20 Δεκ 2017

Βαθιά ανάσα 4 εκατ. ευρώ σε 7.500 Αρτινούς αγρότες- κτηνοτρόφους

Μπήκαν τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

   Επιπλέον ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αποτελούν τα περίπου 4 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκαν για την εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης οικονομικού έτους 2017, την περασμένη εβδομάδα.
   Το ποσό αφορούσε σε περίπου 7.500 δικαιούχους αγρότες κτηνοτρόφους και αποτελούσε την δεύτερη και εξοφλητική δόση των γνωστών και ως «δικαιωμάτων», από το υπόλοιπο του ποσού της βασικής ενίσχυσης και το λεγόμενο «πρασίνισμα».
   Το ποσό που πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στο νομό, ως δεύτερη δόση και εξόφληση της Ενιαίας ενίσχυσης, ήταν περίπου ίσο με την πρώτη δόση που είχε καταβληθεί τον Οκτώβριο, αποτελώντας μια οικονομική ανάσα και κυρίως ενίσχυση στην τοπική οικονομία. Το ποσό αυτό θα συμβάλει ώστε να καλυφτεί και μέρος των εξόδων καλλιεργητικής φροντίδας που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την συλλογή και των τελευταίων ποσοτήτων εσπεριδοειδών που εξακολουθούν να βρίσκονται στο στάδιο της διακίνησης.
   Στο μεταξύ, δυο εβδομάδες νωρίτερα είχε καταβληθεί το σύνολο των υπολοίπων αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ, που αφορούσε στο 11% για ζημιές το 2016 και το υπόλοιπο 20% για ζημίες του Ιανουαρίου 2017. Το μεγαλύτερο μέρος ίσο με το 80% της αποζημίωσης για τις ζημίες του παγετού του Ιανουαρίου 2017 είχε καταβληθεί τον περασμένο Ιούνιο. Με τη νεότερη πληρωμή, έγινε εξόφληση από τον ΕΛΓΑ σε όποιες αποζημιώσεις αφορούσαν ασφαλισμένους παραγωγούς αγρότες –κτηνοτρόφους στην Άρτα.
  Αναθερμάνθηκε η ζήτηση
   Σε ότι αφορά την διακίνηση εσπεριδοειδών ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκος Γκίζας, επισήμανε ότι εξακολουθεί η συλλογή και εμπορία όπως και η εξαγωγή. Όπως πάντα έτσι και φέτος ενόψει των Χριστουγέννων άρχισε να αυξάνεται κάπως η ζήτηση σε εσπεριδοειδή κυρίως στις χώρες της Ευρώπης όπου διακινούνται ποσότητες Αρτινών εσπεριδοειδών. Το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκε μια μείωση στην ζήτηση, κοινώς «σημειώθηκε μια κοιλιά», όμως τα Χριστούγεννα έδωσαν νέα ώθηση.
   Έτσι συμβαίνει πάντα, όμως φέτος όσοι ασχολούνται με την εξαγωγή εσπεριδοειδών έχουν το μάτι στραμμένο και στην Ισπανία όπου υπήρξε μεγάλη παραγωγή και υπάρχει σχετικός ανταγωνισμός στην εξασφάλιση ευρωπαϊκών αγορών.
   Έως σήμερα, πάντως, εκτιμάται ότι έχει μαζευτεί και διακινηθεί περίπου το 40% με 50% της παραγωγής σε μανταρίνια και ομφαλοφόρα πορτοκάλια με τον κ. Γκίζα να δηλώνει «η ευχή μας είναι να εξακολουθήσει χωρίς απρόοπτα καιρικά προβλήματα ή άλλα, η διαδικασία συλλογής και εμπορίας, δηλαδή αν έχουμε μια ομαλή πορεία στην όλη διαδικασία τόσο μέσα στις γιορτές όσο και μετά.
  Σε κτηνοτρόφους 
   Αποζημιώσεις ύψους 1.042.583,10 ευρώ κατέβαλε ο ΕΛ.Γ.Α. τη Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017, σε 1.081 δικαιούχους κτηνοτρόφους. Ειδικότερα, οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν την εκκαθάριση των αποζημιώσεων ζημιών Ζωικού Κεφαλαίου για τα έτη ζημιάς 2016 και 2017. Το ποσό για στην Ήπειρο είναι 149.698,80 ευρώ και η κατανομή, ανά Νομό, είναι:
- Άρτας: 26.796,70
- Θεσπρωτίας: 30.485,50
- Ιωαννίνων: 66.287,60
- Πρέβεζας: 26.129,00
πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.