14 Απρ 2018

Ξεκινά τον Σεπτέμβριο και στην Ήπειρο η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση

Το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί μια βασική επιστημονική και παιδαγωγική απαίτηση και ικανοποιεί ένα πάγιο και διαρκές αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, εδώ και 32 ολόκληρα χρόνια

   Και επίσημα ανακοίνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου ότι, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και κυρίως με τους Δήμους όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου, είναι σε θέση να ανακοινώσει την καθολική εφαρμογή του Ν. 4521/2018 σε ό,τι αφορά τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση στα σχολεία αρμοδιότητάς της, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2018-2019.
   Η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση είναι μια σύγχρονη παιδαγωγική ανάγκη και θεωρείται ως ένας ιδιαίτερα ισχυρός και θετικός παράγοντας εξέλιξης του παιδιού σε όλους τους τομείς ανάπτυξής του. Το Νηπιαγωγείο άλλωστε είναι κομμάτι από τον κορμό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενταγμένο σε ένα αδιαίρετο από πλευράς στόχων, δυναμικής και λειτουργικότητας εκπαιδευτικό σύστημα με κατεύθυνση τέτοια που να δείχνει σεβασμό στην προσωπικότητα του παιδιού και τις ιδιαίτερες αναπτυξιακές ανάγκες του.
   Το Υπουργείο Παιδείας, με τον Ν. 4521/2018, υλοποιεί μια βασική επιστημονική και παιδαγωγική απαίτηση και ικανοποιεί ένα πάγιο και διαρκές αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας.
   Η θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγή και εκπαίδευσης αποτελεί αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος, εδώ και 32 ολόκληρα χρόνια, όταν στο Ν. 1566/85 προβλεπόταν διετής φοίτηση στα Νηπιαγωγεία. Αντίστοιχα και στο Π.Δ 200/98 προβλέπεται διετής φοίτηση. Με το Ν. 3518/2006 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για ένα έτος στο νηπιαγωγείο, ύστερα από απεργία 6 εβδομάδων.
   Το Νηπιαγωγείο είναι ενταγμένο στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το πρώτο σχολείο, με καθαρά εκπαιδευτικό περιεχόμενο και εξειδικευμένο προσωπικό, που ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου και απευθύνεται στις ηλικίες 4 έως 6 ετών. Ήδη η πλειοψηφία των προνηπίων φοιτούν στα νηπιαγωγεία, και είναι διαχρονικό αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος η ίδρυση των απαραίτητων νηπιαγωγείων ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν να εγγραφούν στο δημόσιο νηπιαγωγείο, όπως έχουν δικαίωμα.
   Είναι αποδεδειγμένο από διεθνείς έρευνες ότι η υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στην πρώτη σχολική ηλικία λειτουργεί αντισταθμιστικά ιδαίτερα στα παιδιά που προέρχονται από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα ή έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ομαλή μετάβαση στο Δημοτικό Σχολείο και περιορίζει τη σχολική αποτυχία . Το Νηπιαγωγείο αποτελεί αναπόσπαστο και θεμελιακό κομμάτι της εκπαίδευσης με συνέχεια και σύνδεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.