17 Μαρ 2018

Οι «χρησμοί» της Αρχαίας Δωδώνης οδεύουν προς UNESCO

Διεθνές ενδιαφέρον για τα μοναδικά ενεπίγραφα μολύβδινα ελάσματα, με τα οποία οι πιστοί ρωτούσαν για όσα τους απασχολούσαν


   Με μία σημαντική πρωτοβουλία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμπίπτει ο εορτασμός των δέκα χρόνων από την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου!
   Πρόκειται για μία ιδέα που είχε γεννηθεί εδώ και καιρό και φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά. Δεν είναι άλλη από την διαδικασία ένταξης στον κατάλογο της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου» των χρηστηρίων μολύβδινων ελασμάτων της Αρχαίας Δωδώνης. Αξιοσημείωτο είναι ότι δύο χιλιάδες ελάσματα, από το σύνολο αυτών που είχαν ανακαλυφθεί, φυλάσσονται σήμερα στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου.
   Τα ελάσματα ήταν αυτά που έτυχαν διεθνούς προβολής κατά την θεματική έκθεση, αφιερωμένη στην Αρχαία Δωδώνη, που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.
   Συνολικά έχουν ανακαλυφθεί πάνω από πέντε χιλιάδες ελάσματα, ερωτήματα δηλαδή χαραγμένα πάνω σε μολύβδινες πλάκες. Ερωτήματα για το εμπόριο, τα χρέη, τα περιουσιακά, τα δικαστήρια, την υγεία, την απόκτηση παιδιών, τον γάμο και την προίκα.. Αλλά και ερωτήματα από βασιλείς κι άρχοντες που περίμεναν την θεική απάντηση για την έκβαση της μάχης, της εκστρατείας, την τύχη του οίκου.
   Η βελανιδιά της Δωδώνης «μίλησε» για πρώτη φορά αποκαλύπτοντας την ταυτότητα ενός κλέφτη προβάτων και αφού για αιώνες απαντούσε σε αγωνιώδη ερωτήματα βασιλιάδων όπως ο Πύρρος και απλών θνητών σαν τη Μύρτα, έδωσε έναν από τους τελευταίους της χρησμούς στον Ιουλιανό τον Παραβάτη το 362 μ.Χ.
   Λίγα χρόνια αργότερα κάποιος έκοψε το δέντρο και το ιερό εγκαταλείφθηκε, ενώ πάνω στα ερείπιά του χτίστηκε χριστιανική εκκλησία.
   Η μοναδικότητα του αυθεντικού υλικού, των ενεπίγραφων μολύβδινων ελασμάτων από το Μαντείο του Δία στη Δωδώνη, προκάλεσε ζωηρό ερευνητικό ενδιαφέρον, που οδήγησε σε σημαντικά αποτελέσματα και εξακολουθεί να απασχολεί πολλούς ερευνητές, οι οποίοι αναζητούν και άλλα νέα συμπεράσματα.


   Πρόσφατη έκδοση της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας για το θέμα, εμπλούτισε τα έως τώρα δεδομένα, «από τη στιγμή που οι επιστήμονες βρέθηκαν με τέσσερις χιλιάδες διακόσιες δεκαέξι επιγραφές μολύβδινων ελασμάτων, να αναμετρήσουν την επιχειρηματολογία και τις απόψεις, τις οποίες είχαν διαμορφώσει με τα λίγα γνωστά ελάσματα από το παρελθόν».
   Επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα, έχουν δημοσιεύσει πρωτότυπες μελέτες, σχετικές με τα ερωτήματα των χρησμών του Μαντείου της Δωδώνης.
   Η μοναδικότητά τους λοιπόν όχι μόνο για τον Ελλαδικό χώρο αλλά και το διεθνές ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν, αποτελούν τα «δυνατά» χαρτιά στον δρόμο προς ένταξη στην UNESCO.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.