24 Δεκ 2017

Τα Σπάργανα του Χριστού, οι παραδοσιακές Ηπειρώτικες τηγανίτες - VIDEO

Το πιο σημαντικό έθιμο της Ηπείρου, που αναφέρεται και στα τοπικά κάλαντα


   Το πιο σημαντικό έθιμο της Ηπείρου, που μάλιστα αναφέρεται και στα τοπικά κάλαντα, είναι τα σπάργανα του Χριστού. Τα σπάργανα δεν είναι άλλο από τηγανίτες στην πλάκα, ένα νοστιμότατο τοπικό γλύκισμα, μελωμένο με ζαχαρόνερο και πασπαλισμένο με καρύδια και κανέλα και τις έφτιαχναν την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν όλη η οικογένεια ήταν μαζεμένη κοντά στο αναμμένο τζάκι. Εκεί έψηναν τις τηγανίτες, πάνω σε πυρωμένη πλάκα.
   Τα "Σπάργανα" (τηγανίτες), συμβόλιζαν τα σπάργανα του Χριστού στη Φάτνη. Στο κατὰ Λουκάν Ευαγγέλιο μιλάει για τη φάτνη και τα σπάργανα: «Καὶ ἐσπαργάνωσεν αὐτὸν καὶ ἀνέκλινεν αὐτὸν ἐν τῇ φάτνῃ». Και λίγο παρακάτω η φάτνη και τα σπάργανα είναι τα σημάδια που έδωσε ο άγγελος στους τσομπάνηδες για ν᾿ αναγνωρίσουν τον Σωτήρα: «Καὶ τοῦτο ὑμῖν τὸ σημεῖον εὐρήσετε βρέφος ἐσπαργανωμένον, κείμενον ἐν φάτνῃ».
   Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, την Παραμονή των Χριστουγέννων, πολύ νωρίς το πρωί, οι νοικοκυρές στα χωριά της Ηπείρου, συνήθιζαν να φτιάχνουν τις τηγανίτες στην πλάκα, οι οποίες ήταν μελωμένες με ζαχαρόνερο (ή μέλι), καρύδια και κανέλα και αποτελούσαν ένα τοπικό γλύκισμα της περιοχής.
   Πρόκειται για μια πεντανόστιμη "στίβα" από τηγανίτες ψημμένες στο τζάκι σε πυρωμένη πέτρα. Αν πάλι δεν έχεις τζάκι, δοκίμασε ένα αντικολλητικό τηγάνι...
πηγή
   Ακούστε στο video από τα ομορφότερα παραδοσιακά Ηπειρώτικα κάλαντα των Χριστουγέννων, που αναφέρεται στα σπάργανα:
Ελάτε εδώ γειτόνισσες,
και εσείς γειτονοπούλες μου,
τα σπάργανα να φτιάξουμε,
και το Χριστό ν’ αλλάξουμε.
Τα σπάργανα για τον Χριστό,
ελάτε όλες σας εδώ.
Να πάμε να γυρίσουμε,
τα μάγια να σκορπίσουμε,
να δούμε και την Παναγιά,
όπου μας φέρνει την χαρά.
Γεννιέται στα τριαντάφυλλα,
κοιμάται μες στα λούλουδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.