17 Ιουλ 2019

Το νέο πρόσωπο της Δημοκρατικής Παράταξης

- Το εκλογικό αποτέλεσμα απέδειξε την αντοχή, την παγίωση και την οικοδόμηση συστηματικής εκλογικής βάσης
- Αποφασιστικότητα να εμπεδωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε όλα τα επίπεδα ως η μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας


   Μπορεί η αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου να έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεύτερο στη γραμμή του τερματισμού ύστερα από ένα νικηφόρο εκλογικό μπαράζ τεσσάρων και πλέον ετών, στην πραγματικότητα όμως η Κουμουνδούρου εξέρχεται για πρώτη φορά τόσο πολλαπλά και ουσιαστικά κερδισμένη από τον εκλογικό στίβο από την πρώτη στιγμή της ανάδειξης του κόμματος σε πόλο εξουσίας μέχρι και σήμερα.
   Αν το βράδυ της περασμένης Κυριακής το κυβερνών μέχρι πρότινος κόμμα έχασε την κυβέρνηση, ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, έσπευσε να χαρακτηρίσει την εκλογική ήττα «πρόσκαιρη», γνωρίζοντας καλά ότι αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ «πήρε την εξουσία».
   Συγκεκριμένα, έπειτα από έντεκα χρόνια διαρκούς ανοδικής πορείας, το εκλογικό αποτέλεσμα απέδειξε την αντοχή, την παγίωση και την οικοδόμηση συστηματικής εκλογικής βάσης για την Κουμουνδούρου, θέτοντας τις υπαρξιακές προϋποθέσεις για την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή.
   Η πολιτική αυτή «κατάκτηση» για ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς με αφετηρία εκκίνησης ποσοστό της τάξης του 3% τις προηγούμενες δεκαετίες αποδεικνύει στην πράξη -και στις πιο αντίξοες συνθήκες ακραίας πόλωσης και κυβερνητικής κόπωσης- ότι η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα-ομπρέλα της δημοκρατικής παράταξης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί σε επίπεδο βάσης, όπως κατέγραψαν τόσο τα υψηλά ποσοστά του στα παραδοσιακά «δημοκρατικά προπύργια» στις πρόσφατες εκλογές όσο και η προτίμηση των ψηφοφόρων του σε πρόσωπα με ευρύ κοινωνικό εκτόπισμα.

  Κυριαρχία στις ρίζες της παράταξης


   Μολονότι στον χάρτη επικράτησε το μπλε χρώμα, η αποτύπωση της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε νομούς με ιστορικές ρίζες για τη δημοκρατική παράταξη απηχεί την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών και των στεγανών του παρελθόντος, δίνοντας το δαχτυλίδι της συνέχισης των λαϊκών και κοινωνικών αγώνων στον Αλέξη Τσίπρα. Η «κόκκινη» Κρήτη, ορμητήριο επί σειρά ετών του ΠΑΣΟΚ, συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, μεταφέροντας το DNA της παράταξης από τη Χαριλάου Τρικούπη στην Κουμουνδούρου. Ενδεικτικό αυτού αποτελεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε πρώτος και στους τέσσερις νομούς, σημειώνοντας πολύ υψηλά ποσοστά: 37,35% στον νομό Χανίων (γενέτειρα της οικογένειας Μητσοτάκη και με υποψήφια βουλευτή την Ντόρα Μπακογιάννη), 36,99% στον νομό Ρεθύμνης, 43,22% στον νομό Ηρακλείου και 34,57% στον νομό Λασιθίου.
   Η καθαρή επικράτηση του κόμματος απ’ άκρη σ’ άκρη στο νησί (ακόμη κι αν ο εκλογικός νόμος στερεί αρκετές έδρες για τους τοπικούς βουλευτές) αντικατοπτρίζει πλήρως την υποκατάσταση του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας παράλληλα πόσο προωθημένες είναι οι πολιτικές διεργασίες στην κοινωνία για τη συλλογική προοδευτική της έκφραση από την Κουμουνδούρου.
   Το ίδιο πολιτικό συμπέρασμα εξάγεται και από τα εκλογικά αποτελέσματα στον νομό Αχαΐας, γενέθλιο τόπο της οικογένειας Παπανδρέου και ιστορική κοιτίδα της δημοκρατικής παράταξης, όπου επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναδείχτηκε πρώτη δύναμη, συγκεντρώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά του ανά την επικράτεια: 40,27% έναντι 32,43% της Νέας Δημοκρατίας.
   Η καθολική απήχηση του Αλέξη Τσίπρα στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της δημοκρατικής παράταξης στον νομό διαφάνηκε ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Οταν στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στην Πάτρα το ακροατήριο επανέλαβε το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», ο κ. Τσίπρας ανταπάντησε «ο λαός δεν ξεχνά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο συνεχιστής της δημοκρατικής παράταξης», ενώ απευθύνθηκε ανοιχτά στους ψηφοφόρους του παλιού ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας: «Η νυν ηγεσία του κόμματος που διαδέχτηκε το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου έχει συμφωνήσει να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό», καταλήγοντας ότι «δεν μπορεί όταν η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αγκαλιάζει εμένα, εκείνοι να αγκαλιάζουν τον γιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».


   Την ευθεία, άλλωστε, στόχευση του Αλέξη Τσίπρα να ριζώσει στο γόνιμο έδαφος της δημοκρατικής παράταξης, επιλέγοντας να ηγηθεί του ψηφοδελτίου στον νομό, επιβράβευσαν στις κάλπες οι προοδευτικοί πολίτες, εκλέγοντας τρεις (με τον Αλέξη Τσίπρα) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι στην ίδια εκλογική περιφέρεια συμμετείχε ως υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
   Με αυτά τα δεδομένα, η εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τον εμφανή εκλογικό διαγκωνισμό με το ΚΙΝΑΛ στον νομό Αχαΐας, μαρτυρά τη βαθιά και εμπεδωμένη πεποίθηση των ψηφοφόρων της δημοκρατικής παράταξης ότι η «κιβωτός» των αξιών και των αρχών της βρίσκεται στην Κουμουνδούρου και μόνο.
   Η ίδια, ατόφια έκφραση του δημοκρατικού κόσμου μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύει και τα εκλογικά του ποσοστά στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθήνας, όπου συγκέντρωσε 38,6% έναντι 29,69% της ΝΔ, πιάνοντας το νήμα της βενιζελικής παράδοσης της προσφυγιάς και των λαϊκών στρωμάτων, που επί δεκαετίες έδιναν ποσοστά-ρεκόρ στο ΠΑΣΟΚ, έχοντας αναδείξει κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες του Κινήματος με αφετηρία τη Δυτική Αθήνα.

  Το τέλος της «στρατηγικής ήττας»
   Η παγίωση των πολιτικών δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με την κοινωνική πλειοψηφία της δημοκρατικής παράταξης εξηγεί εν πολλοίς και τη διάψευση του δόγματος της «στρατηγικής ήττας» το βράδυ της 7ης Ιουλίου. Παρά τις δημοσκοπικές μετρήσεις και προβλέψεις περί «ολικής κατάρρευσης» του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφιο ποσοστό απόστασης από τη Νέα Δημοκρατία, η διαφορά των δύο κομμάτων έκλεισε σε σχέση με τις ευρωεκλογές.
   Πρωτίστως όμως το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε πρωτιά με ποσοστό 39,85% (και 158 έδρες) έναντι του 31,53% του ΣΥΡΙΖΑ (με 86 έδρες) διαμορφώνει το σκηνικό του μεταμνημονιακού διπολισμού, με την Κουμουνδούρου να κυριαρχεί αδιαμφισβήτητα στο προοδευτικό ημισφαίριο του νέου πολιτικού χάρτη.
   Επιπρόσθετα, η απόσταση μόνο 4 μονάδων από το 35,46% που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2015 από το 31,53% της περασμένης Κυριακής επισφραγίζει την απαίτηση της δημοκρατικής παράταξης για την αποκλειστική της εκπροσώπηση από την Κουμουνδούρου, πιστοποιώντας διά της κάλπης τη μετάβαση της εμπιστοσύνης της ως προς την προάσπιση των κοινωνικών και εργασιακών της κεκτημένων.
   Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στέγασε σε μόνιμη βάση το προοδευτικό ακροατήριο από την πρώτη στιγμή της επισημοποίησης του 31,53% των εθνικών εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση ότι το 2015 λάβαμε ένα δάνειο από τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας, που μας έδωσαν ένα ποσοστό 35% και μας έφεραν στην κυβέρνηση με εντολή να σταματήσουμε την καταστροφική πορεία της λιτότητας και των μνημονίων» και κατέληξε: «Πιστεύω ότι αξιοποιήσαμε αυτό το δάνειο, παρά τα όποια λάθη και τις παραλείψεις μας, γιατί πετύχαμε τον βασικό μας στόχο, να βγάλουμε τη χώρα από το καθεστώς της επιτροπείας».

  Εντολή μετασχηματισμού του κόμματος σε αριστερό ριζοσπαστικό κίνημα


   Την ίδια ώρα, η λευκή επιταγή πολιτικής και προσεχώς κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της δημοκρατικής παράταξης από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία περνά μέσα από την πλήρη αφοσίωση του κομματικού μηχανισμού στην επιτυχία του εγχειρήματος, χωρίς αστερίσκους. Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς να χάσει λεπτό, τη βραδιά των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε «θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου», διευκρινίζοντας ότι το υψηλό εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι δάνειο, αλλά εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό – προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία».
   Η αποφασιστικότητα, μάλιστα, της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να εμπεδωθεί σε όλα τα επίπεδα ως «η μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας» δεν προκύπτει μόνο ως νωπή απαίτηση της λαϊκής ετυμηγορίας, αλλά και ως δυναμική απάντηση στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.
   Ακόμη κι αν μερίδα στελεχών στην Κουμουνδούρου δεν έκρυβε την ευχάριστη έκπληξή της για το τελικό ποσοστό του κόμματος μπροστά στο εύρος και την ένταση του αντιπολιτευτικού πολιτικού και επικοινωνιακού μετώπου, η ανθεκτικότητα της ριζοσπαστικής Αριστεράς αποδείχτηκε τελικά μεγαλύτερη του ορίζοντα των πολιτικών προσδοκιών και των ίδιων των στελεχών της, με το πρόταγμα της ριζικής διεύρυνσης να βγαίνει από την κάλπη σχεδόν ταυτόχρονα με τα κομματικά ψηφοδέλτια.

  Οι πρωτιές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
   - Νομός Ηρακλείου 43,22%
   - Νομός Αχαΐας 40,27%
   - Νομός Αρτας 39,94%
   - Νομός Ξάνθης 39,6%
   - Περιφέρεια Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών 38,6%
   - Περιφέρεια Β΄ Πειραιά 38,22%
   - Περιφέρεια Β΄ Δυτικής Αττικής 36,24%
 
γράφει η Γεωργία Σαδανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.