μητσοτάκη, του αειμνήστου, συζητήθηκε αρκετά. Δεν είναι τυχαία η προσπάθεια του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου να ναρκοθετήσει το πεδίο των προοδευτικών συνεργασιών, από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή, διερωτώμενος τάχα ποιο κόμμα θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ του «λαϊκισμού».
  Η ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων
   Φαίνεται πως, παρά τις επικλήσεις στη συναίνεση, η Ν.Δ. θα εφαρμόσει τη στρατηγική φθοράς και απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενοχοποιήσει όποια πολιτική δύναμη θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια προοδευτική διακυβέρνηση. Η Ισπανία εξάλλου δεν είναι μακριά. Ως εκ τούτου, ο πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις: «Παρά τις όποιες διαφορές τους να παραμερίσουν συντηρητικές πολιτικές, να υπερβούν την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη και να σχηματίσουν προοδευτική κυβέρνηση».
  Ανασυγκρότηση και πρόγραμμα διακυβέρνησης
   Έτσι, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και η εκπόνηση ενός προοδευτικού, εναλλακτικού προγράμματος διακυβέρνησης. Προορισμός αλλά και αφετηρία αυτής της διαδικασίας είναι το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον ερχόμενο Μάιο, με τις διεργασίες, τις συζητήσεις και την εξώστρεφη παρουσία να εντείνονται. Μάλιστα την Τρίτη ο Αλ. Τσίπρας ξαναβγαίνει... στον δρόμο, καθώς θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Πύργο.
  Συνεδρίασε η Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ.
   Σύμφωνα με πληροφορίες της “Αυγής”, στο σχέδιο απόφασης της Κ.Ε. -όπως αναμενόταν να εγκριθεί στη χθεσινή συνεδρίαση της-, η ΔΗΜ.ΑΡ. προτείνει να δοθεί ο λόγος στη βάση “για κρίσιμα ζητήματα επικαιρότητας, πολιτικής κατεύθυνσης και για τον τίτλο σε μία ανοιχτή διαδικασία με κάλπη όπου θα τοποθετηθούν τα μέλη και όσοι προοδευτικοί πολίτες θέλουν να εγγραφούν και να γίνουν μέλη μέσω αυτής της συλλογικής διαδικασίας”. Βασική θέση της, ότι «η διαδικασία ανασυγκρότησης / μετασχηματισμού ή θα είναι συμμετοχική ή δεν θα υπάρξει». Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, η ΔΗΜ.ΑΡ. αναμενόταν χθες να αποφασίσει διεξαγωγή συνεδρίου της για τις 28 και 29 Μαρτίου. “Στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα και μέχρι τον Μάιο να έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για έναν ενιαίο φορέα της αριστερής προοδευτικής παράταξης”, σημειωνόταν.
  5-8 Μαρτίου το 2ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
   Ο προσυνεδριακός διάλογος έχει ξεκινήσει και στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, με το 2ο Συνέδριο της οργάνωσης να έχει προγραμματιστεί για τις 5-8 Μαρτίου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δημιουργήσει μια ευρεία συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, με ισχυρή ταυτότητα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, βασισμένα στο πολιτικό σχέδιο της Αριστεράς», αναφέρεται στο σχέδιο πολιτικής απόφασης, τονίζοντας την ανάγκη μαζικοποίησης και ενίσχυσης του κόμματος σε αυτή τη βάση.
  Οι "καλοθελητές"
   Στην πορεία αυτή δεν λείπουν οι «καλοθελητές», με πρόσφατο παράδειγμα το fake δημοσίευμα περί «κήρυξης πολέμου» στον Αλ. Τσίπρα από την πρωτοβουλία μελών «53+» με αίτημα «εκκαθαρίσεις». «Ο ΣΥΡΙΖΑ, που όλοι μας θέλουμε να είναι μεγάλος, που όλοι και όλες θέλουμε να νικήσει πολιτικά, ιδεολογικά, εκλογικά το δεξιό, νεοφιλελεύθερο και αυταρχικό σχέδιο της Ν.Δ., δεν λειτουργεί ‘με χαντζάρα και βούρδουλα'», απάντησαν τα μέλη της κίνησης των «53+», κάνοντας λόγο για ένα ανοιχτό συνέδριο, «με τα .ιλιάδες νέα μέλη, που έρχονται ως νυν και όχι ως πρώην, να συμμετέχουν ουσιαστικά και ισότιμα».
  Ο iSYRIZA αναβαθμίζεται
   Σε διαρκή διαδικασία αναβάθμισης είναι και η ηλεκτρονική πλατφόρμα του iSYRIZA.gr. Ήδη έχει εγκαινιαστεί η λειτουργία του newsfeed γα την ατζέντα που ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάθε Παρασκευή αποστέλλεται και newsletter.
   Ωστόσο, άμεσα έρχονται νέες δυνατότητες με στόχο τη δημιουργία ενός ψηφιακού πολιτικού περιβάλλοντος για τους χρήστες και το κόμμα, το οποίο αναμένεται να τονώσει την πολιτική συμμετοχή συμβάλλοντας στην ανασυγκρότηση με σύγχρονους όρους του ΣΥΡΙΖΑ ως μιας ισχυρής αριστερής και προοδευτικής παράταξης:
      - Θέσε μας τις ερωτήσεις σου. Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να θέτουν ερωτήσεις στα στελέχη του κόμματος, να ψηφίζουν γι’ αυτές που θέλουν να τεθούν και να βλέπουν τις απαντήσεις σε video.
      - Θεματικές διαβουλεύσεις. Αφήστε comment για συγκεκριμένα πολιτικά θέματα, ενώ κάθε μέλος θα μπορεί να συμμετέχει σε θεματικές συζητήσεις, βάσει των ενδιαφερόντων που είχε δηλώσει κατά την εγγραφή του. Θα δημιουργούνται επίκαιρα ερωτήματα, στα οποία τα μέλη καλούνται να απαντήσουν ή να τοποθετηθούν με δυνατότητα αλληλεπίδρασης.
      - Πες το στον τομεάρχη. Άμεση επικοινωνία με τους τομεάρχες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ,με ερωτήσεις ή ενημέρωση για επίκαιρα ζητήματα της αρμοδιότητάς τους.
   Επίσης, η πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί υποστηρικτικά και στον προσυνεδριακό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την επιλογή της προσυνεδριακής διαβούλευσης. Μετά το πέρας του συνεδρίου σχεδιάζεται η περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας με πιο εύρωστες διαδικασίες διαβούλευσης, θεματικού και χωροταξικού συντονισμού και συλλογικής παραγωγής πολιτικής με τη δημιουργία επιμέρους ψηφιακών “τόπων” ανά περιοχή και θεματική εντός της πλατφόρμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.