20 Ιουλ 2019

Σε θέση μάχης η αξιωματική αντιπολίτευση, ενόψει της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις

- Προγραμματική, τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα υπερασπιστεί τα κεκτημένα της κοινωνίας και της διακυβέρνησής του
- Ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξουν τα πρώτα, ιδιαίτερα αρνητικά δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ θα αποκαλυφθεί η υποκρισία της Ν.Δ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών


   Επίσημη πρεμιέρα σήμερα για τους νεοεκλεγέντες βουλευτές οι οποίοι, μετά την ορκωμοσία και την εκλογή προεδρείου, μπαίνουν στην πρώτη και εναρκτήρια μάχη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
   Τις επόμενες τρεις ημέρες, έως το βράδυ της Δευτέρας, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών, ο Αλέξης Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του επικεντρώνονται στον νέο τους ρόλο, αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, όπως έχει υπογραμμιστεί, θα είναι προγραμματική, τεκμηριωμένη αλλά και μαχητική.
   Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία δεν θα διακοπεί μετά την πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά θα ακολουθήσει κύκλος έξι ομιλητών. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να πάρει τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα θέσει το πλαίσιο και τη γραμμή που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο το τριήμερο όσο και στη συνολική κοινοβουλευτική της παρουσία.
   Μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την κατανομή αρμοδιοτήτων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε... θέση μάχης. «Θα υπερασπιστούμε δυναμικά και μαχητικά τα κοινωνικά δικαιώματα και τα θετικά μέτρα τα οποία η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να ξηλώσει» ανέφερε κορυφαίος κομματικός και κοινοβουλευτικός παράγοντας. «Παράλληλα, όμως, η αντιπολιτευτική μας παρουσία θα είναι τεκμηριωμένη, εποικοδομητική και βαθιά προγραμματική» πρόσθεσε.
   Εξάλλου, η νέα κυβέρνηση, δίχως να χάσει χρόνο, έχει δώσει ήδη από την επομένη των εκλογών τα δείγματα γραφής. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. αναδείχθηκε σε κυβέρνηση με μια νέα πολιτική ταυτότητα, ως ένα υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς, κάτι που αντανακλάται και στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

  Υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ
   Έτσι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι αρμόδιοι τομεάρχες αναμένεται αφενός να υπερασπιστούν τα κεκτημένα της προηγούμενης κυβέρνησης και να τονίσουν τη σημασία της πολιτικής που εφαρμόστηκε προς όφελος των αδύναμων και των μη προνομιούχων. Σ' αυτό το πλαίσιο θα υπογραμμιστεί η αντίθεση ανάμεσα στην κατάσταση της οικονομίας όπως την παρέλαβε ο Αλ. Τσίπρας το 2015 και σε αυτή που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
   Κεντρικό ρόλο σ' αυτό θα έχει φυσικά η επιτυχημένη έξοδος από τα Μνημόνια χωρίς πιστοληπτική γραμμή, που επιχειρείται να επανέλθει τώρα από την πίσω πόρτα, καθώς και η πρόσβαση της Ελλάδας ξανά στις αγορές με επιτόκια που αγγίζουν ιστορικά χαμηλά ρεκόρ. Θα τονιστεί ακόμα η επαναφορά της κανονικότητας στην εργασία με τη μείωση της ανεργίας κατά 11%, την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

  Στην αντεπίθεση για τη ρεβανσιστική επιστροφή της Ν.Δ.
   Φυσικά, στο στόχαστρο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα μπουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης. Η κατάργηση του ΣΔΟΕ και η αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ, τα κομματικά κριτήρια στον διορισμό των γενικών γραμματέων, ο ΣΕΒ που δίνει τον τόνο στο νέο υπουργικό σχήμα, η συμμετοχή εκπροσώπων επιχειρηματικών συμφερόντων σε μια κυβέρνηση που θυμίζει ανώνυμη εταιρεία κατά τον Αλ. Τσίπρα, η υπαγωγή στον απόλυτο έλεγχο του Μαξίμου της ΕΡΤ, του ΑΠΕ και της ΕΥΠ, η μεθόδευση για ξεπούλημα της ΔΕΗ, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Δικαιοσύνης, των φυλακών και του μεταναστευτικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι μερικές από τις πρώτες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα δεχθούν τη σκληρή κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Υποκρισία για τις Πρέσπες
   Και βέβαια, η μεταστροφή της Ν.Δ. όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα λείψει από την αντιπολιτευτική ατζέντα. Όπως τονίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε στροφή 180 μοιρών όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου και Βαρβιτσιώτη στο συνέδριο του «Economist» για τον θετικό ρόλο της Συμφωνίας. Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναδείξουν την υποκρισία της Ν.Δ. που πόνταρε στον διχασμό για να αλιεύσει ψήφους από το ακροδεξιό ακροατήριο. Κάτι που σήμερα γυρίζει μπούμερανγκ τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και όσον αφορά τους ψηφοφόρους.

  "Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΑΣ ΘΗΤΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΟΥΣ"

  Ν. Παππάς: "Αντιπολίτευση με όρους αξιόπιστους και αποτελεσματικούς"
   «Η δική μας κυβερνητική θητεία μας κάνει και υπόλογους αλλά και αμέσως συγκρίσιμους με αυτά που πράξαμε όταν κυβερνούσαμε» ανέφερε ο Νίκος Παππάς στο TVXS.gr. Όπως τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ «έχουμε συσσωρεύσει πάρα πολύ μεγάλη γνώση, παρά πολύ μεγάλη εμπειρία, έχουμε εξοπλιστεί προγραμματικά και νομίζω ότι και στη Βουλή και στην κοινωνία θα κάνουμε αντιπολίτευση με όρους πειστικούς, με όρους αξιόπιστους, με όρους αποτελεσματικούς».
  "Η αντιπαράθεση και η σύνθεση είναι ζωή για το κόμμα"
   Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ένα ενιαίο, μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, «που θα έχει και την προγραμματική επάρκεια αλλά και την οργανωτική δυνατότητα να εγγυηθεί την αριστερή μακροχρόνια διακυβέρνηση», τονίζοντας ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνει με τρόπο συγκροτημένο και συστηματικό. «Η αντιπαράθεση και η σύνθεση των απόψεων είναι κάτι το οποίο είναι ζωή για το κόμμα μας και νομίζω πως η δημοκρατική μας λειτουργία θα είναι και αυτή που θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε και τα επόμενα βήματα» πρόσθεσε.

  Δ. Παπαδημούλης: "Πρέσινγκ από το πρώτο λεπτό"
   Την άποψη πως ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτική Συμμαχία είναι σήμερα πολύ πιο ώριμοι, διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και προγραμματική επάρκεια εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. «Το ποσοστό, σχεδόν 32%, που συγκεντρώσαμε στις εκλογές πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες δείχνει ότι έχουμε μια πολύ ισχυρή λαϊκή εντολή και η έγνοια μας πρέπει να είναι να αξιοποιήσουμε και να ασκήσουμε αυτόν τον ελεγκτικό ρόλο μας, να τους παίξουμε 'πρέσινγκ' από το πρώτο λεπτό. Άλλωστε, έχοντας μια άνετη αυτοδυναμία, ο Μητσοτάκης δεν έχει ούτε άλλοθι ούτε περίοδο χάριτος» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.