25 Φεβ 2016

Η βόμβα του Μπόργιανς που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή - VIDEO

Έκθετος ο Μητσοτάκης, που "απέφυγε" να παραστεί στη Βουλή

   Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, καταθέτοντας στα πρακτικά το κείμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με τον ΓΓ Καταπολέμησης της Διαφθοράς, που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών του Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στις ελληνικές αρχές, σήμερα 24.02.2015.
   Σύμφωνα με αυτό, ο Β. Μπόργιανς αποκαλύπτει ότι προσέφερε στον Έλληνα Πρόξενο στο Ντίσελντορφ όχι μόνο βοήθεια για την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, αλλά και "ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD".
   Το γεγονός αυτό εκθέτει ανεπανόρθωτα όχι μόνο την κυβέρνηση Σαμαρά, που αρνήθηκε το 2012 να παραλάβει τη λίστα Μπόργιανς, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που προσπαθεί αυτές τις ημέρες να πει τάχα ότι το περιβόητο cd περιείχε απλά know how και τίποτα άλλο. Πάντως, χθες το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης "απέφυγε" να παραστεί στη Βουλή και να απαντήσει στην επιστολή Μπόργιανς που παρουσίασε ο πρωθυπουργός.
   Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή παρουσιάστηκαν στη Βουλή, έγγραφα τα οποία αποκαλύπτουν ότι το 2012, η τότε κυβέρνηση Σαμαρά, μεθοδικά και γνωρίζοντας σαφώς τι πράττει, απέρριψε προσφορά της Γερμανικής κυβέρνησης για συνεργασία και επεξεργασία CD με ονόματα Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό. Σε έγγραφο του προξένου της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ, αναφέρεται ότι, μετά από «τηλεφωνική οδηγία» του Κώστα Μπούρα, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, «απέρριψα ευγενικά… την πρόταση του για ενδεχόμενη συνεργασία στο γνωστό θέμα».



   Ακολουθεί το πρωτότυπο και η ανεπίσημη ελληνική μετάφραση

Gedächtnisprotokoll von Dr. Norbert Walter-Borjans
Ich kann die Darstellung des damaligen Generalkonsuls Plexidas bestätigen, dass ich ihm in mehreren Gesprächen Unterstützung bei der Stärkung der griechischen Steuerverwaltung und gegebenfalls auch der Auswertung von Daten-CDs angeboten habe. Zu diesem Zeitpunkt ging es nicht um die Liste, die wir der griechischen Regierung im vergangenen November über das Bundeszentralamt für Steuern zur Verfügung gestellt haben. Die Zuordnung zu griechischen Kontoinhabern ist erst 2015 bekannt geworden. 2012 haben wir über eventuell mögliche Hinweise auf griechische Steuerhinterzieher gesprochen.
Damals war auch klar, dass diese Unterstützung nur von den Bundesländern kommen könnte, weil die Steuerverwaltung in Deutschland in der Kompetenz der Länder liegt. Die Bundesebene hätte hier keine direkte Hilfe leisten können. Wegen der geäußerten Skepsis seitens des griechischen Gesprächspartners bezüglich einer Zusammenarbeit mit einem Bundesland hatte ich mit dem Bundesfinanzminister über das Vorhaben gesprochen und seine ausdrückliche Zustimmung erhalten. Das habe ich Herrn Generalkonsul Plexidas auch schriftlich mitgeteilt.
>
Norbert Walter-Borjans
Ντίσελντορφ 24. Φεβρουαρίου 2016
Πρωτόκολλο υπόμνησης του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς
 Μπορώ να επιβεβαιώσω την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών μας, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD. Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας. Κατά συνέπεια, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως.

   Πάντως, τις τελευταίες ημέρες, επικρατεί πανικός και ανησυχία στον στενό κύκλο του πρώην πρωθυπουργού και στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τις πολιτικές επιπτώσεις που θα έχει η αποκάλυψη του τρόπου διαχείρισης από την κυβέρνηση Σαμαρά της υπόθεσης Μπόγιαρνς.
   Την περασμένη Παρασκευή και μετά από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Εξωτερικών κατέθεσε στη Βουλή έγγραφα τα οποία αποκαλύπτουν ότι το 2012 η τότε κυβέρνηση Σαμαρά, μεθοδικά και γνωρίζοντας σαφώς τι πράττει, απέρριψε προσφορά -ουσιαστικά της Γερμανικής κυβέρνησης- για συνεργασία και επεξεργασία CD με ονόματα Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό. Σε έγγραφο του προξένου της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ αναφέρεται ότι μετά από «τηλεφωνική οδηγία» του Κώστα Μπούρα, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, «απέρριψα ευγενικά… την πρόταση του για ενδεχόμενη συνεργασία στο γνωστό θέμα».
   Ενδεικτικό του αιφνιδιασμού, της σύγχυσης και του πανικού που επικράτησε τις πρώτες ώρες που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία, είναι ότι ο κ. Σαμαράς δεν προέβη σε καμία δήλωση, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιχείρησε ούτε στοιχειωδώς να τον υπερασπιστεί και ότι υπήρξαν πέντε διαφορετικές και διαδοχικές αλλαγές στην προβαλλόμενη δικαιολογία γιατί δεν παρελήφθη το CD.
   Στην αρχή ειπώθηκε ότι δεν καρποφόρησε η συνεργασία με την γερμανική πλευρά, στη συνέχεια προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρχε λίστα, κατόπιν ότι υπήρχε λίστα, αλλά αφορούσε μόνο Γερμανούς, υποστηρίχθηκε ότι η συνεργασία αφορούσε τεχνική βοήθεια και τέλος ότι υπήρξε ο πρωτοφανής ισχυρισμός ότι η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με κράτη και όχι κρατίδια.

Η ένοχη σιωπή του Κυριάκου
   Το θέμα έχει προσλάβει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις και υποχρεώνει, μέχρι στιγμής, σε εύγλωττη σιωπή τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
   Πολιτικές διαστάσεις γιατί -όπως δήλωναν κύκλοι της αντιπολίτευσης- «είναι αδιανόητοι και ακατανόητοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης Σαμαρά » και κοινωνικές γιατί εκείνη την εποχή » επιβάλλαμε στους πολίτες περικοπές μισθοών και συντάξεων και ψηφισαμε μνημόνιο. Ήταν συνεπώς το ελάχιστο προς τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες να δεχτούμε την συνεργασία που προσφέρθηκε για την σύλληψη φοροφυγάδων.»

Ανυπολόγιστες οι συνέπειες στις σχέσεις Σαμαρά – Μητσοτάκη
   Χαρακτηριστικό του αιφνιδιασμού και της αμηχανίας, είναι μέχρι στιγμής η στάση τόσο του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Σαμαράς μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει και δεν έχει πει ούτε μια λέξη.
   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι προκλήθηκε από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Βουλής, «δεν έβγαλε άχνα στην απάντηση του, ούτε καν εμμέσως για να καλύψει τόσο τον προκάτοχο του ή τον τέως πρωθυπουργικό σύμβουλο», σχολίαζαν βουλευτές προσκείμενοι στον Α. Σαμαρά. Η στάση Μητσοτάκη προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στο επιτελείο Σαμαρά, κύκλοι του οποίου έκαναν λόγο για «ηθικό και πολιτικό unfair» του νέου αρχηγού. Οι ίδιοι επεσήμαναν, μάλιστα, ότι «ο κ. Μητσοτάκης μάλλον ξεχνά πως ήταν και ο ίδιος υπουργός εκείνης της κυβέρνησης, όπως φρόντισε να του υπενθυμίσει ο Αλέξης Τσίπρας».

Καζάνι που βράζει η ΝΔ
   Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, που γνωρίζουν καλά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, η κατάσταση αυτήν την ώρα βράζει.
   Ενδεικτικά είναι δημοσιεύματα σε σαμαρικές ιστοσελίδες που αντί για τους γνωστούς διθυράμβους στον Μητσοτάκη άσκησαν κριτική στον Κυριάκο, παρουσιάζοντας τον μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ως ηττημένο στη συζήτηση στη Βουλή, για το «Παράλληλο Πρόγραμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.