8 Σεπ 2018

Η ΝΔ θέλει να εφαρμόσει το ασφαλιστικό της Χούντας του Πινοσέτ! Ναι, αυτό που οδήγησε τους συνταξιούχους να τρώνε από τα σκουπίδια!

Για να δούμε, λοιπόν, τι έγινε στη Χιλή με αυτό το "πιο επιτυχημένο παγκοσμίως" σύστημα, που απεργάζονται


   Ο δικτάτορας Πινοσέτ είναι πιο γνωστός από το ότι του άρεσε να πετάει από αεροπλάνο όσους ήταν αντίθετοι με την Χούντα, φοιτητές, παιδιά, διαδηλωτές. Όμως, αυτό που τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή στους νεοφιλελεύθερους, ήταν το ασφαλιστικό σύστημα που εφάρμοσε, που δημιούργησε ένα ολιγοπώλιο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, με το 80% των συνταξιούχων να φτωχοποιούνται και τις ασφαλιστικές εισφορές να καταλήγουν αντί στον κουμπαρά τους, στον κουμπαρά των Offshore.
   Γι αυτό, άλλωστε, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, σε συνέντευξή του στο News 24/7 Radio, δήλωσε ότι, όταν η ΝΔ θα πάρει την εξουσία, (σ.σ. λαός φυλάξοι) «θα δώσουμε την δυνατότητα της επικουρικής ασφάλισης, από έναν προσωπικό κουμπαρά. Ο πρώτος που εφάρμοσε αυτό το σύστημα, που ήταν το πιο επιτυχημένο παγκοσμίως, ήταν ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή».
   Για να δούμε, λοιπόν, τι έγινε στη Χιλή με αυτό το "πιο επιτυχημένο παγκοσμίως" σύστημα, που απεργάζονται:
   Το ασφαλιστικό μοντέλο στη Χιλή είναι έμπνευση της σχολής του Σικάγου με εκφραστές το Μίλτον Φρίντμαν και τα παιδιά του (Chicago boys) και εφαρμόστηκε το 1981. Είναι γνωστό ως «τριφασικό σύστημα» και οι πυλώνες του –σε διάφορες παραλλαγές – είναι οι εξής:
   1. Ο πρώτος πυλώνας είναι η «εθνική σύνταξη», που καλύπτεται απ΄ τη γενική φορολογία.
   2. Ο δεύτερος πυλώνας χρηματοδοτείται από υποχρεωτικές εισφορές.
   3. Ο τρίτος πυλώνας βασίζεται στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και είναι οργανωμένος σε επαγγελματική βάση (επαγγελματικά ταμεία) ή είναι απολύτως ιδιωτική ασφάλιση.
   Η «ελεύθερη επιλογή συστήματος σύνταξης» οδήγησε σε έξι ασφαλιστικά μονοπώλια, που για 35 χρόνια λυμαίνονται τις ασφαλιστικές εισφορές εκατομμυρίων Χιλιανών εργαζομένων, οδηγώντας τους συνταξιούχους στη φτώχεια
   Τα έξι συνταξιοδοτικά μονοπώλια είναι γνωστά στη Χιλή με το ακρωνύμιο «AFP». Ανάμεσά τους είναι οι ασφαλιστικοί όμιλοι «ΜetLife» και «Principal Financial Group».
   Υπολογίζεται ότι μεταξύ 2007 και 2014, το 80% των συντάξεων στη Χιλή ήταν πολύ χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό και το 44% αυτών κάτω από το όριο της φτώχειας.
   Αυτό εξηγεί γιατί τουλάχιστον 61% των συνταξιούχων στη Χιλή θέλει κατάργηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων και επαναφορά των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.