14 Μαρ 2018

Επικοινωνιακή... «μούφα» η Προγραμματική Σύμβαση για το Επιχειρηματικό-Βιομηχανικό πάρκο Άρτας!

- Χαρτιά χωρίς αντίκρυσμα βρήκε ο Γιάννης Γκολομάζος
- "Ουδέν έπραξε ο πρώην"
- Αιχμές πρώην μελών του ΔΣ, ότι τη χρησιμοποίησε για επικοινωνιακούς σκοπούς, προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητά του για βουλευτής με Ν.Δ.

   Η δημιουργία Επιχειρηματικού-Βιομηχανικού πάρκου στην Άρτα, αποτελεί ένα διακαή πόθο των επιχειρηματιών της περιοχής, αλλά και μια... πονεμένη ιστορία, καθώς, τα τελευταία 35 χρόνια, το πάγιο αίτημα παραμένει ανεκπλήρωτο, αν και μονίμως πάρκο ακούμε και πάρκο δεν βλέπουμε.
   Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επαγγελματίες, που δεν έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευθούν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εγκατάσταση σε ένα Επιχειρηματικό-Βιομηχανικό πάρκο.
   Πριν μερικά χρόνια φάνηκε πως κάτι κινείται, υπογράφηκε μάλιστα και Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Επιμελητηρίου, της Περιφέρειας και του Δήμου και όλα έδειχναν ότι είμαστε έτοιμοι να μπούμε στην τελική ευθεία υλοποίησης του πάρκου.
   Ήταν, όμως, όντως έτσι τα πράγματα; Δυστυχώς -και πλέον μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα όχι. Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας ΗΧΩ της Άρτας, το ρεπορτάζ της οποίας αντιγράφω:

Προγραμματική Σύμβαση για το Επιχειρηματικό-Βιομηχανικό Πάρκο Άρτας 
-Βρήκε μόνο χαρτιά ο Γιάννης Γκολομάζος
-Ουδέν έπραξε ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας
-Τι λέει η αλληλογραφία Καχριμάνη-Τσιρογιάννη
Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, τις υπογραφές, τις επιτόπιες επισκέψεις, αλλά και τις εν Αθήναις συναντήσεις και συσκέψεις, με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας θα προωθούσε την κατασκευή του Επιχειρηματικού-Βιομηχανικού πάρκου Άρτας, με συνέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Αρταίων.
Όλα αποδεικνύονται «μούφα», αφού όπως ένας εκ των «εταίρων» της κατασκευής παραδέχεται «…ήδη έχει παρέλθει άπρακτος ιδιαίτερα μεγάλος χρόνος από την ημερομηνία υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης για την σύνταξη των μελετών και του φακέλου για τη δημιουργία του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙ.ΠΑ.) στην Άρτα».
Το θέμα, ανακίνησε ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας, ο Γιάννης Γκολομάζος, που από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, ενδιαφέρθηκε να μάθει, σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες, για ένα αίτημα των Επιχειρήσεων της Άρτας, που έρχεται από τη δεκαετία του ’80 και ποτέ δεν προχώρησε πέρα απ’ το σημείο… «μηδέν»! Το μόνο που βρήκε, ήταν συμβάσεις και υπογραφές χωρίς κανένα αντίκρισμα αφού όλα έμειναν στα συρτάρια.
Η υπογραφείσα Προγραμματική Σύμβαση για το Επιχειρηματικό/Βιομηχανικό πάρκο Άρτας από 5-4-2017, όπως λένε πρώην μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Άρτας, μάλλον χρησιμοποιήθηκε από τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας, για επικοινωνιακούς σκοπούς, προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητά του για βουλευτής, με τη Νέα Δημοκρατία, αφού από την ημέρα εκείνη και μετά, ουδέν έπραξε ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες των μελετών και ότι άλλο απαιτούνταν για την υλοποίηση της σύμβασης, ούτε πίεσε, δημοσίως ή ιδιωτικώς, ώστε να εκκινήσει η εκπόνηση μελετών.
Οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις καταλογίζονται στον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου, αφού εκείνος ήταν που πίεσε να επιλεγεί η θέση «Κρικούκια», την οποία είχε απορρίψει η ΕΤΒΑ εδώ και πάνω από 10 χρόνια, στην οποία εργάζονταν ως σύμβουλος ο νυν Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, ο οποίος συμμετείχε στην επιλογή της θέσης για το Βιοτεχνικό Πάρκο (όπως το έλεγαν το 2005-2006), και είχαν καταλήξει στα βοσκοτόπια της Καλαμιάς. 
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο Γιάννης Γκολομάζος, προκάλεσε και την επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος Αρταίων, προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, από τον οποίο ζητούσε αλλαγή κάποιων όρων της αρχικής σύμβασης, ώστε να ξεκινήσουν ξανά οι διαδικασίες για το ΕΠ.ΠΑ., που έμειναν στις υπογραφές.
Όμως όπως επισημαίνει στην απαντητική του επιστολή ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, προς τον Δήμαρχο Αρταίων, σε αυτό το σημείο –το σημείο μηδέν, δηλαδή- μπορεί να βρεθεί ξανά το Επιχειρηματικό Πάρκο, λέγοντας πως «το αίτημα που υποβάλλεται για ενοποίηση των τριών μελετών σε µια προκαταρκτική μελέτη, ουσιαστικά απαιτεί την έναρξη των διαδικασιών από μηδενική βάση».
Η επιστολή Δημάρχου
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, επικαλείται και τη σύμφωνη γνώμη του νέου προέδρου στο Επιμελητήριο Άρτας του Γιάννη Γκολομάζου και ζητά τα εξής: «Τροποποίηση προγραμματικής σύμβασης για Επιχειρηματικό πάρκο Άρτας. Σχετ. η από 5-4-2017 προγραμματική σύμβαση για «Προετοιμασία φακέλου για την δημιουργία Βιομηχανικού πάρκου (ΒΙ.ΠΑ) στο Νομό Άρτας»
Σε συνέχεια της παραπάνω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Αρταίων και του Επιμελητηρίου Άρτας δόθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου και εγράφησαν στον προϋπολογισμό του Δήμου Αρταίων ποσό 33.451,83 ευρώ (με ΦΠΑ 24%) για σύνταξη «Μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατασκευής επιχειρηματικού πάρκου Άρτας», ποσό 30.878,60 ευρώ (με ΦΠΑ 24%) για σύνταξη «Μελέτης τεχνικής οργάνωσης κατασκευής Επιχειρηματικού πάρκου Άρτας» και 24.800,00 ευρώ με ΦΠΑ 24% για «Σύνταξη φακέλου σκοπιμότητας - βιωσιμότητας κατασκευής επιχειρηματικού πάρκου Άρτας», ορίζοντας κάθε φορά ποιος είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση της κάθε μελέτης ή Υπηρεσίας. Σύνολο κόστους 89.130,43 ευρώ με ΦΠΑ 24%.
Επειδή η υπηρεσία μας, ως διευθύνουσα υπηρεσία υλοποίησης των μελετών, διαβλέπει κίνδυνο μη συμβατότητας μεταξύ των ξεχωριστών μελετών και υπηρεσιών, προτείνει αυτές όλες να ενοποιηθούν και να προκύψει μία συνολική προκαταρκτική μελέτη που θα περιλαμβάνει και τα τρία σκέλη των παραπάνω μελετών και υπηρεσιών. Με αυτό τον τρόπο κερδίζουμε χρόνο (προκήρυξη μιας μελέτης και όχι δύο) δημιουργούμε έναν κοινό στόχο από μελετητές διάφορων ειδικοτήτων που θα αναλάβουν και την ευθύνη της συγκεντρωτικής συνολικής πρότασης, μειώνοντας την πιθανότητα αστοχίας του εγχειρήματος.
Επίσης πιστεύουμε ότι το κόστος της συνολικής μελέτης μετά την ενοποίηση μπορεί να μειωθεί, διότι αυτός που θα μελετήσει την τεχνική οργάνωση είναι εύκολο να κατευθύνει έναν οικονομολόγο στη σύνταξη του φακέλου σκοπιμότητας βιωσιμότητας, από το να την ξεκινήσει κάποιος μόνος του από την αρχή και να συλλέξει στοιχεία.
Για όλα τα ανωτέρω έχει ενημερωθεί και συμφωνεί και ο νέος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Κος Ιωάννης Γκολομάζος. Παρακαλούμε για την έγκρισή σας.
Απάντηση Καχριμάνη
Απαντώντας στο µε αριθµ. Πρωτ. 2849/20-2-2018 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αρταίων, ο Αλ. Καχριμάνης αναφέρει τα εξής: 
«Σε απάντηση των όσων αναφέρονται στο ανωτέρω σχετικό, θέλουμε να επισημάνουμε ότι ήδη έχει παρέλθει άπρακτος ιδιαίτερα μεγάλος χρόνος από την ημερομηνία υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης για την σύνταξη των μελετών και του φακέλου για τη δημιουργία του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙ.ΠΑ.) στην Άρτα. 
Το αίτημα που υποβάλλεται -σχεδόν ένα χρόνο μετά -για ενοποίηση των τριών μελετών σε µια προκαταρκτική μελέτη, ουσιαστικά απαιτεί την έναρξη των διαδικασιών (εγκρίσεις πιστώσεων, σύναψη προγραμματικής σύμβασης) από μηδενική βάση, που θα επιφέρει νέες καθυστερήσεις στη ολοκλήρωση του φακέλου. 
Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους του ζητήματος, θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί η υπάρχουσα προγραμματική σύμβαση και να διευθετηθούν στη συνέχεια όποια τυχόν ζητήματα προκύψουν».
Η σύμβαση
Στο άρθρο 3 της σύμβασης, σημειώνεται πως «η παρούσα Προγραμματική Σύμβαση αφορά τα σύνολο των ενεργειών, δράσεων, μελετών και εγκρίσεων που απαιτούνται να γίνουν -εκπονηθούν-ληφθούν, προκειμένου να καταδειχτεί η σκοπιμότητα δημιουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Β’ (Ε.Π.) καθώς και η καταλληλότητα της δημοτικής έκτασης στη θέση «Κρικούκια» Τ.Κ. Αμμοτόπου, η οποία στη συνέχεια θα παραχωρηθεί οριστικά μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».
Ως σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι «η επίτευξη των κοινών στόχων και σκοπών που αφορά στη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας (Ε.Π). Ειδικότερα, σημαντικό ζήτημα αποτελεί η προώθηση και στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, η τόνωση της τοπικής οικονομίας, η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής».
ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Οι πόροι για την υλοποίηση του αντικειμένου της παρούσης, συνολικού προϋπολογισμού 71.879,38 ευρώ χωρίς ΦΠΑ 24% (89.130,43 ευρώ με ΦΠΑ 24%) θα βαρύνουν, το έργο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με κωδικό: 2008ΕΠ03000013 και τίτλο: «Προετοιμασία φακέλου για την δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙ.ΠΑ) στο Νομό Άρτας», συνολικού προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ.
Ήδη με την έκδοση των αποφάσεων του Περιφερειάρχη περί έγκρισης διάθεσης πίστωσης εγγράφθηκε στον προϋπολογισμό του Δήμου Αρταίων η πίστωση των 89.130,43 ευρώ με ΦΠΑ 24%) και συγκεκριμένα στους κάτωθι ΚΑ ως εξής:
-64-6737.001: «Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατασκευής επιχειρηματικού πάρκου Άρτας (υλοποίηση μέσω προγραμματικής σύμβασης με Περιφέρεια Ηπείρου και Επιμελητήριο Άρτας)», ποσού 33.451,83 ευρώ με ΦΠΑ 24%
-64-6737.002: «Μελέτη τεχνικής οργάνωσης κατασκευής επιχειρηματικού πάρκου Άρτας (υλοποίηση μέσω προγραμματικής σύμβασης με Περιφέρεια Ηπείρου και Επιμελητήριο Άρτας)», ποσού 30.878,60 ευρώ με ΦΠΑ 24%
-64-0737.003: «Σύνταξη φακέλου σκοπιμότητας - βιωσιμότητας κατασκευής επιχειρηματικού πάρκου Αρτας (υλοποίηση μέσω προγραμματικής σύμβασης με Περιφέρεια Ηπείρου και Επιμελητήριο Άρτας)», ποσού 24.800,00 ευρώ με ΦΠΑ 24%. Η διαχείριση των πιστώσεων θα γίνεται σύμφωνα με τη νομοθεσία.
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ
Οι φορείς που συμμετέχουν στην προγραμματική σύμβαση αναλαμβάνουν τα εξής:
1. Ο Δήμος Αρταίων αναλαμβάνει:
Α. Να ενεργήσει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προκειμένου να εκπονηθεί η Μελέτη: «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας», προϋπολογισμού 26.977,28 ευρώ χωρίς ΦΠΑ 24%, (33.451,83 ευρώ
με ΦΠΑ 24%), με την οποία θα τεκμηριώνεται η προτεινόμενη θέση και η συμβατότητα με τις χρήσεις γης της περιοχής του Ε.Π.
Β. Την παραχώρηση της δημοτική έκτασης που θα προσδιορισθεί ως κατάλληλη για την δημιουργία του Ε.Π.
Γ. Ορίζει την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αρταίων ως Διευθύνουσα Υπηρεσία για τη μελέτη: «Μελέτη Τεχνικής Οργάνωσης κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας», προκειμένου να υποστηρίξει τεχνικά το Επιμελητήριο Άρτας στις διαδικασίες εκπόνηση της.
Δ. Να έχει την οικονομική διαχείριση όλων των δημοσίων συμβάσεων της παρούσης προγραμματικής σύμβασης με κονδύλια που θα πιστώνονται στο έργο με κωδικό 2008ΕΠ03000013. Η πληρωμή προς το Επιμελητήριο Άρτας ειδικότερα, θα γίνεται απολογιστικά και θα προχωρά τμηματικά εφόσον συνοδεύεται από όλα τα απαιτούμενα παραστατικά στοιχεία, θεωρημένα αρμοδίως, που θα πιστοποιούν το είδος, και το ύψος των πραγματοποιηθεισών δαπανών. 
Ε. Να συμμετέχει με έναν εκπρόσωπο του στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης και να παρέχει κάθε βοήθεια για την υλοποίηση όσων προβλέπονται στην σύμβαση αυτή.
2. Το Επιμελητήριο Άρτας αναλαμβάνει:
Α. Να ενεργήσει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την υλοποίηση των παρακάτω:
i. Δημόσια σύμβαση για την εκπόνηση της υπηρεσίας: «Σύνταξη φακέλου σκοπιμότητας/βιωσιμότητας κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας», προϋπολογισμού 20.000,00 ευρώ χωρίς ΦΠΑ 24%, (24.800,00 ευρώ με ΦΠΑ 24%).
Όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την ανάθεση, την παρακολούθηση και την παραλαβή της σύμβασης της υπηρεσίας θα διενεργηθούν από το Επιμελητήριο που θα έχει και την ευθύνη συγκρότησης των αναγκαίων επιτροπών.
ii. Δημόσια σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης: «Μελέτη Τεχνικής Οργάνωσης κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας», που θα περιλαμβάνει:
-Τη Χωροταξική Κατανομή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων
-Σχέδια διάταξης και περιγραφής έργων υποδομής, κοινοχρήστων χώρων, κ.λ.π
-Εκτίμηση κόστους έργων
Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 24.902,10 ευρώ χωρίς ΦΠΑ 24%, (30.878,60 ευρώ με ΦΠΑ 24%).
Το Επιμελητήριο Άρτας ορίζεται ως προϊσταμένη αρχή για την εκπόνηση της μελέτης και θα έχει την ευθύνη για την λήψη όλων των αναγκαίων αποφάσεων του Δ.Σ. για τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ανάθεση και την παραλαβή της σύμβασης της τεχνικής μελέτης.
Β. Να συμμετέχει με ένα εκπρόσωπο του στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης και να παρέχει κάθε βοήθεια για την υλοποίηση όσων προβλέπονται στην παρούσα προγραμματική σύμβαση. 
3. Η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει:
Α. Τη χρηματοδότηση του, εν θέματι έργου, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (με κωδικό: 2008ΕΠ03000013 και τίτλο: «Προετοιμασία φακέλου για την δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙ.ΠΑ) στο Νομό Αρτας», συνολικού προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ)
Β. Να ορίσει υπόλογο διαχειριστή τον Δήμο Αρταίων δια της Οικονομικής του Υπηρεσίας 
Γ. Να διαθέτει τα ως άνω ποσά για τις προαναφερόμενες μελέτες απολογιστικά με την προσκόμιση των απαιτούμενων παραστατικών στοιχείων και εγγράφων, θεωρημένων αρμοδίως, που θα πιστοποιούν το είδος και το ύψος των πραγματοποιηθεισών δαπανών. 
Δ. Να συμμετέχει με ένα εκπρόσωπο της στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης και να παρέχει κάθε βοήθεια για την υλοποίηση όσων προβλέπονται στην παρούσα προγραμματικά σύμβαση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.