11 Μαΐ 2016

Οι «Αναρχικώς… πολιτευόμενοι» παρουσιάζονται στην Άρτα

Το υποψήφιο για βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών βιβλίο του συμπατριώτη μας Λευτέρη Παπακώστα


   Την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας θα γίνει η παρουσίαση του υποψηφίου για βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών βιβλίου του Λευτέρη Παπακώστα με τίτλο «Αναρχικώς… πολιτευόμενοι».
    Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Δημήτρης Ράπτης, τ. λέκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Δήμητρα Μαργώνη, ιστορικός-φιλόλογος. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βίκυ Ευαγγελίου
   Ο Λευτέρης Παπακώστας είναι ιστορικός-φιλόλογος. Κατάγεται από τη Σκουληκαριά της Άρτας. Γεννήθηκε στο Κομπότι.
   Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης και δίδαξε ως φιλόλογος σε πολλά σχολεία της χώρας και για πολλά χρόνια στο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων.
   Υπήρξε για πολλά επίσης χρόνια παρουσιαστής στην κρατική τηλεόραση, στην εκπομπή "Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί". Δημοσίευσε πληθώρα άρθρων και δοκιμίων στον Τύπο και έκανε σειρά διαλέξεων με θέματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που αποτελούν και το βασικό αντικείμενο των μελετών του. Μέχρι το 2009 διετέλεσε διευθυντής στο Γενικό Λύκειο Πεντέλης. Το 2007 δημοσίευσε το πρώτο βιβλίο του με τίτλο "50 Κείμενα Ζητούν Παραλήπτη" από τις εκδόσεις "Ατέρμονο".
   Το βιβλίο "Αναρχικώς... πολιτευόμενοι", αποτέλεσμα μακρόχρονης προσπάθειας, αποτελεί ακριβή απεικόνιση του τρόπου, με τον οποίο εξελίχτηκε η πορεία, αλλά και η πολιτική αυτού του τόπου. Με αναρχία! Με έλλειψη δηλαδή αρχών, με ασυνέπεια, με πάθος και ενίοτε με βία, που υπονόμευε τις ελπίδες του λαού, αλλά και τους "ευγενείς" στόχους πολλών πολιτικών.
   Διότι, η αλήθεια είναι ότι, αν και υπήρξαν πολλοί, οι οποίοι σημάδεψαν την πορεία αυτού του τόπου με τις αποφάσεις τους και εργάστηκαν με πάθος για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του λαού που εκλήθησαν να κυβερνήσουν, στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις αυτού του πραγματικά ατίθασου, απαιτητικού και άναρχου λαού, καταστρατήγησαν κάθε νόμο που ψήφισαν για το καλό του.
   Ακόμη και οι μεγάλες μορφές της νεότερης περιόδου της ελληνικής ιστορίας, με τη στάση τους, καλλιέργησαν τα πάθη και τα μίση στο λαό, υπονόμευσαν την ενότητά του και έγιναν πρόξενοι δεινών που επηρέασαν τη συνολική πορεία της χώρας και ανέτρεψαν την ευεργετική επίδραση των μέτρων τους.
   Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί η χώρα σε αναρχία και διαρκείς κρίσεις, τις οποίες ανενδοίαστα εκμεταλλεύτηκαν εκείνοι που πρόβαλαν ως προστάτες του λαού, από την περίοδο ακόμη της ελληνικής επανάστασης μέχρι την επιβολή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.