9 Δεκ 2017

Μια σούμα από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Η πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια


   Ας κάνουμε μια μικρή σούμα από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, την οποία Μητσοτάκης-Γεννηματά-ΜΜΕ είχαν φροντίσει να προκαταλάβουν ως περίπου εθνική "τραγωδία", για να λάβουν τελικά μια "φάπα" εθνικών διαστάσεων, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε εάν είναι πραγματικά τόσο "λίγοι" ή απλά, μπροστά στα κομματομιντιακά τους συμφέροντά δεν υπολογίζουν ούτε τα εθνικά συμφέροντα...
   Έχουμε και λέμε:
   α) Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε μπροστά στον Τούρκο όσα δεν είχε πει κανένας προκάτοχός του, σηκώνοντας ψηλά την Ελλάδα και τους Έλληνες
   β) Ο Ερντογάν, μπροστά στην ξεκάθαρη στάση του Τσίπρα, δέχθηκε ότι δεν υπάρχει θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης, κάνοντας πίσω απ' όσα είχε πει 2 μέρες νωρίτερα στην συνέντευξη στο ΣΚΑΪ (βρε, τον ΣΚΑΪ, όποια κακιά πέτρα και να σηκώσεις, από κάτω θα τον βρεις
   γ) Ο Ερντογάν είπε ότι η μουσουλμανική μειονότητα είναι πομακικής, ρομά και τουρκικής καταγωγής και παραδέχθηκε ότι τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ελληνικού κράτους
   δ) Στην Κομοτηνή, ο Ερντογάν είπε σε 1000 συγκεντρωμένους (10.000 περίμενε και αυτός και τα κανάλια, που ήλπιζαν σε μια "στραβή", -για ελληνικά κανάλια μιλάω, ε;- ότι "Είστε πολίτες της Ελλάδας. Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία"
   ε) Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Κασουλίδης είπε: "Πολύ σωστά μπήκε η Ελλάδα στον διάλογο. Στην Αθήνα δόθηκαν αποστομωτικές απαντήσεις στον Ερντογάν"
   στ) Αμερική, Κομισιόν, Γερμανία έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.
   Πέρα απ' όλα αυτά, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την κρίση στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και την συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της περιοχής. Η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε. μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων.
   Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοβουλίες που αποκλιμακώνουν την ένταση και διευρύνουν τους πολιτικούς και διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης είναι όχι μόνο σημαντικές, αλλά επιβεβλημένες.
   Με την επίσκεψη αυτή έγινε ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης των δύο χωρών για την επίλυση προβλημάτων, αλλά μπορεί να ανοίξει και μια νέα σελίδα στις διμερείς μας σχέσεις, καθώς ήταν η πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια.
   Όποιος δεν το βλέπει αυτό, μάλλον έχει κάτι άλλο στο νου του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.