21 Ιουλ 2016

"Σφάζονται" για μια θέση στη short list για τις τηλεοπτικές άδειες

Δυνατότητα για αύξηση ή και για μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων

   Όπως σας είχα πει χθες (δείτε ΕΔΩ), 7 είναι τελικά τα επιχειρηματικά σχήματα που προκρίνονται για την επόμενη φάση του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των καναλιών, μετά την απόρριψη, από την Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού, της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (MEGA), της DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED (συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη) και της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP). 
   Όμως, η διαδικασία διενέργειας του διαγωνισμού, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί με την προκήρυξη, δίνει τη δυνατότητα να αυξηθεί ο αριθμός των φακέλων που πήραν έγκριση να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Από την άλλη πλευρά, η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων από τους ίδιους τους υποψηφίους, έναντι συνυποψηφίων τους, θα μπορούσε και πάλι να μειώσει τον αριθμό αυτών που τελικά θα λάβουν μέρος στην τελική φάση, αυτή της δημοπρασίας.
   Συγκεκριμένα: Με την απόφασή του, με την οποία εγκρίνει το πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος απευθύνει παράλληλα το ερώτημα εάν τα προβλήματα που εντοπίζονται είναι θεραπεύσιμα ή όχι. Σύμφωνα με την απόφαση, στην πιο δεινή θέση από τις τρεις φαίνεται να είναι η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, ενώ οι άλλες δύο εταιρείες (Ανεξάρτητος Πάροχος συμφερόντων Βαρδινογιάννη και Dimera συμφερόντων Ιβ. Σαββίδη) θα μπορούσαν να έχουν πιθανότητες να συμπεριληφθούν στην τελική λίστα.
   Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Κρέτσος συμπεριέλαβε και το Mega στο ερώτημα που απηύθυνε προς την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού για το κατά πόσο οι λόγοι απόρριψης των τριών υποψηφίων είναι θεραπεύσιμοι ή όχι. Ο λόγος που διατυπώθηκε το ερώτημα, όπως αναφέρεται, είναι η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και η ενίσχυση της διαφάνειας.

  Όλοι εναντίον όλων
   Ωστόσο, παράλληλα με τη διαδικασία «θεραπείας», ξεκινά και η διαδικασία ενστάσεων των υποψηφίων εναντίον των συνυποψηφίων τους. Όλοι οι υποψήφιοι έχουν προθεσμία δέκα ημέρες (έως τις 30 Ιουλίου) να υποβάλουν ένσταση στην Ειδική Επιτροπή Ενστάσεων που έχει συγκροτήσει η ΓΓΕΕ. Η τελική λίστα θα ανακοινωθεί και μετά την εξέταση των ενστάσεων.
   Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νομικά τμήματα των υποψηφίων ετοιμάζονται για ενστάσεις, δεδομένου ότι είχαν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στους φακέλους των συνυποψηφίων τους, σύμφωνα με τη διαδικασία, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Είναι γνωστή εξάλλου η διαμάχη, ενώπιον τρίτων, μεταξύ εκπροσώπων των Αλαφούζου (ΣΚΑΪ) και Μαρινάκη (Alter Ego) προ ημερών. Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και οι πιο πλήρεις φάκελοι έχουν «τρωτά» σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι αντίπαλοι, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητές τους, αλλά ενδεχομένως και να μειώσουν το τίμημα. Alpha, Star, E, αλλά και ο AΝΤ1 βρίσκονται στο στόχαστρο, αλλά και από τους μη λειτουργούντες ο επιχειρηματίας Ι. Καλογρίτσας. Με ενστάσεις «κινδυνεύουν» όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι.

  Κανονικά θα προχωρήσει και η δημοπρασία
   Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, για το τελικό στάδιο, αυτό της δημοπρασίας, θα χρησιμοποιηθεί αναγνωρισμένη και δοκιμασμένη μέθοδος δημοπράτησης που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η ενημέρωση αφορά δημοσιεύματα σχετικά με την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού για την επιλογή εταιρείας που θα πραγματοποιήσει τη δημοπρασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.