2 Οκτ 2016

Οι μόνοι που φοβούνται τους κανόνες είναι όσοι έχουν να κρύψουν πράγματα ή ήδη κρύβουν σκελετούς στην ντουλάπα τους

Οι κανόνες και η τηλεόραση

   Με την οριστικοποίηση των 4 υπερθεματιστών και την καταβολή της πρώτης δόσης που αντιστοιχεί στον κάθε νέο καναλάρχη ολοκληρώθηκε ο πρώτος και σημαντικότερος κύκλος της αδειοδότησης, αλλάζοντας το τοπίο του τηλεοπτικού χάρτη στη χώρα μας και βάζοντας τέρμα σε ένα άναρχο καθεστώς που διαρκούσε επί 27 χρόνια.
   Τα νέα δεδομένα διαφάνειας είναι πλέον μια παρακαταθήκη που δύσκολα στο μέλλον θα μπορέσει να ανατρέψει, όσο κι αν αυτό διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους η Ν.Δ., το κόμμα που συνθεμελίωσε και διατήρησε το προηγούμενο καθεστώς ανομίας.
   Η κοινωνία επί χρόνια διεκδικούσε να μπει ένα φρένο στη διαπλοκή, ειδικά όταν άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι συχνά πυκνά έκλειναν συμφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων και καναλαρχών κάτω από το τραπέζι. Και θεωρούσε υπερώριμο να θεσπιστούν κανόνες για τα κανάλια.
   Οι κανόνες όμως είναι πλέον και το ζητούμενο από τους νέους καναλάρχες, αφού έχουν επενδύσει πολλά χρήματα για να πάρουν την πολυπόθητη άδεια εκπομπής προγράμματος. Αυτοί ξέρουν καλύτερα από όλους ότι η παράτυπη διαδικασία που διατηρούσε το παλιό δικομματικό σύστημα είχε ως συνέπεια πολιτικοί και ιδιοκτήτες ΜΜΕ να είναι αλληλοδέσμιοι και τουλάχιστον... επιρρεπείς σε άλλου είδους deals.
   Αντίθετα, η νέα διαδικασία ουσιαστικά ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες των καναλιών είναι κατ' αρχάς επιχειρηματίες που έχουν να αναμετρηθούν με αυτό που θα προσφέρουν στο τηλεοπτικό κοινό και θα κρίνονται από τους τηλεθεατές και από τον νόμο που είναι κοινός και για τους τέσσερις. Καθώς πλήρωσαν υψηλότατο τίμημα, θα έχουν πρωταρχικό στόχο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών, να αυξήσουν την τηλεθέαση και τις διαφημίσεις.
   Άλλωστε, τράπεζες που δίνουν θαλασσοδάνεια δεν υπάρχουν πια, γιατί η ασυλία του παλιού καθεστώτος της πελατειακής διαχείρισης των αναγκών που είχαν τα κανάλια έχει παρέλθει οριστικά.
   Εν τέλει, η αδειοδότηση των καναλιών ήταν άλλη μια μικρή, μεγάλη, όπως θέλετε πείτε τη, μάχη για την κανονικότητα σε έναν καίριο τομέα.
   Με τα επόμενα βήματα για βασικούς ενιαίους κανόνες στο Διαδίκτυο, την καθιέρωση διάφανων όρων στην κρατική διαφήμιση και μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις στον χώρο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα μπορούμε να μιλάμε για ένα συνολικά νέο τοπίο ενιαίων κανόνων, το οποίο οι μόνοι που το φοβούνται είναι όσοι έχουν να κρύψουν πράγματα ή ήδη κρύβουν σκελετούς στην ντουλάπα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.