7 Φεβ 2016

Πολύ σημαντική η επίσκεψη Τσίπρα στο Ιράν, προνομιακός ο ρόλος της Ελλάδας στη Μ. Ανατολή

Πρώτος δυτικός ηγέτης στην Τεχεράνη, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη σε Τελ Αβίβ και Λευκωσία

   Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας ο ρόλος της «γέφυρας» μεταξύ Ευρώπης και Ιράν, αλλά και οι διμερείς συνεργασίες με την χώρα, σημείωσε ο Αλέξης Τσίρπας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στη χώρα.
   Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ηγέτη δυτικής χώρας στο Ιράν, μετά την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
   Ο Έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε το πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Ιράν, κατά την επίσκεψή του στο τεχνολογικό πάρκο της Τεχεράνης. Όπως είπε, η ανάπτυξη συνεργασιών με το Ιράν συνιστά στρατηγική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα καταστεί η «γέφυρα» επικοινωνίας του Ιράν με την Ε.Ε. σε μία σειρά ζητημάτων, όπως τα ενεργειακά, η οικονομία και το εμπόριο.
   Παράλληλα, Αθήνα και Τεχεράνη μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα τεχνολογίας, καινοτομίας, ενέργειας, εμπορίου, πολιτισμού και ναυτιλίας, όπως σημείωσε ο κ.Τσίπρας.
   Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «μετά την επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση αναθερμαίνει τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν, έναν περιφερειακό παίκτη με σημαντική επιρροή, ο οποίος επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο, εξομαλύνοντας τις σχέσεις του με τη Δύση».
   Η διήμερη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ιράν, η πρώτη ηγέτη δυτικής χώρας μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα του Ιράν, περιλαμβάνει συναντήσεις με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ και τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί.


   Ξεκινώντας από την ιστορική πόλη του Ισφαχάν και με κύριο προορισμό την Τεχεράνη, ο Α.Τσίπρας και η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχουν σειρά συναντήσεων με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν και θα υπογραφούν σειρά διμερών συμφωνιών.
   Το Ισφαγάν την πολιτιστική πρωτεύουσα του Ιράν, επισκέφτηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Η ξενάγηση του Πρωθυπουργού έγινε στο πλαίσιο της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδεται στον πολιτιστικό αλλά και τον τουριστικό τομέα της ελληνο-ιρανικής συνεργασίας, ιδιαίτερα με τις νέες προοπτικές που διαμορφώνονται από την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών.
   Επίσης ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το τεχνολογικό πάρκο της Τεχεράνης. Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του τεχνολογικού πάρκου, Μαχντί Τσαφαρίνια χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως τον πιο ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης. Τόνισε ότι το πάρκο εχει μέλη πάνω από 30 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενω δραστηριοποιούνται πάνω από 3.000 επιστήμονες.
   Ο Α.Τσίπρας είπε ότι είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με το Ιράν και διαβεβαίωσε τους Ιρανούς ότι η Ελλάδα θα γίνει γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


   Το αυριανό (Δευτέρα) πρόγραμμα περιλαμβάνει:
8:00 Επίσημη τελετή υποδοχής, παρουσία του Α’ Ιρανού Αντιπροέδρου, κ. Ε. Jahangiri.
Συνάντηση Αντιπροσωπειών, Υπογραφή συμφωνιών, Δηλώσεις στον Τύπο, Γεύμα εργασίας προς τιμήν του Πρωθυπουργού.
13:30 Συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο, κ. Rafsanjani
14:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κ. H. Rohani
15:30 Συνάντηση με τον Ανώτατο Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Ayotollah A. Khamenei
16:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου, κ. A. Larijani
19:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κ. Α. Shamkhani
   Παρόντες στο Ιράν μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.