7 Ιουν 2019

Αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Άρτας επισκέφτηκε το πρότυπο επιχειρηματικό πάρκο Doñana στην Ισπανία

Επιλέχθηκε από τους εταίρους του έργου E-Park ως μελέτη περίπτωσης για καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν επί τόπου για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρίες


   Σε εκπαιδευτική επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία στις 28 και 29 Μαίου 2019, για το έργο E-Parks, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας 2014-2020 συμμετείχαν οι συνεργάτες του Επιμελητηρίου Άρτας.
   Η συγκεκριμένη δράση έλαβε χώρα στο Εθνικό Πάρκο Doñana που βρίσκεται στη νότια Ισπανία, την περιοχή της Ανδαλουσίας, σε προστατευμένη έκταση συνολικής επιφάνειας 543 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το εν λόγω πάρκο επιλέχθηκε από τους εταίρους για Επίσκεψη Εργασίας και λειτούργησε ως μελέτη περίπτωσης για καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν επί τόπου για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρίες.
   Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης οι εταίροι συμμετείχαν σε Συνάντηση με το Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, όπου το προσωπικό παρουσίασε υλικές και άυλες Καλές Πρακτικές, που καθιστούν το πάρκο προσβάσιμο σε ΑμεΑ, ενώ οι εταίροι έθεσαν ερωτήματα. Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Άρτας εστίασαν στα τεχνικά χαρακτηριστικά των υποδομών σε σχέση με τις φυσικές καιρικές συνθήκες και τα χαρακτηριστικά τουριστών, δεδομένου ότι στο πλαίσιο του έργου θα τοποθετηθούν σε φυσικά προστατευμένες περιοχές της Άρτας υποδομές ενημέρωσης τουριστών, οι οποίες θα στοχεύουν πρωτίστως στην εξυπηρέτηση των ΆμεΑ. Το απόγευμα, οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να επικαιροποιήσουν τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του έργου Ε-parks.


   Κατά τη δεύτερη ημέρα, οι εταίροι πραγματοποίησαν πεντάωρη επίσκεψη εργασίας με ειδικό όχημα εντός ορίων του πάρκου, οπού αναλύθηκαν εις βάθος οι διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Φορέας Διαχείρισης για την επίτευξη της βέλτιστης προσβασιμότητας ΑμεΑ. Κατά την επίσκεψη παρουσιάστηκαν από εξειδικευμένο οδηγό φύσης, το δίκτυο μονοπατιών και σημείων παρατήρησης, ποδηλατικές διαδρομές και χώροι για κατασκηνώσεις στη φύση για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ συζητήθηκαν οι μεθοδολογίες σχεδιασμού της σήμανσης και των ειδικών ξεναγήσεων για επισκέπτες με προβλήματα όρασης, ακοής καθώς και κινητικά προβλήματα.


   Στην εκδήλωση συμμετείχαν από το Πανεπιστήμιο της Φότζια ο Giulio Cappelletti και o Michele Milone, από το Gargano National Park η Carmela Strizzi, από το Gargano Reclamation Land Authority ο Giovanni Russo, ο καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Σπυρίδων Συρμακέσης καθώς και η Χριστίνα Νικολακοπούλου και Ιωάννης Αγγέλης από το Επιμελητήριο Άρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.