6 Ιουλ 2019

Μήνυμα νίκης και ανατροπής από την Πλατεία Συντάγματος - VIDEO

- "Η ιστορία και ο λαός δικαιώνουν όσους αγωνίζονται με εντιμότητα"
- "Μπορούμε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη εκλογική ανατροπή στη σύγχρονη ιστορία"


   Το διακύβευμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής έθεσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην κεντρική του ομιλία στο Σύνταγμα.
   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του απευθύνθηκε σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα. «Τώρα που εμείς όλοι μαζί βγάλαμε τη χώρα σε ξέφωτο, έρχονται αυτοί που την έριξαν στο σκοτάδι, για να ζητήσουν εκδίκηση. Και δε ζητούν εκδίκηση μόνο από μας. Αυτό είναι το λιγότερο. Ζητούν εκδίκηση από έναν ολόκληρο λαό, γιατί τους αγνόησε και στάθηκε όρθιος, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς στις πιο κρίσιμες στιγμές"
   Μήνυμα αισιοδοξίας ότι "μπορούμε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη εκλογική ανατροπή στη σύγχρονη ιστορία", έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση στο Σύνταγμα και εμφανίστηκε βέβαιος ότι "την Κυριακή θα νικήσουμε γιατί τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Πρώτα και πάνω απ' όλα η ζωή μας".
   «Δεν θα ξαναδώσουμε τα κλειδιά του ταμείου σε αυτούς που το χρεοκόπησαν. Δεν θα δώσουμε ξανά το τιμόνι σε αυτούς που έριξαν στο γκρεμό τη χώρα. Δεν θα εμπιστευτούμε ξανά το μέλλον μας σε όσους γκρεμίσανε τα όνειρα και την αξιοπρέπειά μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και προειδοποίησε όσους προεξοφλούν την τελική κρίση του ελληνικού λαού και ράβουν κοστούμια εξουσίας, να μην βιάζονται οι πρίγκηπες να επιστρέψουν στο θρόνο τους, γιατί ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι αυτή η απόφαση, είναι απόφαση για τη ζωή του, το μέλλον την αξιοπρέπεια του.



«Η μεγάλη ανατροπή της Κυριακής είναι πρώτα απ' όλα ζήτημα συνείδησης, για τον καθένα και την καθεμιά. Να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά σε αυτό τον τόπο τι έζησε ως το 2014 και πως είναι η χώρα σήμερα. Να σκεφτεί αν αξίζει τώρα, μετά από τόσους κόπους, να ξαναγυρίσουμε πίσω στις μέρες της απελπισίας, της καταστολής, της αυθαιρεσίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι ο πολίτης πρέπει να κρίνει και να συγκρίνει, ο πολίτης να μην πάει μόνος στην κάλπη, αλλά «ο καθένας να πάρει και άλλον ένα μαζί του, άλλον έναν που δεν έχει ακόμα αποφασίσει, που πρέπει να μάθει το διακύβευμα των εκλογών».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα. «Τώρα που εμείς όλοι μαζί βγάλαμε τη χώρα σε ξέφωτο, έρχονται αυτοί που την έριξαν στο σκοτάδι, για να ζητήσουν εκδίκηση. Και δε ζητούν εκδίκηση μόνο από μας. Αυτό είναι το λιγότερο. Ζητούν εκδίκηση από έναν ολόκληρο λαό, γιατί τους αγνόησε και στάθηκε όρθιος, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς στις πιο κρίσιμες στιγμές. Θέλουν να διαγράψουν από τη συλλογική μνήμη τις στιγμές της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας που έζησε ο λαός μας σε αυτή την πλατεία, πριν από 4 χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός, για τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, ιδίως για το δημοψήφισμα.
«'Ακουσα χθες τον κ. Μητσοτάκη να ειρωνεύεται τους Έλληνες που βρέθηκαν εδώ ακριβώς σε αυτή την πλατεία τέσσερα χρόνια πριν. Ξέρετε κάτι; Ακόμα δε συγχωρούν εκείνη τη βραδιά που γκρέμισε το φόβο. Που ανάγκασε σε παραίτηση τον χειρότερο πρωθυπουργό και τον πιο διχαστικό πολιτικό που γνώρισε η Ελλάδα. Ε λοιπόν όχι, ό,τι και να κάνουν. Η ιστορία δε σβήνει. Η ιστορία και ο λαός δικαιώνουν όσους αγωνίζονται με εντιμότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η Ελλάδα ανήκει και πάλι στους Έλληνες
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην έξοδο από το Πρόγραμμα. «Πετύχαμε το στόχο μας να βγάλουμε τη θηλιά από το λαιμό του λαού μας. Σήμερα 4 χρόνια μετά, εμείς είμαστε εδώ. Αλλά δεν είναι πια στη χώρα τα γεράκια του ΔΝΤ. Δεν αποφασίζουν πια για εμάς οι τεχνοκράτες της τρόικα.
Η Ελλάδα ανήκει και πάλι στους Έλληνες, και αυτό είναι τι μεγαλύτερο κατόρθωμα που άξιζε να αγωνιστούμε όλα αυτά τα χρόνια. Το κυριότερο είναι ότι είμαστε εδώ, ελεύθεροι και περήφανοι γατί αποτρέψαμε το σχέδιο φτωχοποίησης του λαού μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο νόημα της ανανέωσης εντολής στον ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε εδώ και ζητάμε ξανά την εντολή του λαού μας για να συνεχίσουμε», είπε, « για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αλλά και για πρώτη φορά να κριθούμε για το αληθινά δικό μας πρόγραμμα. Δεν ζητάμε εντολή δεύτερης ευκαίριας.
Ζητάμε εντολή πρώτης ευκαιρίας να κυβερνήσουμε χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη. Ζητάμε εντολή ανατροπής. Για να οικοδομήσουμε μαζί, έξω από τα μνημόνια μια νέα Ελλάδα.Μια Ελλάδα που θα στηρίζεται ξανά στις δικές της δυνάμεις. Σύγχρονη, ελεύθερη, αυτοδύναμη, κυρίαρχη και δημιουργική».
Περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτεροι μισθοί, ανάπτυξη για όλους
Αναφερόμενος στο σχέδιο της επόμενης ημέρας, ο Πρωθυπουργός μίλησε για μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές, και θύμισε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα, δημιουργήθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας. «Παραλάβαμε μια χώρα που μέσα σε πέντε χρόνια είχαν χάσει τη δουλειά τους ένα εκατομμύριο άνθρωποι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για μια Ελλάδα με καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.
«Το αποδείξαμε ήδη ότι μπορούμε. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, αποκαταστήσαμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και κάναμε μεγάλα βήματα στη καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το σχέδιο για την Ελλάδα της ανάπτυξης, είναι σχέδιο ανάπτυξης για όλους και όχι «για δέκα ολιγάρχες που θα ελέγχουν όλη την οικονομία και φυσικά την πολιτική εξουσία».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στο σχέδιο της ανάπτυξης και κατηγόρησε τη ΝΔ πως όταν μιλάει για «ισχυρή ανάπτυξη», εννοεί «ανάπτυξη για τους ισχυρούς», εννοεί «ανάπτυξη που θα αφήσει τη κοινωνική πλειοψηφία αμέτοχη των ωφελημάτων, και το φυσικό περιβάλλον απροστάτευτο απέναντι στην κλιματική αλλαγή».
Έχουμε σχέδιο για δίκαιη ανάπτυξη
«Έχουμε σχέδιο για Δίκαιη ανάπτυξη. Ανάπτυξη για όλους. Και έχουμε αποδείξει ότι το μπορούμε. Πήραμε μια οικονομία διαλυμένη, που μετρούσε 7 ολόκληρα χρόνια ύφεσης και σήμερα είμαστε σε 9ο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι σήμερα, «οι ξένες επενδύσεις είναι σε ρεκόρ δεκαετίας, οι εξαγωγές, η βιομηχανία, η οικοδομή, ο τουρισμός καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις»
«Αυτή την οικονομία θέλουμε να την κάνουμε να αποδίδει περισσότερο, αλλά να αποδίδει για όλους. Όχι μόνο για δέκα οικογένειες που για χρόνια λυμαίνονται τις δυνατότητες της χώρας και του λαού μας», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "με αυτές τις οικογένειες τα βάλαμε και γι΄αυτό μας πολέμησαν με λύσσα".
Εντολή για ισχυρό κοινωνικό κράτος, κοινωνική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο της εντολής για κοινωνική αλληλεγγύη. «Ζητάμε εντολή για μια Ελλάδα που θα δίνει ασφάλεια και αλληλεγγύη για όλους. Με ισχυρό κοινωνικό κράτος και δικαιοσύνη. Με καλά δημόσια νοσοκομεία και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Με καλά Δημόσια σχολεία και ποιοτικά δημόσια πανεπιστήμια. Με ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη που δε θα αφήνει κανένα στο περιθώριο. Με ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα», είπε ο Α. Τσίπρας.
Ελλάδα ισχυρή και δυνατή στην Ευρώπη και τον κόσμο
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα βήματα για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στη Νοτιανατολική Μεσόγειο. «Ζητάμε εντολή για μια Ελλάδα ακόμη πιο δυνατή ακόμη πιο ισχυρή στην Ευρώπη και στο κόσμο. Την Ελλάδα που χτίζει συμμαχίες, ενισχύοντας το ρόλο της στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Την Ελλάδα που κανένας δε μπορεί να την απειλεί και να την εκβιάζει», είπε και υπογράμμισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα που κανείς δεν μπορεί να την απειλεί, που κανείς δε μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ούτε στο Αιγαίο ούτε στη Μεσόγειο, «γιατί η Ελλάδα σήμερα είναι πυλώνας σταθερότητας αλλά και φάρος της φιλίας και της ενότητας των λαών στη Βαλκανική χερσόνησο».
Τολμήσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών - Πατριωτισμός είναι να λύνεις προβλήματα
Στην κεντρική του ομιλία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Εμείς τολμήσαμε με γενναιότητα και πατριωτισμό και ανοίξαμε δρόμους εκεί που κανείς άλλος δεν τόλμησε. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αποκαθιστά την ιστορία μας, την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό», είπε και τόνισε ότι «σήμερα, έχουμε στα Βόρεια σύνορά μας μια φίλη χώρα και όχι έναν εχθρό. Μια χώρα στην οποία τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της και όχι τα τουρκικά πολεμικά. Μια χώρα που δε διεκδικεί πια τα σύμβολα και τα ιστορικά πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής μας κληρονομιάς».
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στις επιστολές που είδαν το φως της δημοσιότητας για το Μακεδονικό. «Μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, με τις επιστολές που εδώ και 14 χρόνια παρέδιδαν το όνομα Μακεδονία χωρίς αλλαγή Συνταγματική, για κάθε χρήση εντός και εκτός της χώρας των γειτόνων μας, όλοι οι Έλληνες συνειδητοποίησαν τη μεγάλη υποκρισία, την άθλια εθνική απάτη που έστησε η ΝΔ εις βάρος μας όλο το προηγούμενο διάστημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να υπογραμμίσει ότι «πατριωτισμός είναι να λύνεις τα προβλήματα, να κάνεις τη χώρα σου πιο ισχυρή, να αυξάνεις το κύρος της στο διεθνές στερέωμα και να την προστατεύεις από τις αληθινές απειλές και τους αληθινούς εχθρούς. Όχι να παριστάνεις τον εθνικόφρονα και το Μακεδονομάχο, ενώ όταν κυβερνούσες τα είχες δώσει όλα».
Υπηρετήσαμε πάντα την αλήθεια και το πατριωτικό συμφέρον
«Εμείς είμαστε περήφανοι γιατί στο διάβα της ιστορίας η δική μας παράταξη υπηρέτησε πάντα την αλήθεια και το πατριωτικό συμφέρον.Από τα χρόνια του Βενιζέλου, από το έπος του 40 και τα χρόνια του ΕΑΜ μέχρι σήμερα η Αριστερά, η Δημοκρατική παράταξη βάζει πρώτα την Ελλάδα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Μητσοτάκης κρύβει το πρόγραμμά του
Καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σε όλη την προεκλογική περίοδο αντιμετώπισε τους πολίτες σαν πελάτες και ότι κρύφτηκε "γιατί θα έπρεπε να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα: Για το σχέδιο τους να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση και να κόψουν ξανά τις συντάξεις. Για το σχέδιο τους να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ. Για το σχέδιο τους να αυξήσουν τις τιμές στο ρεύμα και τα φάρμακα. Για το σχέδιο τους να απολύσουν δασκάλους και γιατρούς. Για το σχέδιο τους να δώσουν ξανά τα πάντα στους δανειστές. Νόμιζε ο ελληνικός λαός ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο λιγότερους φόρους. Αλλά ξαφνικά μας αποκάλυψε ότι δε πρόκειται να μειώσει φόρους, αλλά να φέρει ένα κύμα μεταρρυθμίσεων. Μόνο που αυτό δεν είναι κύμα. Είναι τσουνάμι στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας".
Ειδική αναφορά έκανε στις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ για το αποθεματικό των 34 δισ: "Θέλει να υφαρπάξει τους κόπους και τις θυσίες. Να βάλει χέρι στο ταμείο. Στο απόθεμα της ρευστότητας που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε για να μπορούμε σήμερα να είμαστε ελεύθεροι...Και αυτά τα χρήματα ετοιμάζονται να τα αρπάξουν και να τα δώσουν ξανά στις τράπεζες. Ε, λοιπόν φτάνει. Ως εδώ. Για πόσα χρόνια θα δουλεύουν οι Έλληνες για να ξεπληρώνουν τα σπασμένα των τραπεζών; Πόσα δις ακόμα να ξοδευτούν στην μαύρη τρύπα που άνοιξαν τα golden boys και οι κομματάρχες των θαλασσοδανείων;
Θα φέρουν νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις
Αναφέρθηκε όμως και στο σχέδιο της ΝΔ για το ασφαλιστικό: "Ο κος Μητσοτάκης και η ΝΔ ετοιμάζουν αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα δημιουργήσουν μαύρη τρύπα στα ταμεία. Θα την αναπληρώσουν με νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Αυτές που εμείς αποτρέψαμε. Και όλα αυτά για να δώσουν τη διαχείριση δισεκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές εταιρίες, αδιαφορώντας αν αυτό οδηγήσει σε νέες φούσκες όπως της ΑΣΠΙΣ και οι ασφαλισμένοι χάσουν όλο τους το βιός. Ο κος Μητσοτάκης και η ΝΔ δε πρόκειται να διατηρήσουν τη 13η σύνταξη που εμείς θεσμοθετήσαμε ως μόνιμη πριν από λίγους μήνες".
Απευθυνόμενος προς τους συνταξιούχους ρώτησε: "Η σύνταξή σας είναι η αξιοπρέπειά σας. Είναι η ζωή σας. Θα εμπιστευθείτε ξανά την αξιοπρέπεια και τη ζωή σας σε αυτούς που θυμάστε, γνωρίζετε, ότι την καταρράκωσαν το 2010, το ΄11, το ΄12, το ΄13, το ΄14 με απανωτές περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις;". 
Ο κ. Μητσοτάκης φοβήθηκε τον διάλογο
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ναυάγιο του debate των πολιτικών αρχηγών. «Βομβαρδίζουν με διαφήμιση, λένε κούφια λόγια και αρνούνται το διάλογο, ακόμα και το debate όλων των πολιτικών δυνάμεων. 
Κάτι φοβούνται για αυτό και κρύβονται. Κρύβονται γιατί κάτι έχουν να κρύψουν» είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην συνέντευξη του στον Σκάι: «Για αυτό αποφάσισα να δώσω προχθές τη μάχη του ΣΚΑΙ. Πήγα και σε ένα κανάλι που έχει επιλέξει να μας πολεμά χωρίς αύριο, ένα κανάλι που παράγει επί της ουσίας όλη την επικοινωνιακή στρατηγική του κ. Μητσοτάκη.
Πήγα σε ένα ντιμπέιτ με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς ο ίδιος να είναι παρών. Και το παράδοξο είναι ότι κατάφερε να ηττηθεί ακόμη και εν τη απουσία του. Αυτό θα το γράψει η ιστορία. Εμείς δε κρυφτήκαμε ποτέ από το λαό».






Την Κυριακή δίνουμε μια μάχη που οφείλουμε να κερδίσουμε για τα παιδιά μας, για την Ελλάδα. Γιατί θέλουμε και μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Γιατί θέλουμε και μπορούμε να ζήσουμε σε μία δίκαιη, ανθρώπινη, σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα.



Ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση
Απευθύνθηκε στους νέους ψηφοφόρους λέγοντας: Ο κος Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν ήθελαν ούτε την ψήφο στα 17. Δεν αγαπάνε το δημόσιο σχολείο και το Δημόσιο πανεπιστήμιο. Δε δεσμεύονται για τη διατήρηση των δαπανών στο 1%, που εμείς αυξήσαμε για την έρευνα. Δε δεσμεύονται για το 5% στη παιδεία.
Απευθύνθηκε στο θυμικό των παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: "Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι θα συνεργασθεί και πάλι με τη ΝΔ., ότι θα δώσει ψήφο ανοχής στον κο Μητσοτάκη. Στηρίζοντας λοιπόν σήμερα το ΚΙΝΑΛ, δίνετε εντολή διακυβέρνησης στη δεξιά. Και μάλιστα, σε μια δεξιά ακραία και ακραία νεοφιλελεύθερη. Σας καλώ λοιπόν να μην δώσετε χωρίς τη θέλησή σας στήριγμα στον κο Μητσοτάκη και στον κο Σαμαρά. Αλλά να συμβάλλετε κι εσείς στο αποφασιστικό βήμα για τη μεγάλη ανατροπή. Και να ξέρετε, με μία ψήφο μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ τη Κυριακή και τη Δευτέρα θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση στην οποία θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν ή να στηρίξουν, θέλοντας και μη, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις.
Απευθύνθηκε όμως και στον κόσμο της Αριστεράς: "Στους απογοητευμένους, τους σκεπτικιστές, όσους βάζουν τις ιδεολογικές διαφορές πάνω από τις ανάγκες της συγκυρίας, όλους όσοι για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν βρέθηκαν μαζί μας στην κάλπη των ευρωεκλογών. Για να τους πω: Χέρι-χέρι να φράξουμε τον δρόμο στη παλινόρθωση μιας ακραίας, αλαζονικής και εκδικητικής δεξιάς που απειλεί δικαιώματα και ελευθερίες, και επιδιώκει να πάρει τη ρεβάνς από τον λαό μας".
Συμβόλαιο με το λαό
Κλείνοντας είπε ότι "Την Κυριακή δίνουμε τη μάχη των μαχών...Την Κυριακή υπογράφουμε νέο συμβόλαιο με το λαό και με το μέλλον. Μας ρωτούν όλοι: "Μπορείτε να το γυρίσετε;" Απαντάμε : Το πραγματικό ερώτημα είναι: Μπορούμε επιτέλους να ζήσουμε καλύτερα στον τόπο μας;" Ε λοιπόν ναι, μπορούμε. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα σε αυτόν τον τόπο...Μπορούμε να ζήσουμε σε μία δίκαιη, ανθρώπινη, σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα".
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Αθήνα (πλ. Συντάγματος)
Πολίτες της Αθήνας, σήμερα στο Σύνταγμα έχουμε τη γιορτή της Δημοκρατίας. Έχουμε τη γιορτή της ανατροπής. Σήμερα, η πλατεία Συντάγματος πλημμύρισε με τα πρόσωπα της ελπίδας και της νίκης. Σήμερα, η πλατεία Συντάγματος πλημμύρισε με τα πρόσωπα της αποφασιστικότητας, της ελπίδας, του πείσματος, για την Ελλάδα της νέας εποχής. Όχι, δεν θα ξαναδώσουμε τα κλειδιά του ταμείου σε αυτούς που το χρεοκόπησαν. Όχι, δεν θα δώσουμε ξανά το τιμόνι σε αυτούς που το έριξαν στον γκρεμό. Όχι, δεν θα εμπιστευτούμε ξανά το μέλλον μας σε όσους γκρεμίσανε τα όνειρα και την αξιοπρέπειά μας.
Πολίτες της Αθήνας, η συγκλονιστική σας παρουσία σήμερα εδώ, δίνει απάντηση σε όλους όσοι είχαν προεξοφλήσει ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί. Η συγκλονιστική σας παρουσία, σήμερα, δίνει απάντηση σε όσους έχουν σπεύσει από το βράδυ των ευρωεκλογών και ράβουν κουστούμια εξουσίας, αλλά και κουστούμια περικοπών στο λαό, και λεηλασίας για το δημόσιο χρήμα. Ας μη βιάζονται οι πρίγκιπες να επιστρέψουν στο θρόνο τους, γιατί την τελική απόφαση για το μέλλον του θα την πάρει την Κυριακή ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, που τώρα γνωρίζει ότι αυτή είναι απόφαση για τη ζωή του, για το μέλλον του, για την αξιοπρέπειά του.
Η μεγάλη ανατροπή της Κυριακής είναι πρώτα απ' όλα ζήτημα συνείδησης, για τον καθένα και την καθεμιά, για την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα. Και εμείς, σήμερα, εδώ, από την Πλατεία Συντάγματος, από την καρδιά της Αθήνας, καλούμε τον  καθένα και την καθεμιά να σκεφτεί τι έζησε ο τόπος αυτός μέχρι το 2014, και να σκεφτεί πώς είναι η χώρα σήμερα. Και να σκεφτεί που βρισκόμασταν και που βρισκόμαστε. Βρισκόμασταν στη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας, και σήμερα, η χώρα είναι ελεύθερη ξανά, και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να ατενίζουν ένα καλύτερο μέλλον, με αισιοδοξία. Να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά, αν αξίζει τώρα, μετά από τόσους κόπους, να ξαναγυρίσουμε πίσω στις μέρες της απελπισίας, της καταστολής, της αυθαιρεσίας. Να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά, να σκεφτεί να κρίνει και να συγκρίνει, και να μην αφήσουμε μέχρι την Κυριακή να πάει κανένας μόνος του στη κάλπη. Ο καθένας να πάρει και άλλον έναν μαζί του στην κάλπη. Άλλον έναν, που σκέφτεται να απέχει. Άλλον έναν, που δεν έχει ακόμη αποφασίσει. Άλλον έναν, που πρέπει να μάθει ποιο είναι το διακύβευμα τον εκλογών, και που δεν θέλει η ζωή του και η χώρα του, να ξανακυλήσουν στις σκοτεινές μέρες της λιτότητας και της αναλγησίας.
Ο λαός μας δεν μπορεί να ξεχάσει τις μαύρες μέρες που έζησε τούτος ο τόπος,  από το 2010 ως και τον Γενάρη του 2015, που κάναμε την μεγάλη πολιτική ανατροπή, την μεγαλύτερη ανατροπή στην σύγχρονη ιστορία του τόπου. Και ναι, σήμερα καλούμαστε να κάνουμε άλλη μια τέτοια ανατροπή. Άλλη μια μεγάλη ανατροπή, για να συνεχίσουμε την πορεία προς τα εμπρός. Να κυλήσει προς τα εμπρός ο τροχός της ιστορίας.  
Και από εδώ, από την κεντρική μας συγκέντρωση, πολίτες της Αθήνας, θέλω να απευθυνθώ σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα που σήμερα μας παρακολουθεί από τους δέκτες της τηλεόρασης. Σε κάθε Ελληνίδα μάνα, που θέλει ασφάλεια για το μέλλον των παιδιών της. Σε κάθε Έλληνα εργαζόμενο, που θέλει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς. Σε κάθε νέα και νέο, που θέλει να μπορέσει ξανά να ονειρευτεί και να δημιουργήσει στον τόπο που γεννήθηκε.
Απευθύνομαι σε όλους αυτούς, και τους ρωτώ: Μπορούν αλήθεια όλα αυτά να τα προσφέρουν οι άνθρωποι που μας χρεοκόπησαν; Μπορούν αυτά να τα προσφέρουν, αυτοί που διέλυσαν τη κοινωνία, εκτόξευσαν την ανεργία και οδήγησαν τα παιδιά μας μετανάστες στο εξωτερικό; Μπορούν αυτά να τα προσφέρουν, αυτοί που αργότερα πότισαν με δηλητήριο  τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, για να μας διχάσουν και να μας χωρίσουν, δήθεν, σε προδότες και σε εθνικόφρονες;
Εμείς το 2015, ήρθαμε για να ενώσουμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με κάθε δημοκρατικό πολίτη. Χωρίς αυτή την πλατιά ενότητα, δεν θα είχαμε σήμερα καταφέρει να βγούμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Και τώρα που εμείς, όλοι μαζί, καταφέραμε και βγάλαμε τη χώρα σε ξέφωτο, έρχονται αυτοί που την έριξαν στο σκοτάδι, για να ζητήσουν εκδίκηση. Και δεν ζητούν εκδίκηση μόνο από μας. Αυτό είναι το λιγότερο. Ζητούν εκδίκηση από έναν ολόκληρο λαό, γιατί τους αγνόησε και στάθηκε όρθιος, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς, στις πιο κρίσιμες στιγμές. Γι αυτό ζητούν εκδίκηση.
Θέλουν να διαγράψουν από τη συλλογική μνήμη, τις στιγμές περηφάνιας και αξιοπρέπειας που έζησε ο λαός μας, εδώ, σε αυτή την πλατεία, πριν από 4 χρόνια. Στιγμές περηφάνιας, στιγμές αξιοπρέπειας.   Άκουσα χθες βράδυ τον κ. Μητσοτάκη να ειρωνεύεται τους Έλληνες που βρέθηκαν εδώ ακριβώς, σε αυτή την πλατεία, πριν από 4 χρόνια. Και ξέρετε κάτι; Ακόμα δε συγχωρούν εκείνη τη βραδιά που γκρέμισε τον φόβο. Ακόμα δεν συγχωρούν εκείνη τη βραδιά που ανάγκασε σε παραίτηση τον χειρότερο πρωθυπουργό και τον πιο διχαστικό πολιτικό που γνώρισε η Ελλάδα. Ε λοιπόν όχι, ό,τι και να κάνουν, η ιστορία δεν σβήνει. Η ιστορία και ο λαός δικαιώνει στο τέλος όσους αγωνίζονται με εντιμότητα, όσους ματώνουν, όσους καταθέτουν την ψυχή τους, για να βγει η πατρίδα από τα σκοτάδια, για να φύγει μπροστά. Να φύγει μπροστά ενωμένη, αισιόδοξη, δυνατή.
Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει ποιος θα είναι πρωθυπουργός και ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα είναι τα επόμενα 4 χρόνια εδώ, για να κυβερνάει, όχι με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη, όχι για να υλοποιεί προγράμματα λιτότητας, αλλά για να συνεχίζει τον αγώνα για την πρόοδο και την προκοπή αυτού του τόπου.
Και θέλω να θυμηθώ, πολίτες της Αθήνας, 4 χρόνια πριν, ήμασταν ξανά εδώ, αλλά και τώρα είμαστε εδώ, στεκόμαστε εδώ, όρθιοι και περήφανοι γιατί αντέξαμε, γιατί δεν καταθέσαμε τα όπλα, γιατί πετύχαμε τον μεγάλο μας στόχο, να βγάλουμε τη θηλιά από τον λαιμό του λαού μας. Σήμερα, 4 χρόνια μετά, εμείς είμαστε εδώ, αλλά δεν είναι πια εδώ, δεν είναι πια στη χώρα τα γεράκια του ΔΝΤ. Δεν αποφασίζουν πια για εμάς οι τεχνοκράτες της τρόικας. Η Ελλάδα ανήκει και πάλι στους Έλληνες, και αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα, που άξιζε να αγωνιστούμε μαζί για να πετύχουμε, όλα αυτά τα χρόνια, και αξίζει να συνεχίσουμε μαζί και την επόμενη 4ετία για να κάνουμε περήφανους τους Έλληνες, για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά.
Είμαστε εδώ, και ζητάμε ξανά την εντολή του ελληνικού λαού, έχοντας  αποτρέψει το σχέδιο φτωχοποίησης του λαού μας, που ήθελαν να επιβάλλουν. Είμαστε εδώ, και ζητάμε την εντολή του ελληνικού λαού, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, αλλά τούτη τη φορά να εφαρμόσουμε και να  κριθούμε για το αληθινά δικό μας πρόγραμμα. Ζητάμε εντολή, πολίτες της Αθήνας, όχι για μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά για την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα, χωρίς την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας.
Ζητάμε εντολή ανατροπής για να οικοδομήσουμε μαζί, έξω από τα μνημόνια, μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα που θα στηρίζεται ξανά στις δικές της δυνάμεις. Σύγχρονη, ελεύθερη, αυτοδύναμη, κυρίαρχη και δημιουργική. Μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Περισσότερες από τις 400.000 που ήδη δημιουργήσαμε, από το 2015 ως σήμερα. Όταν παραλάβαμε μια χώρα που μέσα σε πέντε χρόνια είχαν χάσει τη δουλειά τους ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας.
Ζητάμε εντολή για μια Ελλάδα με καλύτερους μισθούς και καλές συνθήκες εργασίας. Το αποδείξαμε ήδη ότι το μπορούμε. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια, αποκαταστήσαμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και κάναμε μεγάλα σημαντικά βήματα για τη καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Ζητάμε εντολή για μια Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους. Όχι για δέκα ολιγάρχες που θα ελέγχουν όλη την οικονομία, και φυσικά την πολιτική εξουσία. Γιατί μας λένε ισχυρή ανάπτυξη, αλλά στην πραγματικότητα εννοούν,  ανάπτυξη για τους ισχυρούς. Μια ανάπτυξη που θα αφήσει τη κοινωνική πλειοψηφία αμέτοχη των ωφελημάτων, αλλά και το φυσικό περιβάλλον απροστάτευτο απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Αυτό άλλωστε έκαναν όταν κυβερνούσαν για χρόνια, πριν από την κρίση.
Εμείς έχουμε σχέδιο για δίκαιη ανάπτυξη. Που σημαίνει ανάπτυξη για όλους. Και έχουμε αποδείξει ότι το μπορούμε. Γιατί πήραμε μια οικονομία διαλυμένη, που μετρούσε 7 ολόκληρα χρόνια ύφεσης και σήμερα είμαστε στο 9ο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης. Οι ξένες επενδύσεις είναι σε ρεκόρ δεκαετίας, οι εξαγωγές, η βιομηχανία, η οικοδομή, ο τουρισμός καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις.
Αυτή την οικονομία θέλουμε να την κάνουμε να αποδίδει περισσότερο, αλλά να αποδίδει για όλες και για όλους. Όχι μόνο για δέκα οικογένειες, που για χρόνια λυμαίνονται τις δυνατότητες αυτής της χώρας και τρώνε το μεδούλι αυτού του λαού. Με αυτές τις οικογένειες συγκρουστήκαμε. Με αυτές τις οικογένειες τα βάλαμε, για αυτό είχαμε με λύσσα απέναντι μας την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Δεν υπήρξε ποτέ κυβέρνηση σε αυτό τον τόπο, που να πολεμήθηκε πιο σκληρά και με τόση λύσσα, όπως πολεμηθήκαμε εμείς. Και αυτό είναι το παράσημό μας, μετά από 4 χρόνια. Αυτή είναι η απόδειξη ότι δεν συμβιβαστήκαμε, ότι καλώς δώσαμε τον αγώνα μαζί σας για να εκπροσωπούμε τα δικά σας συμφέροντα και μόνο αυτά.
Ζητάμε, επίσης, πολίτες της Αθήνας, εντολή για μια Ελλάδα που θα δίνει ασφάλεια και αλληλεγγύη για όλους. Με ισχυρό κοινωνικό κράτος και δικαιοσύνη. Με καλά δημόσια νοσοκομεία και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Με καλά δημόσια σχολεία και ποιοτικά δημόσια πανεπιστήμια. Με ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη που δε θα αφήνει κανένα στο περιθώριο. Με ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.
Ζητάμε, πολίτες της Αθήνας, εντολή για μια Ελλάδα των αξιών. Που θα συνεχίσει να δίνει το παράδειγμα της υπεράσπισης των πανανθρώπινων αξιών, όπως το δώσαμε εμείς, που βρεθήκαμε για άλλη μια φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στη μεγάλη προσφυγική κρίση, όταν αναδείξαμε ότι προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ζητάμε εντολή για μια Ελλάδα ακόμη πιο δυνατή, ακόμη πιο ισχυρή. Την Ελλάδα που χτίζει συμμαχίες, ενισχύοντας το ρόλο της στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Την Ελλάδα, που κανένας δε μπορεί πια να την απειλεί και να την εκβιάζει. Και σήμερα, η Ελλάδα είναι μια χώρα που κανείς δεν μπορεί να την απειλεί, που κανείς δε μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ούτε στο Αιγαίο, ούτε στη Μεσόγειο. Γιατί η Ελλάδα, σήμερα, είναι πυλώνας σταθερότητας, αλλά και φάρος φιλίας και συνεργασίας των λαών στη Βαλκανική χερσόνησο. Γιατί εμείς τολμήσαμε με γενναιότητα και με πατριωτισμό, και ανοίξαμε δρόμους, εκεί που κανένας άλλος δεν τόλμησε.
Με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, που αποκαθιστά την ιστορία μας. Την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και στον εθνικισμό. Και σήμερα, έχουμε στα Βόρεια σύνορά μας μια φίλη χώρα, μια σύμμαχο και όχι έναν εχθρό. Έχουμε στα Βόρεια σύνορα μας μια χώρα, στην οποία τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της, και όχι τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Έχουμε μια χώρα σύμμαχο, που δε διεκδικεί πια τα σύμβολα και τα ιστορικά πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής μας κληρονομιάς. Και ιδίως, μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τις τελευταίες μέρες, με τις επιστολές που εδώ και 14 χρόνια παρέδιδαν το όνομα Μακεδονία χωρίς αλλαγή Συνταγματική, για κάθε χρήση εντός και εκτός της χώρας των γειτόνων μας, όλοι οι Έλληνες συνειδητοποίησαν πια τη μεγάλη υποκρισία, την άθλια εθνική απάτη που έστησε η ΝΔ εις βάρος μας, όλο το προηγούμενο διάστημα. 
Να λοιπόν, πολίτες της Αθήνας,  ποια είναι η έντιμη πατριωτική στάση και ποια η στάση της άθλιας πατριδοκαπηλίας: Γιατί πατριωτισμός, είναι να λύνεις τα προβλήματα. Πατριωτισμός, είναι να κάνεις τη χώρα σου πιο ισχυρή. Πατριωτισμός, είναι να αυξάνεις το κύρος της στο διεθνές στερέωμα και να την προστατεύεις από τις αληθινές απειλές και τους αληθινούς εχθρούς. Όχι να παριστάνεις τον εθνικόφρονα και τον Μακεδονομάχο, ενώ όταν κυβερνούσες, τα είχες δώσει όλα.
Πατριωτισμός είναι να υπερασπίζεσαι την αλήθεια. Όπως είπε και ο εθνικός μας ποιητής, ο Διονύσιος Σολωμός, Εθνικό και πατριωτικό είναι το αληθινό. Και εμείς, ναι, είμαστε περήφανοι γιατί στο διάβα της ιστορίας η δική μας παράταξη υπηρέτησε πάντα την αλήθεια και το πατριωτικό συμφέρον. Από τα χρόνια του Ελευθέριου Βενιζέλου, από το έπος του ΄40 και τα χρόνια του ΕΑΜ μέχρι σήμερα, η Αριστερά, η Δημοκρατική παράταξη βάζει πάντα πρώτα το συμφέρον της πατρίδας, το συμφέρον του τόπου. Έτσι κι εμείς, πιστοί στις παραδόσεις που εκπροσωπούμε, βάζουμε πρώτα το συμφέρον της Ελλάδας, και είμαστε σήμερα περήφανοι που τα 4 αυτά χρόνια καταφέραμε να κάνουμε την πατρίδα μας πιο ισχυρή, πιο δυνατή στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Πολίτες της Αθήνας, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση νομίζουν ότι δεν απευθύνονται σε πολίτες, αλλά σε πελάτες. Όχι σε πολίτες με μνήμη και γνώση. Αλλά σε πελάτες, που θέλουν να αγοράσουν ένα προϊόν. Όλα όσα πράττουν είναι αποτέλεσμα των ομάδων επικοινωνίας τους. Και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, δεν κάνει ρούπι χωρίς να ρωτήσει τους επικοινωνιολόγους του.
Η στάση της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις εκλογές, μου θυμίζει το παιδικό παραμύθι με τον λύκο και τα τρία γουρουνάκια, όπου ο λύκος μεταμορφώνεται σε καλοκάγαθη γιαγιά, για να του ανοίξουν την πόρτα. Έτσι τώρα, αυτοί μεταμορφώνονται σε κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι, για να ανοίξει ο λαός την πόρτα. Δεν θα ανοίξει ο λαός την πόρτα, την κερκόπορτα, σε αυτούς που μας καταδίκασαν σε λεηλασία κοινωνική και σε χρεοκοπία.
Μας βομβαρδίζουν με διαφήμιση, μας λένε κούφια λόγια και  αρνούνται σαν τον διάολο το λιβάνι, τον προγραμματικό διάλογο, ακόμα και το debate, όχι μόνο με εμένα – καλά, σε αυτό, ούτε δεμένος δεν θα ερχότανε- αλλά όλων των πολιτικών δυνάμεων. Και αυτό φοβούνται. Κρύβονται, γιατί κάτι έχουν να κρύψουν από τον ελληνικό λαό.
Εμείς ποτέ δε κρυφτήκαμε από τον ελληνικό λαό. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, βγήκαμε με εντιμότητα μπροστά του, και του είπαμε την αλήθεια. Και δε φοβηθήκαμε ποτέ και τη πιο σκληρή και την πιο άδικη κριτική, γιατί έχουμε την αυτοπεποίθηση των ιδεών και των πεπραγμένων μας. Την αυτοπεποίθηση που μας δίνει η εντιμότητά μας. Για αυτό πήρα μια δύσκολη απόφαση. Αποφάσισα, αφού δεν έρχεται αυτός, να πάω να δώσω προχθές τη μάχη του ΣΚΑΙ. Πήγα σε έναν τηλεοπτικό σταθμό που έχει επιλέξει να μας πολεμά δίχως αύριο, ένα κανάλι που παράγει επί της ουσίας όλη την επικοινωνιακή στρατηγική του κ. Μητσοτάκη.
Πήγα σε ένα ντιμπέιτ με τον κ. Μητσοτάκη, χωρίς ο ίδιος να είναι εκεί. Και το πιο παράδοξο απ’  όλα, είναι ότι κατάφερε να ηττηθεί ακόμη και εν τη απουσία του. Αυτό είναι το πιο παράδοξο. Αυτό, πολίτες της Αθήνας, θα το γράψει η ιστορία. Να κρύβεσαι, να μην κατεβαίνεις στο γήπεδο και, παρόλα αυτά, να μη γλιτώνεις την ήττα. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ.
Το θέμα όμως είναι γιατί ο κ. Μητσοτάκης κρύφτηκε σε αυτή την προεκλογική περίοδο; Μα  γιατί γνωρίζει ότι είναι εκτεθειμένος, για το σχέδιο που ετοιμάζει στον ελληνικό λαό. Γιατί, αν ήταν απέναντί μου, θα έπρεπε να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα για το σχέδιό τους να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση και να κόψουν ξανά τις συντάξεις. Για το σχέδιό τους να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ.  Για το σχέδιό τους να αυξήσουν τις τιμές στο ρεύμα και στα φάρμακα. Για το σχέδιό τους να απολύσουν δασκάλους, καθηγητές γιατρούς και νοσηλευτές. Για το σχέδιό τους να δώσουν ξανά τα πάντα στους δανειστές, πριν ακόμα αυτοί τους τα ζητήσουν.
Νόμιζε ο ελληνικός λαός ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο για λιγότερους φόρους. Αλλά ξαφνικά, μας αποκάλυψε ότι δεν πρόκειται να μειώσει φόρους, αλλά να φέρει, λέει, ένα κύμα μεταρρυθμίσεων. Μόνο που δεν θα είναι κύμα. Θα είναι τσουνάμι. Τσουνάμι στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Και όλα αυτά, αφού υφαρπάξει τους κόπους και τις θυσίες του λαού μας. Αφού πρώτα βάλει χέρι στο ταμείο. Στο απόθεμα της ρευστότητας, που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε, για να μπορούμε σήμερα να είμαστε ελεύθεροι. Για να μπορούμε σήμερα να μη μας εκβιάζει κανείς. Ούτε σήμερα, ούτε αύριο. Γιατί εδώ, πολίτες της Αθήνας, δεν πρόκειται απλά για απόθεμα ρευστότητας. Αλλά για απόθεμα κυριαρχίας, για απόθεμα αξιοπρέπειας για τον ελληνικό λαό. Και αυτά τα χρήματα, τις θυσίες και τους κόπους μας, ετοιμάζονται τώρα να τα αρπάξουν, για να τα δώσουν ξανά στις τράπεζες και στους τραπεζίτες.
Ε, λοιπόν για πόσο ακόμα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δουλεύουν, για να ξεπληρώνουν τα σπασμένα των τραπεζών; Πόσα δις ακόμα να ξοδευτούν στην μαύρη τρύπα που άνοιξαν τα golden boys και οι κομματάρχες των θαλασσοδανείων; Ο ελληνικός λαός, την Κυριακή, καλείται όχι μόνο να ψηφίσει, αλλά να αποτρέψει μία μεγάλη κλοπή στις θυσίες του. Να αποτρέψει ένα μεγάλο έγκλημα εις βάρος των επόμενων γενεών. Δεν θα τους επιτρέψει, λοιπόν, την Κυριακή, ο ελληνικός λαός, με την ψήφο του, να βάλουν χέρι στις θυσίες και στους κόπους του λαού μας ξανά. Και θα κλείσει οριστικά την πόρτα στο σχέδιο Σαμαρά - Στουρνάρα, δηλαδή σε ένα νέο μνημόνιο, με βαρύτατους όρους και νέα σκληρά μέτρα για τον λαό μας.
Το βλέπω στα πρόσωπά σας, το βλέπω μπροστά μου, σε μια συγκέντρωση που θυμίζει άλλες εποχές. Ας τη δουν αυτή τη συγκέντρωση αυτοί που στις 26 του Μάη το βράδυ, νόμιζαν ότι ξεμπέρδεψαν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεμπέρδεψαν με την Αριστερά. Ξεμπέρδεψαν με τον Τσίπρα. Ας το δούνε όλοι αυτό, και ας κρίνουν αν είχαν δίκιο που κράτησαν αυτή τη στάση της αλαζονείας, τη στάση να θεωρούν ότι τελείωσε η μάχη. Όχι, λοιπόν, η μάχη τώρα αρχίζει. Μόλις φύγουμε από εδώ αρχίζει η μάχη. Να πείσουμε μέχρι και τον τελευταίο συμπολίτη μας, ότι η ανατροπή είναι εφικτή. Ότι την Κυριακή το βράδυ θα γλεντάμε με σημαίες της Ελλάδας, της δημοκρατίας, τη νίκη του λαούς μας. Τη νέα μεγάλη ανατροπή του λαού μας. Γιατί είναι εφικτό, αν εμείς, πάνω από όλα, το πιστέψουμε και δώσουμε και στους πολίτες, τους συμπολίτες, να συνειδητοποιήσουν το μεγάλο διακύβευμα.
Πολίτες της Αθήνας, όμως, θέλω σήμερα εδώ από το Σύνταγμα, από την κεντρική μας προεκλογική συγκέντρωση να απευθυνθώ σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Στον καθένα και στην καθεμιά ξεχωριστά. Απευθύνομαι στους απόμαχους της εργασίας και της βιοπάλης. Στους συνταξιούχους.
Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. ετοιμάζουν αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα δημιουργήσουν μαύρη τρύπα στα ταμεία. Θα την αναπληρώσουν με νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Αυτές, δηλαδή, που αποτρέψαμε εμείς από την 1/1/2019. Και όλα αυτά, για να δώσουν τη διαχείριση δισεκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές εταιρίες, αδιαφορώντας αν αυτό οδηγήσει σε νέες φούσκες όπως της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, αν θυμάστε, όπου οι ασφαλισμένοι έχασαν ολόκληρο το βιός τους. Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. δεν πρόκειται να διατηρήσουν τη 13η σύνταξη, που εμείς θεσμοθετήσαμε ως μόνιμη πριν από λίγους μήνες.
Απόμαχοι της εργασίας και της βιοπάλης, προσέξτε καλά, η σύνταξή σας είναι η αξιοπρέπειά σας. Είναι η ζωή σας. Θα εμπιστευθείτε ξανά την αξιοπρέπεια και τη ζωή σας σε αυτούς που, θυμάστε, γνωρίζετε, ότι την καταρράκωσαν το 2010, το ΄11, το ΄12, το ΄13, το ΄14 με απανωτές περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις;
Απευθύνομαι σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. θεωρούν ιδεοληπτική εμμονή τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ξεπερασμένο το οκτάωρο. Θεωρούν καινοτομία τη δυνατότητα 7ήμερης εργασίας. Θεωρούν πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας την αύξηση του κατώτατου μισθού. Και θέλουν, λέει, σαν οδοστρωτήρας να σαρώσουν εργασιακά δικαιώματα. Ενώ στο Δημόσιο έχουν προαναγγείλει απολύσεις σε συμβασιούχους και επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.
Εργαζόμενοι και εργαζόμενες, μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τα εργασιακά σας δικαιώματα, οι μισθοί σας, η δουλειά σας είναι η ζωή σας, είναι η αξιοπρέπειά σας. Θα εμπιστευθείτε ξανά την αξιοπρέπεια και τη ζωή σας σε αυτούς που την καταρράκωσαν με απανωτές μειώσεις και απολύσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια;
Απευθυνόμαστε στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους μικροέμπορους, στους ελευθέρους επαγγελματίες. Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. έταζαν μείωση φόρων, αλλά σήμερα μας λένε καμία μείωση το 2019 και καμία μείωση μέχρι να πιάσει η οικονομία 4% ανάπτυξη. Δηλαδή, ζήσε Μάη μου με αυτούς. Και δεν δεσμεύεται για το κοστολογημένο πακέτο ελαφρύνσεων, που εμείς ήδη έχουμε διασφαλίσει για το 2020. Αντιθέτως, έχει προαναγγείλει με σαφήνεια ότι δεν θα μειώσει την προκαταβολή φόρου, για την οποία εμείς δεσμευθήκαμε.  Και ότι τα βάρη θα μειωθούν, μόνο αν και εφόσον οι δανειστές δεχθούν να μειώσουν πλεονάσματα, σε αντάλλαγμα σκληρών μεταρρυθμίσεων.
Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες, μικροέμποροι η ελάφρυνση των βαρών σας είναι για εσάς οι ανάσες, που τόσο πολύ έχετε ανάγκη. Θα εμπιστευθείτε ξανά την ανάσα και τη ζωή σας σε αυτούς που σας οδήγησαν σε ασφυξία και σε 300.000 λουκέτα από το 10 ως το 14; Απευθύνομαι σε όσες και όσους αισθάνονται ότι ανήκουν στη μεσαία τάξη. Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. σας κολακεύουν και σας  τάζουν οικονομική αποκατάσταση και κοινωνική άνοδο. Σας κλείνουν μάλιστα το μάτι, αν μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες, αν ξηλωθεί το κοινωνικό κράτος, αν καταργηθούν τα επιδόματα, αν εκμηδενιστεί η αλληλεγγύη, η μεσαία τάξη θα είναι λέει κερδισμένη.
Σας ρωτώ: Αλήθεια, εσείς που ανήκετε στη μεσαία τάξη,  όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά σας, τα πηγαίνετε σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή σε δημόσια; Εσείς που ανήκετε στη μεσαία τάξη, πού στέλνετε σχολείο τα παιδιά σας, σε ιδιωτικά σχολεία ή σε δημόσια; Εσείς που ανήκετε στη μεσαία τάξη, όταν οι ηλικιωμένοι γονείς σας έχουν πρόβλημα, ποιους παίρνετε στο σπίτι, ιδιώτες ή το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι; Εσείς που ανήκετε στη μεσαία τάξη και έχετε παιδιά με ειδικές ανάγκες, ποιους παίρνετε για εκπαιδευτές και δασκάλους; Ιδιώτες, ή τα πηγαίνετε τα παιδιά στα δημόσια ειδικά σχολεία, που τα γεμίσαμε εμείς με δασκάλους της Ειδικής Αγωγής;
Και σας ρωτώ όλους εσάς, θα εμπιστευτείτε ξανά τη ζωή σας σε όσους σας ρήμαξαν με τη φορολογία και τα χαράτσια, και σήμερα θέλουν να ισοπεδώσουν όλα όσα σας  δίνουν μία προοπτική; Απευθύνομαι, τέλος, στις νέες και στους νέους. Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. δεν ήθελαν ούτε την ψήφο στα 17. Δεν αγαπάνε και τόσο το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Δεν δεσμεύονται για τη διατήρηση των δαπανών στο 1% του ΑΕΠ, στην Έρευνα, που εμείς αυξήσαμε. Δεν δεσμεύονται για το 5% στην Παιδεία, που εμείς δεσμευόμαστε. Δεν δεσμεύονται για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.
Νέες και νέοι, λοιπόν, η Παιδεία, η Έρευνα, οι καλύτερες δουλειές, η ελευθερία και τα δικαιώματα στον τόπο σας, είναι η προϋπόθεση για να μείνετε εδώ, και είναι τα ίδια τα όνειρά σας. Θα εμπιστευθείτε, λοιπόν, ξανά τα όνειρά σας, τη ζωή σας, σε αυτούς που σας τα έκλεψαν; Μην  αφήσετε να σας πάρουν πίσω τα  όνειρα, μην αφήσετε να σας πάρουν πίσω τη ζωή, μην αφήσετε να σας πάρουν πίσω την αξιοπρέπεια.
Πολίτες της Αθήνας, νέες και νέοι. Η ιστορία γράφεται με αντίσταση, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή, η ιστορία γράφεται με πάλη, με μάχη, γιατί εμείς δεν κρατήσαμε μόνο όρθιες τις σημαίες, τα λάβαρα του αγώνα, αλλά και δεν δραπετεύσαμε τη δύσκολη στιγμή. Δώσαμε τη μάχη. Δεν δραπετεύσαμε, μείναμε όρθιοι και κερδίσαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε γι αυτούς που εκπροσωπούμε. Για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, για τους μη προνομιούχους Έλληνες, για τους πολλούς και τις πολλές.
Και θέλω  να απευθυνθώ απόψε και στην καρδιά και στο μυαλό κάθε προοδευτικού πολίτη. Αλλά ιδιαίτερα, θέλω να απευθυνθώ στους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν και ακούνε. Το ξέρω, εδώ είσαστε, και μαζί θα προχωρήσουμε, και σήμερα, και την Κυριακή, και την επόμενη τετραετία, μέχρι να αλλάξουμε την Ελλάδα, μέχρι να κάνουμε την Ελλάδα πιο δίκαιη. Γιατί τα μεγάλα ιδανικά, οι αγώνες, οι αξίες είναι εδώ κι εμείς προχωράμε για να κάνουμε την Ελλάδα πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική. Για να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη.
Θέλω όμως να απευθυνθώ σ’  αυτούς και σ’ αυτές που βλέπουν και ακούνε,  τους παλιούς ψηφοφόρους, της παλιότερης γενιάς, που βλέπουν και ακούνε την σημερινή ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. να έχει πάθει αμνησία για το τι σημαίνει εθνικό συμφέρον. Είδατε την στάση τους στη συμφωνία των Πρεσπών.  Και κυρίως, να έχει πάθει αμνησία για το τι είναι η δεξιά του κ. Μητσοτάκη, του κ. Βορίδη, του κ. Γεωργιάδη, του κ. Σαμαρά. Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. δήλωσε προχθές ότι θέλει να συνεργαστεί και πάλι με τη Ν.Δ. Κ ι ότι θα δώσει ψήφο ανοχής στον κ. Μητσοτάκη.
Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλους εσάς. Σήμερα, στηρίζοντας το σημερινό ΚΙΝ.ΑΛ, δίνετε εντολή διακυβέρνησης στη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, σε μια δεξιά ακραία και ακραία νεοφιλελεύθερη. Σας καλώ λοιπόν να μην δώσετε χωρίς τη θέλησή σας στήριγμα σ’ αυτή την ακραία δεξιά, αλλά να συμβάλλετε κι εσείς, στο αποφασιστικό βήμα για την μεγάλη ανατροπή, την ερχόμενη Κυριακή. Και να ξέρετε, μία ψήφος μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, και τη Δευτέρα θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση, στην οποία θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν ή να στηρίξουν, θέλοντας και μη, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις.
Και τέλος, πολίτες της Αθήνας, θέλω να απευθυνθώ στον κόσμο της Αριστεράς.  Να απευθυνθώ στους απογοητευμένους, στους σκεπτικιστές, όσους βάζουν τις ιδεολογικές διαφορές πάνω από τις ανάγκες της συγκυρίας, όλους όσοι για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν βρέθηκαν μαζί μας στην κάλπη των ευρωεκλογών. Και θέλω να τους πω: Ελάτε τώρα, χέρι-χέρι να φράξουμε τον δρόμο στην παλινόρθωση μιας ακραίας, αλαζονικής και εκδικητικής δεξιάς που απειλεί δικαιώματα, ελευθερίες, και επιδιώκει να πάρει τη ρεβάνς, όχι από μας, αλλά από το λαό μας.
Καλούμε όλες τις γενιές της Αριστεράς, να μην επιτρέψουν στους κήρυκες της μισαλλοδοξίας, στους λογής ακροδεξιούς που ονειρεύονται την εξάλειψη κάθε προοδευτικής ιδέας, στους κήρυκες του όψιμου αντικομουνισμού, να εφαρμόσουν στην πλάτη της δημοκρατικής Ελλάδας τα σχέδιά τους. Να μην τους το επιτρέψουμε. Μαζί, στην κάλπη, την Κυριακή, για να μην τους το επιτρέψουμε.
Πολίτες της Αθήνας, η σημερινή σας παρουσία εδώ είναι συγκλονιστική, όχι μόνο για το μέγεθος, όχι μόνο για το πάθος, όχι μόνο για τον παλμό σας, αλλά και γιατί βρισκόμαστε σε ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, αλλά είστε εδώ, είστε εδώ όπως θα είστε και στην κάλπη την Κυριακή, για να δώσουμε τη μάχη των μαχών. Μια μάχη που οφείλουμε να κερδίσουμε για μας, για τα παιδιά μας, για την Ελλάδα. Γιατί την Κυριακή υπογράφουμε ένα νέο συμβόλαιο με το λαό μας και με το μέλλον. Γιατί θέλουμε, και μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Την Κυριακή, λοιπόν, σας καλώ όλες και όλους, να  γεμίσουμε τις κάλπες με το πάθος, με την απόφαση, με το πείσμα μας.
Μας ρωτούν όλοι αυτές τις μέρες. «Μπορείτε να το γυρίσετε»;  Απαντάμε. Η σημερινή συγκέντρωση απαντάει από μόνη της. Αλλά απαντάμε: Το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να μας απευθύνετε είναι: «Μπορούμε επιτέλους να ζήσουμε καλύτερα στον τόπο μας»; Ε λοιπόν, εμείς λέμε ναι, μπορούμε. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα στον τόπο μας. Μπορούμε να δώσουμε ξανά προοπτική στη νέα γενιά. Μπορούμε να φροντίσουμε τους γονείς και τους παππούδες μας όπως  πρέπει. Μπορούμε να στηρίξουμε τον έμπορο, τον μικρομεσαίο, τον τίμιο επιχειρηματία.  Μπορούμε να δώσουμε ασφάλεια και προοπτική σε κάθε οικογένεια. Μπορούμε να είμαστε το στήριγμα για κάθε μητέρα που θέλει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της. Μπορούμε, ναι μπορούμε, να ζήσουμε σε μία δίκαιη, ανθρώπινη, σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα. Η απάντησή μας, λοιπόν, σήμερα, από την πλατεία Συντάγματος είναι ναι, μπορούμε. Μπορούμε να πετύχουμε την μεγαλύτερη εκλογική και πολιτική ανατροπή στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.
Σας καλώ όλους μαζί, αυτές τις ώρες που μείνανε, να βρεθούμε δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας, σπίτι το σπίτι, γειτονιά τη γειτονιά, πλατεία την πλατεία, χωριό το χωριό. Κανένας να μην λείψει από την κάλπη. Κανένας να μην λείψει από τον αγώνα για τη χώρα μας, για την πατρίδα μας, για το μέλλον μας, για τη ζωή μας. Σας ευχαριστώ θερμά γι αυτή την συγκλονιστική σημερινή συγκέντρωση. Σας ευχαριστώ θερμά γι αυτό το μήνυμα της νίκης και της ανατροπής που έδωσε η πλατεία του Συντάγματος για άλλη μια φορά στις 5 του Ιούλη.
Η σημερινή δεν είναι απλά μια συγκέντρωση. Είναι γιορτή της Δημοκρατίας. Το Σύνταγμα, η πλατεία των Ελλήνων γέμισε ξανά απόψε με ελπίδα, με αισιοδοξία, με αποφασιστικότητα. Η ιστορία αυτού του τόπου είναι για μας η κινητήρια δύναμη. Είναι η δύναμη του μέλλοντός του. Οι αγώνες του λαού μας ήταν πάντα η εγγύηση για ένα καλύτερο αύριο. Θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου. Γιατί; Γιατί ό,τι και να κάνουν, αυτοί μπορούν να έχουν μονάχα στούντιο και δημοσιογράφους. Δεν μπορούν να κάνουν μια τέτοια συγκέντρωση. Δεν μπορούν να ζήσουν την αληθινή αγάπη των απλών ανθρώπων.

Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι, Οι Έλληνες δεν θα γυρίσουν πίσω. Δώσαμε το μήνυμα σήμερα, από την πλατεία του Συντάγματος. Θα νικήσουμε, γιατί τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Πρώτα η ζωή μας. Και η ζωή  θα νικήσει και πάλι. Καλή δύναμη. Καλούς αγώνες, και με τη νίκη. Μέχρι την τελευταία στιγμή, στην κάλπη μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.