2 Αυγ 2016

Ελπιδοφόρα μηνύματα έφερε ο Παύλος Πολάκης στην Άρτα

Τι ειπώθηκε για προσλήψεις, πληρωμές, ΚΕΦΙΑΠ, λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα του ΕΣΥ, στη σύσκεψη υπό τον αν. υπουργό Υγείας

- Π. Πολάκης: Σταματά ο κατήφορος, ισορροπεί το σύστημα
- Όλγα Γεροβασίλη: Πυλώνας της δημόσιας υγείας το ΕΚΑΒ
- Β. Τσίρκας: Δημιουργούμε το νέο κοινωνικό κράτος
- Β. Μπαλάσκας: Ελπιδοφόρο μήνυμα για τη δημόσια υγεία
   Στους 25 ανέρχονται συνολικά οι εργαζόμενοι που μέσω παλαιότερων και προηγουμένων προκηρύξεων τις οποίες ολοκλήρωσε το υπουργείο Υγείας θα στελεχώσουν το Δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών Υγείας συνολικά στο νομό το επόμενο διάστημα, ενώ το νοσοκομείο Άρτας μέσω της 6ης ΥΠΕ θα συμπεριληφθεί στη νέα προκήρυξη ιατρικού προσωπικού που θα ακολουθήσει.
   Αυτές και αρκετές ακόμη ανακοινώσεις για λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα του ΕΣΥ έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, το απόγευμα της Παρασκευής σε επίσκεψη του στο γενικό νομαρχιακό νοσοκομείο Άρτας.
   Ο αναπληρωτής υπουργός επισκέφθηκε την Άρτα, με αφορμή και την παρουσία του στα Ιωάννινα, το πρωί της Παρασκευής, όπου παραδόθηκαν στην 7η Περιφέρεια του ΕΚΑΒ 11 ασθενοφόρα για την περιοχή της Ηπείρου και τρία ακόμη που αφορούν σε Κέρκυρα και Λευκάδα. Στην επίσκεψή του αυτή παραβρέθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, όπως και οι δυο ακόμη βουλευτές του νομού, Βασίλης Τσίρκας (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργος Στύλιος (ΝΔ).
   Τον κ. Πολάκη στο χώρο του νοσοκομείου υποδέχθηκε πρώτος ο νέος διοικητής, Βασίλειος Μπαλάσκας, για τον οποίο η επίσκεψη συνέπεσε με την πρώτη ημέρα επίσης ανάληψης των καθηκόντων του στο τιμόνι του νοσηλευτικού ιδρύματος.


   Ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν τόσο η κ. Γεροβασίλη, ο κ. Τσίρκας και ο κ. Στύλιος υπό την προεδρία του διοικητή κ. Μπαλάσκα και με την συμμετοχή του αντιπροέδρου κ. Ροβίνα, αλλά και εκπρόσωποι συλλόγου εργαζομένων, τριμελούς επιτροπής γιατρών, ιατρικής υπηρεσίας, κέντρων υγείας, ιατρικού συλλόγου, φορέων κλπ ενώ στη συνέχεια παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
   Στην διάρκεια της συνέντευξης, στο χώρο του νοσοκομείου βρέθηκε και ο μητροπολίτης Άρτας κκ. Ιγνάτιος ο οποίος διακόπτοντας για λίγο χαιρέτισε τον κ. Πολάκη και την κ. Γεροβασίλη, ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας του ζήτησε να προσέχει την Άρτα προσθέτοντας ότι «Είναι η πιο όμορφη πόλη», ενώ με το χιούμορ που τον διακρίνει συμπλήρωσε: «Μετά την Κρήτη την δική σου...για να μην παρεξηγηθούμε».
   Ο κ. Πολάκης στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου στάθηκε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι στιγμής και κυρίως στην προσπάθεια που μέχρι σήμερα καταβάλλεται για την στήριξη των νοσοκομείων, ενώ ανακοίνωσε άμεσα σειρά παρεμβάσεων για δημιουργία 350 μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας σ’ όλη τη χώρα και θέσεις εργασίας στην επόμενη προκήρυξη (Σεπτέμβριο) των 1.200 ατόμων για την σταδιακή λειτουργία των ΚΕΦΙΑΠ, όπως και της Άρτας, τονίζοντας ότι «Κατασκευάστηκαν 13 σ’ όλη την Ελλάδα και λειτούργησε το ένα και μισό, διότι ο στόχος ήταν να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα στο κομμάτι της κατασκευής κι όχι να λειτουργήσουν».

  Όλγα Γεροβασίλη: Πυλώνας το ΕΚΑΒ
   Η Όλγα Γεροβασίλη, κυβερνητική εκπρόσωπος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και βουλευτής Άρτας στο σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε: «Καλωσορίσατε στην Άρτα, κύριε υπουργέ. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ήρθατε με την παράδοση των ασθενοφόρων στην Ήπειρο αλλά και στο νομό μας. ξέρουμε τον μεγάλο αγώνα που κάνει το ΕΚΑΒ και πόσο σημαντικός είναι αυτός ο πυλώνας για τη δημόσια υγεία. Επομένως η στήριξη με καινούριο στόλο, μετά από πάρα πολλά χρόνια στο έργο του ΕΚΑΒ, αποτελεί επιπλέον αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του για την αναβάθμιση σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο της δημόσιας υγείας των πολιτών και αυτής της περιοχής. Βεβαίως όπως ευχηθήκαμε και το πρωί “καλοτάξιδα αλλά αχρείαστα”. Επίσης θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο του καινούριου διοικητή».

  Β. Τσίρκας: Δημιουργούμε το νέο κοινωνικό κράτος
   Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, επισήμανε: «Όλες αυτές οι επισκέψεις και οι διαδικασίες είναι στα πλαίσια του νέου κοινωνικού κράτους που οραματιστήκαμε, που οραματιζόμαστε και που το χτίζουμε βήμα - βήμα. Κλείνουμε μια - μια τις πληγές που άνοιξε η διακυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, αλλά και εκείνες που άνοιξαν προηγούμενες κυβερνήσεις με τις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ειδικά στο χώρο της υγείας. Κλείνουμε, λοιπόν, τις πληγές μια - μια με ιδιαίτερη έμφαση στο χώρο της υγείας αλλά και με την πρόσφατη διόρθωση της αδικίας για την αναπλήρωση του ΕΚΑΣ. Όλα αυτά εντάσσονται σ’ αυτό το νέο κράτος που το χτίζουμε βήμα το βήμα».

  Β. Μπαλάσκας: ελπιδοφόρο μήνυμα για τη δημόσια υγεία
   Ο νέος διοικητής του νοσοκομείου Άρτας, Βασίλειος Μπαλάσκας, καλωσορίζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, σημείωσε για την παρουσία του στην Άρτα και την Ήπειρο: «Έχουμε την τιμή να βρίσκεται κοντά μας ο κ. υπουργός, Παύλος Πολάκης, ο οποίος... έφερε μαζί του καινούρια και σύγχρονα ασθενοφόρα στα Γιάννενα, εκ των οποίων για την Άρτα τρία. Θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε γι’ αυτή την προσφορά, η οποία είναι πολύ σημαντική, διότι αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για μας, ότι η κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο Υγείας θα στηρίξουν τη δημόσια υγεία. Και φυσικά οι δύο υπουργοί, τόσο ο κ. Ξανθός όσο και ο κ. Πολάκης, γιατί για μας - και για μένα προσωπικά - που θα διοικήσω το νοσοκομείο μια και σήμερα αναλαμβάνω επίσημα τα καθήκοντα, βασικό μου μέλημα είναι η δημόσια υγεία. Η υγεία ως δημόσιο αγαθό, με ανοιχτό το δημόσιο νοσοκομείο ισότιμα για όλους τους πολίτες. Κανένας πολίτης να μην έρχεται με ανασφάλεια και φόβο σ’ αυτό το χώρο. Αυτή είναι η ιδεολογία μου, τόσο η δική μου όσο και των κυβερνώντων. Θέλω να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου γιατί και στο προηγούμενο επτάμηνο της θητείας μου ως αντιπρόεδρος του ΔΣ με στήριξαν. Έστειλαν 800.000 ευρώ για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που ήταν απλήρωτοι από καιρό. Με βοήθησαν στις διαδικασίες για τον αξονικό τομογράφο που είναι παλιός και που έπρεπε ν’ αλλαχτεί πριν από χρόνια. Στην προσπάθεια και την προσφορά μου αυτή δέχθηκα και επιθέσεις και συκοφαντίες που πραγματικά με λύπησαν. Γιατί εγώ προέρχομαι από το χώρο της υγείας. Δεν ήμουν πολιτικός. Ήρθα εδώ να λειτουργήσω και να διοικήσω με διαφάνεια».

Εισήγηση υπουργού
   Λαμβάνοντας το λόγο, μετά τις αναφορές του διοικητή και των δύο πολιτικών εκπροσώπων που τον καλωσόρισαν, ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, ανταπάντησε πριν αρχίσει η συνέντευξη: «Εγώ σας ευχαριστώ που με υποδεχθήκατε στην πόλη σας και το νοσοκομείο σας», ενώ αμέσως μετά απευθύνθηκε στο νέο διοικητή λέγοντας: «Σιδεροκέφαλος Βασίλη. Έχεις πολύ τρεχάλα, όπως και όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων, τους οποίους η πολιτική ηγεσία που επέλεξε θα τους παρακολουθεί εξαιρετικά στενά για να αξιολογεί και τη λύση των προβλημάτων σε κάθε τόπο».
   Στη συνέχεια ο κ. Πολάκης απευθυνόμενος στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου προέβη στην εξής εισήγηση σχετικά με τις άμεσες πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από το αρμόδιο υπουργείο για την στήριξη της δημόσιας υγείας.
   Είπε συγκεκριμένα: «Περνάμε σ’ άλλη φάση. Το σύστημα έχει αρχίσει να ισορροπεί. Δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα. Είναι προφανές. Αλλά είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ‘ αυτή που ήμασταν ειδικά τον Οκτώβριο. Έχουμε πετύχει μέσα από κεντρική επιλογή της κυβέρνησης μια αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Εκταμιεύουμε ήδη περίπου 570 εκατ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είναι μια πολύ μεγάλη ένεση στην αγορά και επιπλέον 300 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ, μέχρι 30 Αυγούστου. Αυτή είναι μια «ένεση» στην αγορά περίπου 900 εκατ. ευρώ. Έχουμε επίσης δρομολογήσει μια σειρά από προσλήψεις που ήδη έχουν γίνει, γίνονται και θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Μετά από 6 με 7 χρόνια αυτό αποτελεί μια τεράστια «αιμοδοσία» του συστήματος σε προσωπικό. Και γίνομαι συγκεκριμένος: Είναι 1.200 επικουρικοί γιατροί, οι οποίοι προσελήφθησαν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο. Είναι οι 187 διασώστες του ΕΚΑΒ. Επίσης 985 είναι η πρώτη «παρτίδα» μόνιμου λοιπού προσωπικού, από τους οποίους διορίστηκαν οι 200 μετά από την έκδοση των αποτελεσμάτων από τον ΑΣΕΠ που όμως καθυστέρησε πάρα πολύ, διότι μας είχε πει για Φεβρουάριο και τα έβγαλε τον Ιούνιο. Μέσα στις επόμενες ημέρες βγαίνει στον αέρα η προκήρυξη για άλλους 1.660, πάλι μόνιμο προσωπικό νοσοκομείων. Απ’ αυτούς πολύ μεγάλο κομμάτι θα πάει από τον πίνακα κατάταξης προηγούμενης προκήρυξης και άρα σ’ έναν ή το πολύ δύο μήνες θα μπορούν να βρίσκονται στα νοσοκομεία. Και γι’ αυτό έχουμε έτοιμο τον πίνακα κατάταξης και είναι κοινές οι ειδικότητες. Μόνο για ειδικότητες που δεν είχαν προκηρυχθεί την προηγούμενη φορά και είναι γύρω στα 300 άτομα. Γι’ αυτούς θα γίνει προκήρυξη. Χθες υπέγραψε ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Βερναδάκης και οι δύο υπουργοί Υγείας, ο κ. Ξανθός και εγώ την πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για άλλα 1.200 άτομα μόνιμο προσωπικό που αφορά σε: 800 νοσηλεύτριες και 400 άτομα λοιπό προσωπικό, κυρίως για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε μ’ ένα μαζικό νούμερο κάποια μεγάλα νοσοκομεία, ούτως ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και κάποιες μετακινήσεις που αποτελούν χρόνια αιτήματα».
   Ο κ. Πολάκης αναφερόμενος στη λύση που δόθηκε με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ από το 1998, που αποτελούσε σοβαρή εκκρεμότητα, εξήγησε ότι: «Ενισχύονται οι δημόσιες δομές, ήτοι νοσοκομεία, ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας με 954 διοικητικό προσωπικό, για το οποίο δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την ονομαστική κατάταξη και τώρα καλούνται για την τοποθέτησή τους».

  Μόνιμοι γιατροί
   Επιπλέον ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «μετά από επτά χρόνια έγινε μαζική προκήρυξη 760 θέσεων για μόνιμους γιατρούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ήδη υπάρχει πληθώρα αιτήσεων και το ελπιδοφόρο είναι ότι οι μισές απ’ αυτές τις αιτήσεις είναι από γιατρούς μας, από παιδιά μας, που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στο εξωτερικό, γιατί δεν υπήρχε εργασιακή προοπτική γι’ αυτούς. Μέσα στο φθινόπωρο θα ανακοινώσουμε έναν μεγάλο αριθμό, τον οποίο θα προσλαμβάνουμε τα επόμενα χρόνια».
   Μέσα από αλλαγή της χρήσης του προγράμματος ΕΣΠΑ και των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου θα κατευθυνθούν πόροι της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2018 - αρχές του 2019 για να φτιαχτούν ταυτόχρονα ανά την Ελλάδα 300 με 350 τοπικές μονάδες υγείας που θα αποτελούν το νέο κύτταρο της Πρωτοβάθμιας που θα έχει οικογενειακό γιατρό, γενικό γιατρό, παθολόγο, παιδίατρο και ομάδα υγείας αποτελούμενη από νοσηλευτές, κοινωνική λειτουργό και άλλους θεραπευτές.
   Για την ταχύτητα δημιουργίας των νέων αυτών μονάδων Πρωτοβάθμιας, ο κ. Πολάκης εξήγησε ότι «αρχικά ανακοινώσαμε πιλοτικά σε τέσσερις Δήμους σ’ όλη τη χώρα. Όμως μετά την αναδιαμόρφωση του προγράμματος που έγινε δυνατή, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αυτή την διαδικασία με πρόσληψη 24μηνης διάρκειας από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, προσωπικού 1.300 γιατρών και 2.700 ατόμων λοιπού προσωπικού. Είναι συνολικά 4.000 άτομα που μπορούν να είναι μια πολύ καλή πρώτη και μεγάλη μαγιά για την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα μας, η οποία έχει ανακοινωθεί 19 φορές στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Αυτή η ανακοίνωση δεν θα είναι η 20η! Αυτό αποτελεί υπόσχεση της κυβέρνησης της Αριστεράς. Δεν θ’ ανακοινωθεί για 20η φορά. Θα γίνει και θα το βάλουμε μπροστά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

  Σταματά ο κατήφορος του συστήματος
   Ο κ. Πολάκης επιπρόσθετα σημείωσε ότι εκτός από τις νέες θέσεις για την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που ήδη ξεκινούν να μπαίνουν σε διαβούλευση και οι οποίες θα ακολουθήσουν θα βάλουν οριστικά φρένο στον κατήφορο. Είπε χαρακτηριστικά: «Όλα αυτά, συν η επόμενη νομοθετική παρέμβαση που ετοιμάζεται και για την ψυχική υγεία με την τομεοποίηση, αλλά και μια σειρά από ρυθμίσεις που βελτιώνουν σημεία αδύναμα του συστήματος, όπως και η νομοθετική πρωτοβουλία για τις προμήθειες που θα βγει μέσα στην εβδομάδα για διαβούλευση με την οποία θα χτυπήσουμε το μεγάλο απόστημα της διαφθοράς στο χώρο της υγείας, στην πηγή του. Δηλαδή στην πηγή υπερτιμολόγησης φαρμάκων, υλικών, αντιδραστηρίων και υπηρεσιών. Νομίζω ότι έτσι ολοκληρώνεται ένα πλαίσιο παρεμβάσεων που πραγματικά βάζουν την δημόσια υγεία σ’ άλλη σελίδα. Σταματά ο κατήφορος, ισορροπεί το σύστημα, αρχίζουμε να χτίζουμε».

  Κόψαμε τη μάσα
   Ο κ. Πολάκης άσκησε και κριτική στα ΜΜΕ που αντιδρούν - όπως είπε - γιατί κόπηκε η... μάσα. Συγκεκριμένα τόνισε: «Παρά την προσπάθεια που έχουν κάνει πολλά κανάλια της διαπλοκής, γιατί τους κόψαμε τη μάσα από το ΚΕΛΠΝΟ ή από άλλες πηγές, να παρουσιάσουν το αφήγημα της καταστροφής, η κυβέρνηση δεν κλείνει, ανοίγει νοσοκομεία, όπως έκανε και στο νοσοκομείο Σαντορίνης με 135 άτομα προσωπικό από τα συνολικά 180 και που διαρκώς προστίθενται και άλλοι για την πλήρη ανάπτυξη των λειτουργιών του».

  Προσωπικό για την Άρτα
   Σ’ ερώτηση που κατατέθηκε στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ώστε ο υπουργός να εξειδικεύσει τα στοιχεία σχετικά με προσλήψεις ιατρικού προσωπικού για τις δομές υγείας της Άρτας, απάντησε: «Περίπου 24 με 25 είναι τα άτομα από τις προκηρύξεις που ανέφερα προηγουμένως και που αυτά θα υπάρξουν, χωρίς τη νέα κατανομή σε γιατρούς που θα γίνει το Σεπτέμβριο, και που θα έρθουν στο νοσοκομείο της Άρτας. Αυτά που θα έρθουν άμεσα, αν τα θυμάμαι καλά είναι: δύο ψυχίατροι, ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος στο Βουργαρέλι, γύρω στα 11 με 12 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό εργαστηρίων από δύο προκηρύξεις καθώς και άλλοι (έξι συν πέντε), 11 άτομα που έρχονται από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Αυτόν που λέγαμε πριν ότι επουλώσαμε την... πληγή».

  Μέριμνα για το ΚΕΦΙΑΠ
   Το ερώτημα που επιπρόσθετα κλήθηκε ο κ. Πολάκης να απαντήσει αφορούσε τη λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης της Άρτας, δηλαδή του ΚΕΦΙΑΠ, για το οποίο του γνωρίσαμε ότι «πρόκειται για δομή με υπερσύγχρονο εξοπλισμό». Ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι το γνωρίζει και επιπλέον στην απάντησή του ανέφερε: «Όπως είπα και στη συνάντηση με τους εκπροσώπους νωρίτερα συνολικά στη χώρα 13 είναι τα Κέντρα (ΚΕΦΙΑΠ) που έχουν φτιαχτεί από τα οποία λειτουργεί το 1 και 1/2 (ενάμισι). Είναι στις επιλογές μας, σιγά - σιγά, να προσλαμβάνουμε στοχευμένα κόσμο και ν’ αρχίζουν την λειτουργία τους. Μάλλον στην προκήρυξη των 1.200 ατόμων που κυρίως θα πάνε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και που αφορά σε 800 νοσηλευτικό και 400 λοιπό προσωπικό, ένα μέρος θα δοθεί και για μια πρώτη ενίσχυση αυτών των Κέντρων. Διότι όπως έχετε καταλάβει, προσπαθήσαμε πρώτα να ισορροπήσουμε τον μεγάλο ασθενή του συστήματος που ήταν σε μεγάλο πρόβλημα και ήταν τα νοσοκομεία. Αν το έχετε προσέξει τώρα τελευταία αρχίσαμε να βάζουμε κόσμο σε Κέντρα Υγείας, σε ΠΕΔΥ κλπ. Αρχικά προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τα σημεία κόμβους που σήκωναν όλο το βάρος και αυτά ήταν τα νοσοκομεία. Η πρωτοβάθμια, όταν σ’ ένα βράδυ διώχνεις 2.500 κόσμο από το ΙΚΑ και μειώνεις στο μισό τη δυναμικότητα, πρακτικά δεν έχεις πρωτοβάθμια περίθαλψη. Κι αυτό που είχες το διέλυσες.
   Όλο αυτό το διάστημα στράφηκε αυτόματα στα νοσοκομεία τα οποία γονάτισαν. Διότι ταυτόχρονα προσλήψεις δεν γινόταν, περικοπές όμως γινόταν. Εμείς ενισχύσαμε τους προϋπολογισμούς όλων των νοσοκομείων. Έχουμε βάλει και τον ΕΟΠΥΥ που μέχρι τώρα δεν πλήρωνε, και για πρώτη φορά μετά από χρόνια πληρώνει νοσήλεια. Αυτό τον μήνα θα δοθούν περίπου 76,5 εκατομμύρια ευρώ και μέσα σ’ αυτά και προς το νοσοκομείο της Άρτας για την κάλυψη μέρους των δαπανών του επικουρικού προσωπικού που έχει προβλέψει το κάθε νοσοκομείο. Έτσι προσπαθήσαμε να ισορροπήσουμε το σύστημα μέχρι στιγμής και σιγά - σιγά θα έρθουν και τα επόμενα. Διότι γνωρίζουμε καλά ότι το να μην λειτουργούν τα ΚΕΦΙΑΠ, σημαίνει ότι αναγκαζόμαστε και δαπανούμε χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ που πληρώνουμε ιδιώτες ή επιβαρύνεται ο κόσμος. Αλλά η πολιτική επιλογή παλαιότερα ήταν αυτά τα Κέντρα να φτιαχτούν για να πραγματωθούν οι παράπλευρες ωφέλειες των εργολάβων και των κατασκευαστών αλλά να μην λειτουργήσουν».

  900 εκατομμύρια πληρωμές
   Μέχρι 30 Αυγούστου το υπουργείο Υγείας προχωρά σε εκταμιεύσεις και πληρωμές ύψους 900 εκατ. ευρώ για οφειλές προς προμηθευτές και παρόχους, από το παρελθόν.
   Συγκεκριμένα ο κ. Πολάκης ανέλυσε: «Είναι 300 εκατομμύρια από τον ΕΟΠΥΥ που αφορούν κυρίως φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και κάποιες κλινικές και κάποιους παρόχους από παλιά χρέη από το ΝΑΤ και κάποια άλλα ταμεία. Επίσης 570 εκατ. ευρώ, πληρωμές νοσοκομείων προς προμηθευτές πάσης φύσεως, είτε για φάρμακα, είτε γι’ αντιδραστήρια, είτε για υγειονομικό υλικό ή άλλες προμήθειες από το παρελθόν που είχαν γίνει και δεν είχαν πληρωθεί. Για μας ο προγραμματισμός που έχει γίνει είναι μέχρι 30 Οκτωβρίου να έχει εκταμιευθεί και το τελευταίο ευρώ. Είναι 1 δις 121 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ, είναι 790 εκατ. ευρώ μέχρι τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, να δοθούν αυτά γιατί υπάρχει το πρόβλημα της εκκαθάρισης των παλαιών οφειλών. Και ειδικά του ΙΚΑ, που μόνο αυτό είναι 150 εκατ. ευρώ, του ΟΠΑΔ είναι 60 εκατ. ευρώ και δεν υπάρχει μηχανισμός να κάνει την εκκαθάριση. Αυτό εξετάζουμε τώρα».

  Δεν τους περνάει
   «Ανεπίστροφη πολιτική» χαρακτήρισε ο κ. Πολάκης την έξοδο των εργολάβων από τα δημόσια νοσοκομεία, λέγοντας: «Ήδη έχουμε ξεκινήσει και σε πολλά νοσοκομεία προσλαμβάνουμε τις καθαρίστριες που υπηρετούσαν ή είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν, ενώ κάποιες κάτω από έναν εκβιασμό αυτές που υπηρετούσαν μέχρι τώρα δεν κάνουν αίτηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν τους περνάει, με συμβάσεις έργου, πληρώνοντάς τες πολύ καλύτερα απ’ ότι τις πλήρωναν και με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που τις είχαν οι εργολάβοι. Μέχρι στιγμής πληρώνοντας πολύ καλύτερα τους ανθρώπους αυτούς στην καθαριότητα όσο και στην φύλαξη και στη σίτιση (τραπεζοκόμους) και παρά το γεγονός ότι στην καθαριότητα αγοράζουμε και τον πάγιο εξοπλισμό την πρώτη χρονιά, η εξοικονόμηση, συνολικά μιλώντας είναι της τάξεως του 20% με 30% για να καταλάβετε το εύρος της διασπάθισης το οποίο γινόταν τα προηγούμενα χρόνια...».

πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.